dissabte, 27 de novembre de 2010

CROQUETES DE CARN D'OLLA

1000 g de carn d'olla (i una mica de pernil picadet)
250 g de mantega
250 g de farina
400 g de ceba picada
1,5 litres de llet
nou moscada

Piquem la carn d'olla a ganivet i reservem.

Fem la beixamel:
Posem a bullir la llet amb nou moscada.
Fonem la mantega a la paella i hi sofregim la ceba.
Quan està dauradeta hi afegim la farina tamisada, quan quedi ben homogeni hi afegim la carn. Esperem que recuperi l'escalfor i que torni a quedar homogeni.
Hi afegim la llet per parts (tota de cop quedaria una massa grumullosa) i anem barrejant bé amb l'espàtula de fusta. Baixem el foc i anem treballant la massa amb l'espàtula, amb molt de compte per que no s'enganxi però vagi espessint fins que tingui una bona consistència.
Truquillo: Sabem que està cuita quan amb la ma molla la piquem per sobre i no se'ns enganxa a la mà.

Ho retirem del foc, i ho posem en una safata, tapem i deixem refredar.

Un cop freda la massa en fem cilindres llargs, i el tallem en forma de croquetes. Les passem per farina, ou i pa ratllat. I ja les podem fregir o congelar.



En Jordi va aprendre a fer aquestes croquetes quan treballava al Roig Robí, i son delicioses!!

Són encara millors si enlloc de carn d'olla les feu amb pollastre rostit.

divendres, 26 de novembre de 2010

Sopa de bolets

D'això se'n diu cuina de rampoina, per aprofitar 4 raconets que tenia per la nevera:

- un grapat de camagrocs
- un grapat petit de trompetes de la mort
- 2 llesques de pa de sègol sec
- cul de carbassó
- un altre cul de porro
- un grapat d'arròs
- un all
- brou d'escudella

Fregim el pa, i si volem el piquem al morter amb 4 fruits secs (jo no en tenia).
Saltegem els bolets un cop nets i al cap de 4-5 min hi agefim el porro tallat a juliana fineta i el carbassó picadet, i la picada.
Ho banyem amb l'esudella.
Quan arrenqui el bull hi afegim el grapat d'arròs (o pasta, o cigrons, el que tinguem).

Ho deixem bullir 20 minuts fins que l'arròs quedi ben cuit (menys estona si la fem amb pasta).

dimecres, 24 de novembre de 2010

Kubkis cookies


Ingredients:

2 ous
150g de farina
150g de farina integral
80g de mantega
100g de sucre moreno
una mica de sal
1 cullerada d'essència de vainilla
pepites de xocolata blanca

Barregem i ammassem tots els ingredients excepte les pepites de xocolata, en bem una bola, l'emboliquem en plàstic film i la deixem 1 hora a la nevera. La massa quedarà més dura i la podrem manipular millor.
Un cop freda en fem boletes amb alguna pepita de xocolata per dins.
Les posem en una safata amb paper vegetal i enfornem 15 minuts a 170º.

Senzilles i boníssimes!!
Per això les presentem a Che que bo!

Estofadet de tardor

ingredients

carn de vedella per estofar (una safata)
un pot de cigrons
un grapat de camagrocs
un grapat de trompetes de la mort
mig porro
una pastanaga
mig carbassó 
una fulla de llorer
brou de carn
oli, sal i pebre

Com que anem curts de temps a vegades fem una olla d'estofat i n'anem menjant durant la setmana, per no saturar-nos del tipic estofat de carn i patata avui l'he variat un xic i ha quedat prou bo. Tot i que la propera vegada hi posaré també carxofa.

