dilluns, 30 de març de 2009

LLOM AMB COL

INGREDIENTS

4 Fulles de col grans
2 Cebes
3 tomàquets
Llom 4talls
Panses i pinyons
Vi negre
sobrassada

ELABORACIÓ

Escladem durant dos minuts les fulles de col, les refredem i eixuguem bé.
Salpebrem els talls de llom i els daurem bé per les dues bandes.
Escampem les fulles de col, a sobre hi posem el llom amb una mica de sobrassada, embolicarem amb la col, i ho punxarem amb un escuradents perquè no s’ens obrin.
En una paella calenta daurem els paquetets per les dues bandes i reservem.
Hi sofregim la ceba tallada ben petita que agafi color, i hi afegirem la tomata.
Una vegada quedi ben sofregit ho mullem amb vi negre, que redueixi un xic.
Afegim aigua o caldo panses, pinyons i els paquets de col. Deixem que fagi xup xup, fins que quedi cuita la col.
Retirem els paquets i lliguem la salsa amb una picada.
Hi afegim un altre cop la col i que fagi un petit bull tot junt.

1 comentari:

 1. LA COL

  Hi ha constància que celtes, grecs i romans ja la consumien i aquests darrers, l'utilitzaven per als problemes instestinals, pulmonars i per incrementar la llet en les mares que estaven alletant. Tamibén hay constancia de que los descubridores la llevaron a América, para plantar sus verduras y legumbres. Lo que no se sabe es si ya existía, porque en tierras Americanas existía un genero llamado quelites, que englobaban muy montón de vegetales silvestres que los indígenas consumían. També hi ha constància que els colonitzadors la van portar a Amèrica. El que no se sap és si ja existia, perquè en terres americanes hi havia un gènere anomenat quelites, que engloba un munt de vegetals silvestres que els indígenes consumien .

  Las Coles de Bruselas son originarias del norte de Europa, concretamente del norte de Francia y de Bélgica, De ahí su nombre por Bruselas, por la capital de Bélgica. Y estas necesitan de un clima frío y húmedo para ser cultivadas. Les Cols de Brussel · les són originàries del nord d'Europa, concretament del nord de França i de Bèlgica. D'aquí el seu nom per la capital belga. Els països que més la consumeixen són: França, Bèlgica, Holanda, Alemanya i Regne Unit.

  Necessiten un clima fred i humit per a ser conreades. Los países que más la consumen son: Francia, Bélgica, Holanda, Alemania y Reino Unido.

  La Col pertenece a la familia de las Crucíferas y se cultiva en campos. La Col pertany a la família de les Crucíferes i es conrea en camps. Existen muchas especies de este género, pero de la misma familia tenemos a las Coles de Bruselas, el Brecol, el Repollo y Coliflor. Existeixen moltes espècies d'aquest gènere, però de la mateixa família tenim a les cols de Brussel · les, el bròquil, el cabdell i la coliflor.

  Necesitan de climas templados.Todas ellas contienen Azufre, que es un potente antioxidante.Totes elles contenen Sofre, que és un potent antioxidant. A més és molt rica en vitamines C, B i E, i àcid fòlic fet que la fa ideal per períodes de creixement o convalescència. També durant l’embaràs. En general per la quantitat de vitamines, sals minerals i àcids essencials que conté no ens hem de descuidar de menjar-ne de tant en tant.

  Té molt poques calories i una elevada proporció d’aigua, a més conté força potassi que ajuda a eliminar líquids, de manera que és un aliment molt indicat en dietes per perdre o mantenir pes.

  No hem d’oblidar però que per a determinades persones pot resultar un xic flatulenta, per tant no va massa bé quan tenim l’estómac regirat.

  ResponElimina