dijous, 23 de juny de 2011

Coca de Sant Joan

Aquest any ens hem reptat a nosaltres mateixos per fer les coques per dur a la revetlla de Sant Joan que com cada any celebrem a casa en Xavi i la Muntsa. Hem fet una repassada als blogs de confiança, i hem tastat tota mena de coques. A les respectives feines no es podran queixar, tant companys com usuaris n'han tastat de tota mena. Finalment, ens quedem amb la recepta d'en Narcís de La Lionesa.

I ara si, amb aquestes coques participem a Memòries d'una Cuinera.



Per la massa mare:
200g farina de força
25g de llevat fresc
llet tèbia (la que admeti)
8g sal

Barregem el llevat fresc amb una mica de llet tèbia, (la justa per disoldre'l). Hi afegim la farina de força i la sal. Ho barregem bé formant una massa uniforme, si cal hi podem afegir una mica més de llet però és important no passar-nos perquè no ens quedi massa enganxada als dits.
Ho deixem fermentar en un lloc a 35º/40º o a la cubeta de la panificadora fins que ens dobli el volum, aproximadamnent uns 30 minuts.

Per la crema pastissera

1l. de llet fresca
6 rovells
200g sucre
80 maicena
pell de llimons, de tronja, i mig canó de canyella

En una cassola fem bullir la llet amb la pell dels cítrics i la canyella, reservant-ne una miqueta per disoldre la maicena.
Blanquegem els rovells amb el sucre.
Quan hagi arrencat el bull la llet la tapem deixant que infusioni 3 minuts i l'afegim al bol dels rovells.
Deixatem la maicena amb la llet reservada a temperatura ambient i l'afegim també a la barreja.
Ara d'aquí ho tornem a incorporar a la cassola on ho teníem abans però passant-ho pel xinès.
A foc baix anem remenant suament (la intenció no és incorporar-hi aire) amb una espàtula,  perquè no s'enganxi, fins que agafi la consistència desitjada. Important: no ens ha de bullir mai.
Si es vol fer us d'ella al moment el que es pot fer és escampar-la sobre el marbre de la cuina i anar treballant-la perquè es refredi. Si no, la podem guardar directament al recipient tapada sempre a pell amb plàstic film perquè no fagi crosta.

Per la massa brioix
200g farina de força
8g llevat
100g de sucre
1 ou
20 g de mantega pomada
1 pessic de canyella
1/2 cta de pela de llimona ratllada
1/2 cta de melmelada de taronja
1 pessic de sucre especiat

Esmicolem i desfem el llevat regant-lo amb la farina. En un bol batem l'ou, el sucre, la mantega i els condiments. Hi barreegem la farina i el llevat. Hi afegim la llet tèbia que admeti la massa sense que aquesta s'enganxi als dits. Treballem la massa fins que aquesta sigui fina i elàstica. Aleshores la deixem reposar 15 minuts al bol. Hi afegim un xic d'oli perquuè no s'enganxi al marbre i la pastem una mica, en fem dues boles que deixem reposar tapades 5 minuts més.
Aleshores amb un corró extenem cada bola sobre el marbé untat amb oli, fins que quedi la forma ovalada típica de la coca de Sant Joan. La pintem amb rovell d'ou i hi afegim la crema i la fruita (nosaltres n'hem fet una amb albercoc i una altra amb melmelada de maduixots i vainilla).
Deixem fer una segona fermentació a la coca en un lloc sense corrent i si pot ser a uns 45º (nosaltres ho hem fet al forn).
Empolsinem de sucre i enfornem uns 20 min a 200º.

27 comentaris:

  1. fantastica te ha quedado es mi coca preferida
    bona revetlla
    miquel

    ResponElimina
  2. La de hoy es espectacular, ha merecido la pena el esfuerzo de buscar la receta perfecta, lástima no estar cerca para haber hecho de catador jajaja
    ¡Feliz noche de San Juan!

    ResponElimina
  3. quina coca mes bona,la veritat que val la pena la feina perque despres es disfruta molt.petons

    ResponElimina
  4. Sencilla pero arrebatadora propuesta, me encanta!!

