divendres, 30 de setembre de 2011

Orelletes

No sabria pas triar una recepta preferida d'infantesa, com ens demanen l'Alba i l'Íngrid de Film&Food, la txitxa que rasca, la xocolata desfeta, el lluç a la vasca, els macarrons... quedar-me'n amb una de sola seria impossible. però si hi ha una recepta que sens dubte em trasllada a la infantesa és la de les orelletes (aurelletes amb l'accent d'Anglesola) que feia el meu avi Pepe.

Tot i que no aixecava dos pams de terra, recordo que quan el meu avi feia orelletes era tot un esdeveniment. Recordo mirar-lo fascinada com feia anar el corró sobre el marbre de la cuina, a Vacarisses. Després les menjàvem amb els meus cosins, l'Alfons i la Laia. No sé si els petits les van arribar a tastar. Però aquell gustet d'anís, i aquella cruixentor... quin gran berenar!!


D'esquerra a dreta: iaia Ana, Enric, Marc, Alba, Ana, Alfons i LaiaIngredients

350 g de farina
60g d'oli d'oliva
60g de sucre
1 ou
125g de bullit
pell ratllada de 1/2 llimona
un polsim de sal
5g de llevat quíic
1 rajolí d'anís

oli per fregir
sucre per empolsinar

Bullit: 
aigua
1 branca de canyella
2 anís estrellat
pell de 1/2 llimona

Com les fem?

Preparem el bullit infusionant l'aigua amb la canyella, l'anís i la pell de llimona. Ho deixem refredar.

Pastem la massa amb tots els ingredients. Fem boletes de massa amb les mans. Sobre una superfície enfarinada, o entre dos papers de forn, amb l'ajuda del corró, allisem les boles fins obtenir unes circumferències planes i primes.

Posem una paella o cassola de terrissa al foc amb oli abundant. Quan l'oli sigui ben calent hi fregim les orelletes d'una en una. Les escorrem sobre paper de cuina, i les empolsinem de sucre.

La recepta del meu avi va rondar durant molts anys pels calaixos de la cuina de Vacarisses. Malauradament ja fa molts anys també que en va desaparèixer. Aquesta recepta l'he tret del blog Masses dolces amb l'esperança que els orelletes d'Alcarràs s'assemblessin a les d'Anglesola. Tot i així, si la memòria no em falla,  les del meu avi tenien més gust d'anís.


30 comentaris:

 1. La foto és molt bonica, i les orelletes, segur que són una delícia!

  ResponElimina
 2. Quins records! A casa en feia la meva àvia, ella els donava la forma amb el genoll, per aquestes comarques ho feien així. I el gustet d'anís també s'hi notava molt. És que abans em sembla que tot era més bo, o almenys el record que en tenim ho fa més bo. Petonets!

  ResponElimina
 3. Quina colla pessigolla més maca!!!! i les orelletes les feia la meva mare molt semblants...quins records!!!petons i bon CDS

  ResponElimina
 4. una buena colla pobre abuela controlar a todos y yo no las he probado nunca estas orelletes, que buenos recuerdos nos traen las fotos eh?
  bon cap de setmana

  ResponElimina
 5. Que bones les orelletes Alba.
  Genial la historia.
  Petons maca.

  ResponElimina
 6. que bones,la veritat que es cert que aquell gust d'anís era molt bo,quina colla mes maca,si es que les iaies eren tot terreny.petons

  ResponElimina
 7. Oooooh, que entranyable!! M'encanta la foto... i sobretot del aurelletes (la meva iaia, nascuda a Flix, també ho xerrava tot amb AU jejeje). Tenen molt bona pinta... i tu la mateixa carona! :D
  Petonets
  Sandra

  ResponElimina
 8. Quina foto més entranyable. Em sembla que tots en tenim alguna d'aquestes fotos. Que bé, la recepta d'orelletes!!! A la meva cunyada li agraden molt i ja fa temps que pensava buscar la recepta. Em vens de perles!!!
  Gràcies guapa....

  ResponElimina
 9. Quina història més maca!
  A mi el gustet de l'anís als postres m'encanta, així que aquestes aurelletes també m'agradarien molt.
  Crec que tots tenim una foto semblant amb tots els cosins i l'àvia mirant!;DD
  La teva entrada m'ha fet pensar que hauria d'anar a fer bunyols amb la meva àvia. Potser d'aquí uns anys em sabrà greu no haver-ho fet.
  Petonets guapa!

