dijous, 30 de desembre de 2010

Puding de xocolata


Aquest és un plat d'aprofitament. El dia de Nadal per postres vem fer el Sacher de l'Oriol Balaguer, i ens van quedar uns retallons de pa de pessic de xocolata, i de crema de xocolata. Com que intentem no llençar res, vem improvisar aquest puding.

Ingredients

6 ous
6 cullerades de sucre
mig litre de llet fresca
retallons de pa de pessic
crema de xocolata
(podem substituïr la crema de xocolata per xocolata de cobertura fosa al microones amb un xic de crema de llet).

Escalfem el forn a 180º.
Al fons d'un motlle de pirex hi posem els retallons de pa de pessic (es pot substituir per galetes, melindros...).
En un bol batem la resta d'ingredients. Els posem al motlle amb cura, sense que suri la base.
Posem el motlle al forn al bany maria.
Enfornem uns 20 minuts fins que en punxar el puding el punxó surti net.

Servir fred, amb o sense nata.

Salmó marinat


Ingredients

Salmó fresc, del tall del llom
2 tasses de sal gruixuda
1 tassa de sucre moreno
1/2 tassa de Martini
alfàbrega
anet
romaní
1/2 llimona

Elaboració

En un recipient posem el llom de salmó amb la pell a la cara inferior. Per sobre hi escampem les herbes aromàtiques (nosaltres hi hem posat aquestes però hi podeu posar les que més us agradin). Talleu mitja llimona a rotllanes ben primetes i poseu-les per sobre del salmó.
Regueu-ho amb un bon raig de Martini. Nosaltres hi hem tirat també un rajolinet d'orujo d'herbes (serien perfectes unes herbes eivissenques).
En un bol barregem dues parts de sal gruixuda per una de sucre moreno. Recobrim el salmó i el deixem reposar a la nevera entre 12 i 24 hores.
Abans de servir en treiem tots els condiments i les espines. Tallem com més ens agradi: carpaccio, dauets...

Un plat senzill i que es pot fer amb foça antelació!!

dimarts, 28 de desembre de 2010

Magdalenes de parmesà


Ingredients

-280 grs. farina
-1 sobre de llevat en pols
-1 / 2 culleradeta de bicarbonat sòdic
-1 / 2 culleradeta de sal
-125 gr. de parmesà ratllat
-250 ml. nata líquida
-60 ml llet
-1 ou
-90 ml d'oli d'oliva
-100 gr de sucre
- llavors de paperola

Berregem l'ou i el sucre amb les barilles fent una crema homogènia. Hi afegim la farina tamisada i seguim remenant amb cura. Hi anem afegint la resta d'ingredients.
Omplim els motlles, i hi afegim un xic més de parmesà ratlat per sobre.
Enfornem a 150ºC fins que en punxar-les surti el punxó sec.

Us recomano que les mengeu calentetes!!!!

dilluns, 27 de desembre de 2010

Bombons de foie, taronja i anous caramelitzades

Aquest és un aperitiu que vem fer la nit de Nadal. Les fotos les té el pare de l'Alba, així que fins que ens les passsi els posts seran incomplets.


Ingredients


xocolata de cobertura negra
foie gras
anous picades
sucre
melmelada de taronja

Fonem la xocolata de cobertura al bany Maria o bé al microones amb un rajolí d'oli d'oliva.
Amb un pinzell de cuina pintem els motlles de bombons (com els de glaçons però més petits) i reservem. Mentres la xocolata refreda en una paella hi posem 3 cullerades de sucre, no el toquem fins que sigui un caramel. Aleshores hi tirem les anous picades i remenem amb una cullera de fusta. Ho retirem aviat del foc, tot just tirar-hi les anous, perquè no se'ns cremi.
Barregem el foie gras amb un xic de melmelada de taronja, i posem la barreja en una màniga pastissera. Farcim els bombons amb l'ajuda de la màniga, sense omplir-los del tot perquè hi càpiga després un xic d'anous caramelitzades.
Un cop tenim els bombons farcits fem una altra passada de xocolata amb el pinzell, i els posem al congelador. No els servirem gelats, però per desenmotllar serà molt més fàcil.
Penseu a desmotllar-los una estona abans de l'àpat perquè no estiguin excessivament freds.

Són per llepar-se'n els dits!!

dilluns, 20 de desembre de 2010

Lemon Curd


Crec que aquesta deliciosa crema anglesa no necesita presentació, a mig camí entre la melmelada i la crema, àcida, espessa i suggerent... una de les debilitats de l'Alba.

