dimecres, 9 de març de 2011

Coca de recapte

Avui és dimecres de cendra, toca enterrar el carnestoltes, menjar sardines a la brasa i coca de recapte!! La meva mare és de Linyola on feien la coca de recapte amb arengades salades, també amb llangonissa (butifarra), però la clàssica, la de Quaresma era amb arengades salades. Però nosaltres ens hem permès la llicència de fer-la amb sardines marinades que són més suaus. Per si no les coneixeu les hem trobat a la parada de salaons del mercat, són sardines lleugerament salades, molt bones!!

Aquest any treballem tots dos fins tard, de manera que ens perdrem l'enterrament de la sardina i el ball dels esquelets de Terrassa. Potser arribarem al vall de vidues?

D'altra banda, la Judith, l'Yves i la Mònica han endegat una nova iniciativa:
Memòries d'una Cuinera, per rememorar totes les receptes tradicionals, de la mare i de l'àvia, les que sempre hem menjat a casa. I no podien començar de manera més encertada, la coca de recapte no pot recordar-nos a ningú més que a la MªCarme i a la Rusita, la meva mare i la meva àvia!!


Ingredients

Per la massa:


100 gr de farina

75 gr de farina d'espelta

3 gr de sal

3 gr de sucre

12 gr de llevat fresc

10 gr d'oli d'oliva

110 ml d'aigua

1 cc d'alfàbrega

Per sobre la coca:

2 pebrots escalivats

1 esbergínia escalivada

8 sardines marinades

oli d'oliva,all i julivert

Per fer la massa nosaltres hem posat tots els ingredients a la panificadora amb el programa d'amassar i llevar. Però ni la mare ni l'àvia no tenien panificadora i posaven tots els ingredients secs en un bol fent forma de cràter i l'aigua i l'oli al mig. Ho remenaven amb una cullera de fusta i tot seguit pastaven a ma.

Estirem la massa en una safata de forn, sobre un paper sulfuritzat.
Hi anem afegint tires de pebrot escalivat alternades amb tires d'esbergínia. Si en fer l'escalivada hem fet ceba també l'hi podem afegir. Enfornem a 220ºC. Filetegem les sardines, quan la coca estigui gairebé cuita les posem pel cim. Fem un oli d'all i julivert, abans de servir en posem una mica per damunt les sardines. Si sóm més agosarats us proposem posar enlloc d'aquest oli, un rajolinet doli d'oliva i un filet de mel pel damunt de cada sardina.


Maridatge


Una coca de recapte ja sigui d'arengada o de llangonissa, convida a un vinet negre, oi? i la D.O. en aquesta ocasió només podia ser Costers del Segre, per tant us proposem un Raimat Abadia. Un cupatge de cabernet, merlot i ull de llebre envellit 10 mesos en botes semi-noves de roure americà i sis mesos més en tines de roure francès. Té un color vermell cirera i un nas potent amb notes compotades, de pruna i fins de tabac. A la boca és estructurat amb matisos de pebre, coco i torrefactes i amb un retronassal llarg.



15 comentaris:

  1. oooooooooooooooo! que maca us ha quedat!!! segur que les sardinetes tindran un bon "enterrament" a la vostre panxulina!!!! gràcies per participar guapos!!! molts petonets

    ResponElimina
  2. Visca, visca. Què bona us ha quedat! Amb un rajolinet de mel!!!!!!!!
    Gràcies!

    ResponElimina
  3. Aquestes tradicions s'han de mantenir i ningú ho farà per nosaltres... Recordo com la meva mare pelava les arengades amb el canto de la porta! La teva coca de recapte també m'ha agradat molt i m'ha fet venir a la memòria quan era petita i anàvema enterrar la sardina a la platja de Badalona. Quins temps!
    M'anoto la recepta!

    Salutacions!
    La Taula d'en Bernat

    ResponElimina
  4. Fantàstica nois!!!!!!! Nosaltres ja tenim la idea, però encara no l'hem feta! Puc venir-ne a buscar un tros? ;) Visca Memòries d'una cuinera! :D
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. Amb aquesta coca, s'enterra el carnestoltes i un es treu alhora, el ventre de penes!!

    ResponElimina
  6. Molt bona elecció!! Fa una pinta deliciosa nois! Jo estic acabant de definir de què la faré jo...

    Molts petonets!! :)

    ResponElimina
  7. Ostres !!!!! avui tenia intenció de fer coca de recapte de sardines que ha marinat la meva mare, ja que és dimecres de cendra, demà us explico com m'ha queddat, tot i que jo faig una altra recepta :-)

    ResponElimina
  8. me encanta las cocas y esta tuya esta muy bien.Me gusta tu entgrada que me recuerda mis años infantiles de enterramientos de la sardina.
    peto
    miquel

    ResponElimina
  9. Uiii... ultimament falten hores i ni adonar-me que avui ere dimecres de cendre...
    m'agraden molt les coques...
    un petonet

    ResponElimina
  10. Hola,
    Us ha quedat de conya! I amb el toc de mel, tota una delícia!! Petonets

    ResponElimina
  11. Quina coca més guapa, la provaré de fer a casa us ho asseguro!

    ResponElimina
  12. Bufa! Com us ha quedat.
    M'encanta la cosa i aquesta està...

    ResponElimina
  13. Visca les mares, les àvies i les coques de recapte!, que tenen un noséquè que enamora!, com aquesta vostra... una autèntica temptació a tothora: esmorzar, dinar, berenar, sopar, ressopó...

    ResponElimina
  14. M'encanten aquestes tradicions i amb aquesta coca de recapte les sardines han de quedar molt bones!

    ResponElimina
  15. Mmmmmmmmmmmmmmm me tienta mucho esta coca. Tan colorida y esponjosa. Toda una salada tentación :D

    Besos.

    ResponElimina