  ResponElimina
 10. que maco, tots els cosins reunits.... a casa ja fa tant que no es fa...!!! i la recepta, ha de ser boníssima!!

  ResponElimina
 11. A Mont-Lluis i a Carcassona en vam tastar i ens agradaren molt. A València no se'n fan, i tinc rodant la recepta fins que trobe una estoneta lliure... i, ara, me'n faciliteu una de més personal (i llargament testada!). Moltes gràcies!!

  ResponElimina
 12. quin post més maco!!!! i la foto??? que mona nena!!!! tenies una cara pilla... les orelletes són boníssssimes, a casa recordo que la Moni li va donar per fer-ne i li quedaven genial!!!! molt bona idea!!!! molts petonets i bon cap de setmana

  ResponElimina
 13. Quina foto més entranyable, tots el cosins amb la iaia.
  Les orelletes han de estar força bones amb gustet anís.
  Petons.

  ResponElimina
 14. quina foto més maca!!!

  les orelletes tenen gustet d'anís i són un autèntic vici!
  PTNTS
  Dolça

  ResponElimina
 15. Demà provaré de fer aquestes orelletes. M'espera una altra setmana de bledes.

  ResponElimina
 16. Fantàstics, aquets records d'infantesa.
  Petonets.

  ResponElimina
 17. Les orelletes són boníssimes...Jo també tinc fotos d´aquesta mena amb l´àvia i els cosins...Quins records, oi?

  ResponElimina
 18. Quins records... i quina sort tenir un avi tan espavilat a la cuina! El meu no sabia ni fer una truita :)
  El meu pare és de Montblanc i sempre explica que menjaven unes orelletes molt semblants, sobretot per Carnestoltes. Han de ser boníssimes!

  ResponElimina
 19. Recordar aquells plats de quan erem petits.
  Quina il-lussió. Quan i penso, s'ompla la boca encara d'aquells sabors i olors.
  Tenim que trasmetre aquestes receptes, al nostres petits.
  Petons

  ResponElimina
 20. Ohhh, com m'agraden les orelletes!A casa em van prohibir fer-les perquè deien que feia molt de merder, ja,ja,ja.
  Quina foto tan maca, quin munt de cosins. Nosaltres no en tenim!:(
  Molts petonets!

  ResponElimina
 21. Saps que em sembla que jo mai les he provat? Quina bona pinta i quin record més bonic! La foto m'encanta, quina feinada tenir tants peques tranquils!

  Per cert, què és la txitxa que rasca? jajajaja!! No ho havia sentit mai!

  Molts petonets i moltes gràcies per participar!

  ResponElimina
 22. Bravo!! Cuina de veritat, sense cap monserga!! De la que feien els avis i encara ens desperta tendresa :)

  ResponElimina
 23. res millor que les receptes vinculades als nostres records. Jo tinc una de "roscos" de la meva àvia q és el meu tresor particular.

  ResponElimina
 24. Els records amb els avis són els millors, i les Orelletes m'encanten, això que no les he fet mai però són un postre molt especial per mi. Així que m'apunto la recepta, perquè tinc ganes de fer-les. El meu avi també en deia aurelletes, era de Vallfogona de Riucorb!
  petonets!
  Bet

  ResponElimina
 25. Una delicia les orelletes... i també quins records!!

  ResponElimina
 26. estos dulces crujientes me encantan y ya me encantaban de pequeña, que recuerdos!!!! besos

  ResponElimina
 27. No n'he provat mai però han de ser boníssimes!
  Quina gràcia aquestes fotos, oi? Quants anys que han passat i que grans ens hem fet, oi? jejejejeje. I aquí, cuinant com unes possessas!

  ResponElimina
 28. Mmmmm! Què bones! Tan dolcetes i cruixents. A mi els dolços amb anís em perden...

  Petons!
  Anna

  ResponElimina
 29. Hola familia guapa

  gràcies per compartir aquesta cosa tant bona, anoto la recepta, tenen molt bona pinta

  mil petonets Susanna

  ResponElimina
 30. Quins records!!! I que bones amb el toquet d'anís

  ResponElimina