Ingredients

225 ml de suc de llimona
3 ous
240 gr de sucre
150 gr de mantega
un bocí de pell de llimona

Elaboració amb thermomix:

Posem el sucre a la thermomix a velocitat 12 uns 10 segons, quedarà com sucre glas.
Hi afegim la resta d'ingredients i posem la thermomix a 90º i velocitat 3 durant 25 minuts.

Si no tenim thermomix:

En un cassó al foc desfem al bany Maria la mantega, el sucre, i el suc de llimona. Quan el sucre s’hagi fos, hi afegim els ous batuts i, anat amb compte que no arribi a bullir, remenem contínuament uns 15 minuts fins que agafi textura de crema.

Si no la farem servir immediatament la posem en un pot net que tanqui hermètic, girem el pot del revés i esperem que refredi.
Jo el guardo a la nevera, tot i que a les botigues no l'hi tenen pas.

La podem menjar amb torradetes per esmorzar, o la podem fer servir per farcir algun pastís.

Bon profit i ànims amb la setmana!!

dissabte, 18 de desembre de 2010

Pastissets de llimona

Ingredients

1 llauna petita de llet condensada
500 ml de nata per muntar
el suc de dues llimones
1 paquet de galetes maria
100g de mantega
xocolata de cobertura



Elaboració

Fonem la mantega al microones, mentrestant triturem les galetes ben fines. Barregem tots dos ingredients fins que ens quedi una massa més aviat seca.
Posem els motlles (jo els he fet petitets amb PVC de pastisseria) soobre una safata amb paper sulfritzat (o la folrem amb plàstic film). Al fons de cada motlle hi posem una capa d'aquesta barreja.

Barregem la llet condensada amb el suc de dues llimones i reservem en un bol gran. Muntem la nata, i amb una espàtula hi anem incorporant amb compte la nata muntada. Quan la barreja és homogènia la posem en una mànega pastissera i anem farcint els motlles. Ho posem una horeta al congelador.

Passat aquest temps fonem la xocolata de cobertura i acabem de decorar el pastisset. I ja tenim unes postres senzilles i lleugeres per aquests dies que acabarem ben tips.

Bon profit!!

dimarts, 14 de desembre de 2010

CULLERA DE LLAGOSTÍ o sushi a la catalana

Ingredients:


llagostins (2 per aperitiu)
mermelada de pebrot i vainilla
sèsam
sal maldon
olivada
pebre


Quan vaig veure aquesta recepta al blog de Petita Cuina me'n vaig enamorar, i vaig decidir que aquest Nadal cauria. El problema és que dissabte al vespre ens vem acabar el brie, i ahir quan ens vam disposar a fer aquest aperitiu vam haver d'improvisar. Així que us presentem les nostres variacions sobre el tema, que no s'acosten ni de lluny a la recepta original, com diria en Santi "donde esté un buen queso que se aparten las demás!".

Ahir vam provar amb diferents farcits: codonyat; poma, sèsam i reducció de mòdena; i olivada. Ens quedem amb l'olivada, però us els ensenyem tots.

Farcit de poma:
En un bol hi posem: una poma tallada a quadradets, un polsim de canyella, una culleradeta de mantega. Ho posem al microones a temperatura mitjana uns 5-7 minuts.

Preparació:

Treiem el cap i la pell als llagostins, en treiem el budell i els obrim pel mig com si féssim llibrets. Estenem dos llagostins capicuats sobre un plàstic film.

Els salpebrem.

A sobre i al centre dels llagostins hi posem el farcit.


Amb l'ajuda del plàstic film tanquem els llagostins com un farcell, fem un nus perquè no se'ns obrin ni hi entri aigua durant la cocció.

Hem posat una olla al foc, quan l'aigua bulli amb l'ajuda d'un colador hi submergim els farcellets, menys d'un minut. Veurem que està cuit perquè el llagostí es torna vermell.

Tenim preparat un bol amb aigua i gel per posar-hi els farcells tan bon punt els treiem del foc, i així tallar la cocció.


Un cop freds desfem els farcells i emplatem en culleretes.
Posem el farcell de cap per avall i el pintem amb la mermelada de pebrot i vainilla, per damunt hi espolsem llavors de sèsam i sal maldon.

Farcits de ceps també han de ser molt bons, en podeu trobar la recepta aquí. Tot i que personalment jo els farciria de trompetes de la mort.

dilluns, 13 de desembre de 2010

GALETES INTEGRALS

Ingredients

125 gr de xocolata de cobertura
30 gr de manetga pomada
1 ou
100 gr de farina integral
1culleradeta de llevat en pols
1 pessic de sal
1 culleradeta de vainillina
75 gr de sucre moreno



Fonem al microones la mantega i la xocolata (podem deixar unes pepites sense desfer per trobar-les després dins la galeta), mentrestant batem els ous amb el sucre. Ho barregem tot plegat i amassem amb la resta d'ingredients. Un cop amassat ho emboliquem amb plàstic film i reservem a la nevera mitja horeta perquè endureixi un xic. 