Com en l'estofat habitual he posat a fregir la carn salpebrada a la mateixa olla a pressió amb una mica d'oli mentres anava tallant a rotllanetes la pastanaga, el porro i el carbassó, que he afegit tot seguit.
He rentat els bolets i ben escorreguts els he afegit a l'olla.
Per acabar una fulla de llorer, un raig de cognac i he tapat l'olla a pressió, que he deixat al foc uns 45 minuts.
És veritat que no és un plat ràpid, però pràcticament es fa sol.

dijous, 18 de novembre de 2010

Muffins de xocolata negra i mandarina confitada

Ingredients:

-280 grs. farina

-50 grs. cacau en pols sense sucre
-1 sobre de llevat en pols
-1 / 2 culleradeta de bicarbonat sòdic
-1 / 2 culleradeta de sal

-125 gr. de xocolata de cobertura
-250 ml. nata líquida
-60 ml llet
-1 ou
-90 ml d'oli d'oliva
-100 gr de sucre moreno
-una culleradeta d'extracte de vainilla líquida

-90 Grs. de mandarina confitada

Tamissem els ingredients secs (farina, llevat, sal i bicarbonat) en un bol i reservem.


En un altre bol gran escalfem al microones la llet i la nata amb la xocolata de cobertura, ho remenem que quedi com un cacaolat.


Batem en un tercer recipient l'ou, l'oli el sucre i la vainilla, i ho afegim al bol de la llet. Ho remenem bé i després amb una espàtula hi anem afegint els ingredients secs, amb compte perquè no quedin grumolls. Finalment hi afegim els trossets de mandarina.


Enmotllem en motlles de magdalena i de silicona i enfornem a 150ºC.

Per fer aquestes magdalenes vem adaptar una recepta similar de La Maleta de Boston un blog al que val la pena fer una ullada!!


Esperem que us agradin perquè amb aquesta recepta participem al concurs "Che que bo!" de receptes amb xocolata.

Pa de sègol i mandarina

I seguim en la jornada Kubkis ( i no rebem comissió, però amb 10 kg de mandarines boníssimes alguna cosa hem de fer) amb un pa molt aromàtic.
Ja us he dit que acabava de rebre un paquet de la Cocina de Babette amb dues Banneton i que les volia estrenar oi? aquest pa l'he fet llevar amb una banneton en forma de barra de quart, tot i que en ser la primera vagada se m'ha anganxat... i ha quedat una mica fet un xurro!

* 200g llet
* 150g de suc de mandarines Kubkis
* 1 culleradeta de sal
* 1 cullerada de mel d'alzina i castanyer
* 30g mantega a daus
* 350g farina de força
* 250g farina de sègol integral
* 25g llevat fresc


La recepta l'he tret del blog de Ma Petite Boulangerie i l'he modificat (sobretot les proporcions de farines pq no en tenia prou de força... però us deixo les seves proporcions q segur que surt millor).

He afegit els ingredients per l'ordre de la llista a la panificadora en el programa d'amassar i llevar. Una hora i mitja més tard he passsat la massa al banneton i ho he deixat llevar 1 horeta més al cim del radiador.


L'he cuit 30 min aprox amb el forn a 230ºC.


És ben bo!!!

Confitura de mandarina

Aquesta setmana hem rebut dos paquets: un era de la Cocina de Babette, 2 bannetons i farines per fer nous pans. L'altre venia de Castellón ens l'enviaven en Marc i la María, uns bons amics i productors de cítrics:

Una caixa de mandarines clementines Kubkis que ens endolciran la tardor i les hores d'estudi. I com que són boníssimes ens hem emocionat i hem començat a experimentar posant mandarina per tot arreu. Aquest vespre vull fer una recepta de Muffins que he vist a La Maleta de Boston amb xoccolata i mandarina confitada (a la recepta original són amb taronja confitada), i per això he preparat aquest confitat de mandarina.

He de confessar que no tenia cap recepta fiable i aquesta me l'he anat inventant sobre la marxa.