    Besiños :D

    ResponElimina
  5. Té molt bona pinta. Jo he sentit parlar-ne molt, d'aquesta coca, però ni n'he fet mai, ni n'he menjat mai tampoc. Ha quedat molt bonica. Besets.

    ResponElimina
  6. Fantástica coca, guardo la recepta pel proper any i la faré segur, fa moooooolt bona pinta!!! Amb el cava fresquet una delicia, segur!!! Bon dia de Sant Joan i petons,

    ResponElimina
  7. Espectacular nois!!! Amb crema per mi és la millor!
    Com va anar la revetlla?
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  8. Aquest any jo també m'he atrevit amb la de brioix i l'he fet força similar a la vostra. Però no heu trobat que queda un xic més atapeïda que les de pastisseria?

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  9. Fa una pinta excel.lent! Amb l'entrenament previ ha quedat brodada! Trobo que és una recepta senzilla per fer el brioix! La provaré de fer. I amb la melmelada, boníssima!

    ResponElimina
  10. tot i que vaig creure que després de la revetlla d'ahir descansaria de coca per una temporada .. aquesta teva m'ha tornat la tentació ... encara que segur que arribo molt tard ...
    una abraçada

    ResponElimina
  11. estava boníssssssima, veritat??? el Narcís és un crack! i vosaltres encara més, perquè us ha quedat fantàstica nois!!!! molts petonets guaposssssssssssssssss. Gràcies per participar

    ResponElimina
  12. Ummmmmmmm me encanta esta coca, yo también e echo esta versión, la verdad es la que más me gusta, te ha quedado genial, besos.

    ResponElimina
  13. Magnífica aquesta coca. T'ha quedat inmillorable.

    Un petonet

    ResponElimina
  14. Heu triat l'opció més clàssica i la que agrada més a tothom, la de crema i fruites amb massa de brioix. Us ha quedat sensacional!

    ResponElimina
  15. Us ha quedat requetebé..m´agrada l´innovació que heu fet respecte al guarniment.

    ResponElimina
  16. Us ha quedat molt bé!!! Jo també volia fer la d'en Narcís però al final he fet la de Cuina per a llaminers.
    Fins aviat

    ResponElimina
  17. Ho hi ha més satisfacció de veure que la recepta proposada dona bons resultats. A vosaltres os ha quedat una coca preciosa.
    Bona cuina

    ResponElimina
  18. Hola!
    Espero que hagueu passat una bona Revetlla! Pel que fa a la coca segur que no us va quedar res amb aquest goig que fa!!
    Petons

    ResponElimina
  19. Aquests dies els blocs fan goig amb tanta coca. I vosaltres no en teniu prou amb una sinó que n'heu fet vàries, deu n'hi do!! Difícil triar la millor.
    Una abraçada

    ResponElimina
  20. Nois, heu fet un màster en coques!
    Moltes gràcies per participar al memòries.
    Petons.

    ResponElimina
  21. Anna, la primera vegada que la vam fer també ens va quedar atapeida com dius. En canvi aquesta va pujar molt més i era molt esponjosa (malgrat no ho sembli a la foto).

    Montse i Cristina, la veritat és que la fruita confitada no ens agrada gaire i hem volgut posar-hi un toc diferent. el toc àcid de l'albercoc fa un contrast molt bo amb la crema. Però la combinació de crema i maduixa ens encanta.

    Narcís, el que és una satisfacció és anar aprenent amb les teves propostes!

    Carme les receptes de la Mercè també són un valor segur, oi?

    Sandra, la revetlla molt bé! massa bé i tot, jejeje...

    Gràcies a tots pels vostres comentaris!

    ResponElimina
  22. Con tanta coca por la blogosfera tengo yo ganas de probar una...

    ResponElimina
  23. encara que aquest any hagi preparat una diferent, la meva coca preferida és la de crema. La textura d'aquesta és perfecta, què bona!!!

    ResponElimina
  24. Vejam si l'any que ve jo també m'anime a fer una coca de Sant Joan! O millor, un concurs de coques... Hehheheheh!

    M'ha encantat aquesta teua!

    Una abraçada.

    ResponElimina
  25. A veure si tinc temps de fer-la, vaja pinta mes bona!!!! sento la oloreta:)) petons

    ResponElimina