Sobre el marbre de la cuina escampem la massa entre dos papers vegetals o entre 2 plàstics films i ho estirem amb el corró, fins que ens quedi un gruix uniforme de mig cm aprox. Tallem les galetes en la forma que volguem.

Enfornem a 180-200ºC. Treiem les galetes del forn quan encara siguin un xic toves perquè en refredar-se no quedin massa seques.

dimarts, 7 de desembre de 2010

COC DE GARUM

Ingredients:

 450g de farina de força
 1 cullaredeta de sal
 10g de llevat
 40 ml d'oli d'oliva del bo
 2 cullerades de garum (o olivada)
 225ml d'aigua
 fulles de romaní
 sal maldon per empolsar

Barregem tots els ingredients a la panificadora amb el programa d'amassar. Si no tenim panificadora posem els ingredients en un bol gran, fent un cràter al mig on hi abocarem els ingredients líquids, i ho barregem amb una espàtula de fusta i amassem a mà. Deixem llevar la massa.

L'escampem en una safata sorbe paper de forn, fent que agafi una forma de coca. Hi empolsinem la sal, nosaltres la hi hem posat negra, i fulles de romaní o orenga amb un raig d'oli. Ho deixem reposar 20 minuts més mentre el forn s'escalfa a 200ºC.



Enfornem uns 15 minuts, o fins que el punxem amb un escuradents i aquest surti sec.
És cruixent però flonjo de dins, i amb el regustet del romaní, mmm!!


dilluns, 6 de desembre de 2010

Taller de cookies de xocolata i vainilla


Ingredients:

75gr. e mantega pomada
100gr. de sucre de canya
75gr. de sucre blanc
1 ou
10gr. d'aroma de vainilla
200gr. de farina
30gr. de maicena
10gr. bicarbonat
5gr. de sal
100 gr perles de covertura de xocolata negra



Elaboració
• En un bol hi barregem els dos sucres, el bicarbonat, la sal, la meitat de xocolata negra que tenim pesada, la farina i la maicena.

• Per una altre costat hi mesclarem la mantega a punt de pomada amb l'ou i la vainilla líquida, ho barrejarem bé i reservem.

• Ara doncs en farem boletes petites i les posarem sobre una safata i a coure a dins del forn ja calent, al màxim durant 10 minuts.


dimecres, 1 de desembre de 2010

TIMBAL DE PATATA I ROPA VIEJA

Una altra manera d'aprofitar la can d'olla de l'escudella. Mmmm!!
Hi ha moltes receptes de ropa vieja, nosaltres ens hem inspirat amb una de gaditana, perquè ens encanta Cádiz i perquè hi tenim bons amics:


Pel purè de patata:
Bullim unes patates amb un xic de sal i un raig d'oli, les aixafem a ganivet. Reservem.

Per la ropa vieja:
Una patata grossa o un parell de mitjanetes
Carn d'olla (pollastre, vedella, pastanaga, butifarró...)
Cigrons de l'escudella (o cuits)
Uns allets
Una fulla de llorer
Una ceba
Vi blanc
Oli, sal i pebre

Tallem les patates a dauets petits i les fregim.
Retirem i resservem en paper de cuina que absorbeixi l'oli sobrant.
Fregim els allets, quan siguin rossos hi afegim la ceba tallada a burnoise i fem un sofregit (hi ha qui hi posa pebre vermell).
Quan la ceba estigui dauradeta hi afegim els cigrons cuits.
Tallem la carn d'olla a ganivet, que quedi desfilada, i l'afeim a la resta, remenem.Ho saltegem bé amb una fulla de llorer i un raget de vi blanc.




Hi afegim les patates fregides.

Preparació del plat:
Amb un aro de metall inoxidable: posem una capa de purè de patata i a sobre la ropa vieja.
Hi podem afegir una salseta feta amb el mateix brou de l'escudella, o un cruixent de carxofa o de cansalada per sobre.



Variacions:
Si fem aquest plat amb purè fer la ropa vieja sense patates fregides, hi podem posar, en canvi, carbassó o pebrot verd. O bé podem fer el purè amb els naps i pastanagues de l'escudella i mantenir les patates fregides.

Bon profit!!!!