dimarts, 8 de febrer de 2011

Sopes de pastor

Aquest dissabte vam anar a dinar al Barquet, a Tarragona. D'aperitiu ens van portar una sopa d'all que tenia ben bé el gust de les sopes de pastor de farigola que feia l meva àvia. I aquest matí he vist la sopa de ceba d'en Miquel, que fa una pinta tremenda. A la nevera teníem escudella per gastar, i la improvització ens ha portat a aquestes sopes de pastor. Una versió lliure d'un plat calentet i reconfortant, com sempre en podeu canviar l'ingredient que no us faci gràcia.



Ingredients
(per 2 pastorets)

500 ml de brou
1/2 ceba
1 grapat d'espinacs2 crostons de pa sec
100 gr de carn picada
all en pols (o picat)
un bri de farigola
oli d'oliva
un rajolí de vi
sal i pebre

Tallem la ceba a juliana i la posem a sofregir amb un raig d'oli en una paella. Quan està rosseta hi afegim la carn picada fins que quedi dauradeta. Salpebrem.
Mentrestant en un cassó escalfem el brou hi quan arrenqui el bull hi afegim els espinacs talladets a juliana.

Afegim a la paella el pa sec tallat a bocinets o llesquetes ben fines i un polsim d'all. Anem remenant. Rectifiquem d'oli si cal. Quan el pa estigui fregidet hi afegim un raig de vi i un parell de cullerades del brou. Tornem a remenar, alerta que no es cremi el pa!
Emplatem posant al fons del bol el sofregit de pa, ceba i carn. Hi aboquem el brou amb espinacs pel damunt i deixem reposar un minutet.

Si ens hi agrada hi podem afegir un rovell d'ou o formatge ratllat (preferentment d'ovella o de cabra, ja que són sopes de pastor).

Bon profit!!

Maridatge

Per aquesta sopa us recomanem un Priorat, no és un plat selecte, però si que necessita un vi amb ànima que reconforti el pastoret, jeje. Per això hem triat Vi Negre Petit Perinet 2006. Cupatge: 40% Garnatxa Negra, 40% Mazuela, 20% Cabernet Sauvignon.

El petit del Mas Perinet és un negre amb la tipicitat que li donen les seves notes minerals de terròs i el bon nervi àcid. Té agradables notes ametllades de criança i és lleuger i discret a la boca, amb centre llaminer de fruita. Té 14,5º com a bon priorat que és, així que ja veieu que d'ànima no n'hi mancarà al pastor!


20 comentaris:

  1. M'agrada aquesta recepta, ara és temps de sopes i tenir opcions com aquesta sempre és bo!

    ResponElimina
  2. Aquesta sopa fa hivern, porta records molt agradables. Quina flaire que deu fer!

    ResponElimina
  3. mmm quins records,la meva avia feia una sopa de pa amb farigola molt bona i es força igual.un petó

    ResponElimina
  4. Les sopes de pastor haurien de estar sempre presents en la nostra cuina.
    Aquesta té molt bona pinta!!!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  5. Un bon lloc per anar a dinar un dissabte, el Barquet! De tant en tant ho fem, per tant coneixo la sopa d'all de la que parles i que us ha inspirat la meravellosa sopa de pastor que ens presenteu.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. La trobo boníssima així tal qual, jo em quedo amb totes les versions de sopes... m'encanten de totes maneres!!
    Petons macos!
    Sandra

    ResponElimina
  7. Una sopa que hauria de ser present a totes les cases.
    Moltes gràcies per fer-te seguidora del meu blog, m'has donat l'oportunitat conèixer el vostre i per aquí em quedo.
    Vaig a seguir fent un volt per la vostra cuina. Gràcies.
    Petonets

    ResponElimina
  8. avui vull ser una pastoreta! jajajaja. Una bona proposta heu fet! Quin plat més bo per aquests dies que fa un xic de ferd! petonets

    ResponElimina
  9. Què a gust deurien sopar aquests pastorets.. i no m'estranya amb aquesta sopa, més que bona, boníssima! Petons

    ResponElimina
  10. No cal que canviï cap ingredient, ja m'agrada com està!
    Petons.

    ResponElimina
  11. Si és que... Com la cuina de l'àvia no hi ha res! M'encanten aquest tipus de sopes, ben calentetes per a l'hivern, encara que jo en menjo tot l'any... Són delicioses!
    Petonassos!

    ResponElimina
  12. Gràcies per seguir el meu bloc! Aquesta sopa de pastorets segur que és bona, però no sóc sopera...Per cert, com a cuina d'aprofitament pots participar amb la sopa al concurs aprovechame! al bloc hi tinc l'enllaç1
    Una abraçada!

    ResponElimina
  13. Un plat ideal pels dies freds d'hivern, sa i molt recomfortant. Visca els plats de sopa!

    ResponElimina
  14. Un plato con tradicion y buenisimo para estos dias de invierno,no lo conocia y me ha encantado.besos esther

    ResponElimina
  15. Un plat ben complet, nutritiu què és veu molt consistent, ara ja sé perquè se'n diu sopa de pastor,jajajaja

    ResponElimina
  16. un plat super complet y siempre estas improvisaciones o al sacarnos los restos de la nevera hacen unas sopas muy buenas que luego a lo mejor intentas hacer otra vez y no salen tan buenas
    un peto
    miquel

    ResponElimina
  17. Mmmmm.. aquesta sopa si que es veu com de les d'abans eh???
    Petonets

    ResponElimina
  18. no coneixia aquestes sopes, es veuen delicioses.
    pt!

    ResponElimina
  19. Una sopa calentona que a sobre porta un bri de farigola ideal per combatre el fred i els mals de gola...perfecte!

    ResponElimina
  20. La segona recepta vostra que faig en una setmana i em torno a treure el barret! Ja esteu entre els meus blogs de referència. Gràcies per compartir aquestes bones idees.

    ResponElimina