diumenge, 20 de març de 2011

Crema de Sant Josep

Ahir era Sant Josep i ara si, malgrat que amb un xic de retard, ara toca la clàssica! I per clàssic de la cuina catalana Josep Lladonosa i Giró, a qui manllevem la recepta d' "El Gran llibre de la Cuina Catalana" i felicitem en el dia del seu sant!

Resulta que des del s.XVII la festa de Sant Josep és celebrada a Catlunya preparant i menjant crema. I, per què? us preguntareu... resulta que aquestes postres que aleshores eren tot un luxe, es feien en aquesta data perquè era el moment en que la llet dels animals començava a ser més abundant, ja que les vaques i ovelles havien criat. Per aquest motiu per Sant Josep també es feia mató, que es guarnia amb flors de paper. A més en aquesta època també és quan les gallines ponen més, per tant són dates d'abundància, ideals per fer tan nostrada crema.



Ingredients

(per a 6 persones)

1l de llet
200 gr de sucre
7 rovells d'ou
1 canó de canyella
la pela d'una llimona
25 gr de midó o farina refinada de blat de moro




Elaboració

Deixatem els ous i el midó amb una tasseta de llet freda.
En un cassó posem a bullir la llet amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Deixem que arranqui el bull i esperem 3 minutets. Hi afegim els rovells tot remenant, ho colem i tornem a posar al foc. Quan torni a arrancar el bull, ho retirem del foc.
La tradició diu que si la fem per Sant Josep hem de servir la crema en una platera. Escampem doncs la crema en una platera, l'empolsinem amb sucre i la cremem amb una pala o amb el soplet.

Malgrat avui tocava servir-la en platera nosaltres n'hem fet racions individuals, pel perill que corríem de menjar-nos tota la platera d'una atacada! Podeu creure que a casa no tenim ni una sola cassoleta de fang en les que sempre s'ha servit la crema?


Aquesta crema la dediquem a tres Joseps, Reixach, Satorres i Martínez, que ja no hi són. Que la gaudiu en el dia del pare allà on sigueu!

18 comentaris:

  1. pues muchas felicidades!!un postre realmente delicioso!!

    besos

    ResponElimina
  2. Ahir també la vam menjar, que em va tocar fer-la per celebrar sants en família! Boníssima, que la clàssica és immillorable! ;)
    Petons macos
    Sandra

    ResponElimina
  3. Una crema boníssima!!! També la vam menjar ahir!
    Petonets

    ResponElimina
  4. No en tenia ni idea de que la feien per aprofitar la llet!
    Jo les meves cassoletes les vaig agafar de casa els meus pares...

    ResponElimina
  5. gràcies per la info! la veritat es que em preguntava perquè era típic... petonets parella!!!!

    ResponElimina
  6. Amb cassoleta o sense, la crema catalana sempre és ben vinguda.
    Una explicació molt interessant.
    Bona cuina

    ResponElimina
  7. Això que la crema de Sant Josep s'ha de servir en una safata gran ho he après aquest any, tot remenant blocs. De totes maneres, quan hi ha una bona crema, tan és si és en safata, cassoletes de fang o de porcellana com les teves!

    ResponElimina
  8. Voleu que us digui la meva opinió? A mi em podeu posar la crema on vulgueu que m'encanta!!! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  9. Això de cremar la crema sempre m'ha fet molta gràcia ... però cal reconèixer que la crema sense cremar, no és crema cremada .. bé, ja m'entens no?....
    Una abraçada

    ResponElimina
  10. Hola,
    Moltes gràcies per a la informació. Que maca ha quedat amb el colors vermell i verd! M'encanta! Petons

    ResponElimina
  11. Alfons, diuen que precisament es diu crema perquè un bisbe golut no va ser prou pacient per esperar que el flam es refredés per menjar-lo. I en posar-se la cullera a la boca va exclamar: crema!!!

    ResponElimina
  12. Molt bona la informació.. i de la creme ja ni parlem...
    Bessets
    http://desdelacuinadelhort.blogspot.com/

    ResponElimina
  13. MOLT BONA LA INFORMACIO I LA CREMA FANTASTICA
    PETO
    MIQUEL

    ResponElimina
  14. Lo de la llet i els ous ho sabia però lo del nom no en tenia n'hi idea.
    Boníssima la crema!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  15. A casa per sant Josep sempre hi ha crema catalana. La tradició és la tradició, oi? ;)

    ResponElimina
  16. Boníssima aquesta crema i amb les maduixes li deuen donar un toc diferent.
    Judith

    ResponElimina
  17. Caram, quin homenatge... no sabia que les gallines és quan ponen més i per tant és tan bona època per a les cremes!! Merci per la dada :)

    ResponElimina
  18. que crema más rica me encantaría probar,se ve linda y exquisita,abrazos.

    ResponElimina