Ingredients:
  • la pela de 3 mandarines tallada a tires
  • 2 cullerades de mel d'alzina i castanyer de l'Empordà (que en Jordi va comprar a una fira )
  • 2 cullerades de sucre
  • unes gotes d'essència de vainilla
  • 2 mandarines
  • aigua
He posat a escaldar amb aigua les tires de pell de mandarina i una mandarina (amb pell) tallada a dauets. Un cop escaldada i he afegit la mel i el sucre i ho he fet bullir aprox 20 min. He pelat l'altra mandarina i hi he afegit els grills. he corregit d'aigua i ho he deixat fent xup xup 20 minuts més.

Cal remenar de tant en tant amb una cullera de fusta.


Finalment ho he posat en un pot ben net i un cop tapat l'he girat de cap per avall pq fes el buit.



dimarts, 16 de novembre de 2010

Muffins de mandarina i xocolata



100 grams de margarina
150 grams de sucre moreno
2 ous
200 grams de farina de força
1 sobre de llevat en pols
1 tassa de suc de mandarina
1 mica de sal
85 grams de pepites de xocolata

Escalfem el forn a 175ºC

Amassem la margarina amb el sucre i hi afegim els ous. Jo ho he fet amb la panificadora, però també es pot fer en un bol i amb una cullera de fusta. Hi afegim els ous un per un i deixem que amassi una estona.

Mentrestant he triturat un parell de mandarines Kubkis amb la thermomix, que tot seguit he afegit amb polpa i tot a la massa amb la farina.

Per acabar hi afegim el llevat, la sal i les pepites de xocolata. En aquest cas n'hem posat la meitat de xocolata blanca i la meitat de negra.

Com a toc opcional hi he afegit un xic d'essència de vainilla.

Emmotllem en motlles de magdalena o de silicona i enfornem a 175ºC fins que en punxar-les amb un escuradents aquest surti sec.

Bon profit!!

diumenge, 14 de novembre de 2010

ARRÒS NEGRE amb "tallarines" de sípia i calamar

Aquest ha estat el primer "eventu" de la Societat Gastronòmica Colletaire, un grup d'amants del bon jalar i el bon beure. Crec que ens n'hem sortit prou bé. Aviat us n'escriuré la recepta!!

INGREDIENTS
per 13 persones

1300 g d'arròs bomba
4 litres de fumet de peix
2 sípies grosses de Vilanova
20 canànes o calamars de Vilanova
8 bossetes de tínta de calamar
les melses de sípies i cananes
10 tomàquets
15 cebes
julivert
oli
sal
all


dimecres, 10 de novembre de 2010

Pa integral d'anous

Afegim per aquest ordre a la panificadora (o a un bol gran):

200 ml d'aigua
110 ml de llet
450 g de farina de força
50g de segó de blat
20 ml d'oli
una culleradeta de sal
una cullerada de sucre morè
25 g de llevat fresc

Amassem.
Quan haguem amassat una estona hi afegim:

un grapat d'anous
un grapat de flocs d'avena
2 cullerades de sèsam torrat
les llavors o fruits secs que volguem: panses, orellanes, pipes...

Continuem ammassant i deixem llevar durant una hora.
Enfornem amb el forn prèviament escalfat a 180º aproximadament 45 min, això depèn de cada forn, hi podem clavar un punxó per veure si ja està cuit de dins.

Codonyat amb Thermomix


Pels qui no teniu Thermomix no patiu! també tenim la recepta tradicional!!
Però si teniu aquest artilugi la feina gairebé es fa sola:

500 g de codony
400g de sucre
un polsim de canyella

Rentem els codonys bén nets, no els pelem ja que la pectina es troba sobretot a la pell.
Els trossegem segons a la thermomix a velocitat alta.
Hi afegim el sucre i programem la thermomix 40 min a velocitat 1 a 90ºC.
La deixem destapada per què l'aigua es vagi evaporant (jo per a que no esquitxi i poso un drap porós per sobre).
A darrera hora hi afegim un pols de canyella.

Emmotllem i deixem refredar un dia a la nevera.