divendres, 9 desembre de 2011

Panettone

Els panettone s'han convertit en un clàssic del Nadal tot i ser una tradició forana. Nosaltres no en mengem als àpats festius, però qui diu que no a un bon tall d'aquest pa dolç italià per esmorzar? I mira, aquí ens tens fent panettone... la veritat és que en veure el fantàstic pas a pas que habia publicat la Cristina de Kanela y limón, poques excuses ens quedaven per no provar-ho!!

I sempre podeu fer la versió mini si us veieu atrapats en un amic invisible a la feina, l'escola... almenys no es tractarà de consumir per consumir! Nosaltres l'amic invisible sempre l'intentem fer manual, encara que sigui un nyap...






Ingredients


Pel ferment:
100g de farina de força
30g de llevat fresc (levital)
20g de sucre
70g d'aigua tèbia

Per la massa:
600g de farina de força
5 ous
170g de sucre
150g de mantega a temperatura ambient
1 cullerada d'essència de vainilla
la pell d'una taronja ratllada
1 cullerada de suc de taronja
un pessic de sal
el ferment

Pel farcit:
nabius deshidratats
xocolata blanca
xocolata negra 70%
pinyons

Com el fem?

El ferment
Barregem tots els ingredients en un pot fins obtenir una massa uniforme. El deixem fermentar tapat amb plàstic film fins que dobli el volum. Jo l'he deixat al cantó del radiador i ha anat força ràpid.

La massa
Batem els ous i els barregem amb la mantega pomada i el sucre, hi afegim la resta d'ingredients excepte la farina i anem pastant la massa. A mida que va incorporant els ingredients, hi anem afegint la farina. Jo l'he posat a l'amassadora (KA) a velocitat lenta, uns 30 minuts. També la podeu fer a la panificadora, com ho fa la Cristina de kanela y limón, ella l'ha fet pastar 45 minuts. I si no disposem d'artilugis, doncs paciencia i anem pastant a ma fins obtenir una massa que, tot i ser encara un xic enganxosa, és elàstica i es pot treballar.

Amb aquesta massa, un cop pastada, fem una bola que posem en un bol gran untat amb oli. tapem el bol amb film, i la deixem reposar fins que dobli el volum. Jo tenia sòn i l'he deixada tota la nit.

Extenem la bola sobre el marbre de la cuina untat amb oli. L'estirem amb el corró. per sobre hi escampem el farcit. L'emboliquem com un braç de gitano de manera que la massa va incorporant el farcit.

Untem amb oli o mantega els motlles que volguem fer servir. a mi amb aquesta massa m'ha donat per un motlle de 20 cm i 7 flameres petitones (de les de fer coulants). Fem porcions de la massa segons els motlles que utilitzem. Hem de tenir en compte que la quantitat de massa no pot passar de la meitat del motlle, perquè pujarà durant el temps de llevat, i després pujarà altra vegada al forn.

Deixem llevar els panettones dins els motlles fins que arribin al marge d'aquests. aleshores els enfornem a 180ºC. el temps de forn serà molt curt pels mini panettone (uns 10 minuts) i llarg pel panettone gran (uns 40 minuts), així que alerta que no se us cremin!!

Un cop treiem els panettone del forn, els pintem amb mantega desfeta, els desenmotllem i els deixem refredar sobre una reixeta.

Bon profit!!

28 comentaris:

  1. que be t'han quedat,aquest any tambe el vull fer a casa ,a veure que tal jeje petons

    ResponElimina
  2. Què monus us han quedat! son perfectes i imagino que molt bons! Jo fins ara només havia vist recepta amb massa marei em tirava enrera. Amb aquesta m'atreveixo més!
    Aquella galeta en forma d'estrella em sona, pot ser? ¬¬

    molts petonets guapos!

    ResponElimina
  3. Da un poco de miedo verdad.... yo creo que lo dejaré para el año que viene....

    BEsos y buena semana.

    ResponElimina
  4. Doncs t'han quedat molt bé i molt macus en versió mini, jo també em vaig fixar en aquesta recepta però, tot i semblar-me més asequible que d'altres, em segueix semblant complicada, no se si finalment m'atreviré a provar-la.
    Per cert, ideal per un amic invisible, aquests tipus de detalls fan molta il·lusió.

    Molts petonets!!

    ResponElimina
  5. una buena idea de hacerlos asi en mini y te han quedado muy bien
    bon cap de setmana
    peto

    ResponElimina
  6. Que bons!!! T'han quedat precisos. Jo sempre dic que en faré però tinc un problema amb el motlle, no en tinc cap de prou alt per poder-los fer. He vist algunes vegades que forren el motlle per dins amb paper sulfuritzat i així li donen alçada. No ser si pot anar bé. Bé, bon cap de setmana, maca!

    ResponElimina
  7. Es veuen molt flonjos. Jo els panettones que he menjat els he trobat massa secs. Us han quedat molt bonics.

    ResponElimina
  8. Jo també tinc ben apuntada la recepta de la Cristina, per fer aquest dies de Nadal el panettone!! t´ha quedat perfecte.. petons,

    ResponElimina
  9. Oooh, em vaig perdre l'entrada de Kanela y limón, sort que de vostra no me'n perdo cap ni una! :P Els farem seguríssim, són una monada en format mini! :D

    Anava a dir el mateix que l'Alba... em sona l'estrella! jijijij

    Què tal per Euskadi?

    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  10. A mi m'agraden però no em tornen boig, crec que és perque mai els he tastat artesans o fets a casa :)

    Així petits són molt cucos!!

    ResponElimina
  11. carai! que bé que t'han quedat!
    A mi em passa com a la Gemma, que cada any dic que el faré però em tira endarrera no tenir un motlle alt.
    M'hi hauré de tirar de cap o això s'eternitzarà...

    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  12. M'agrada molt i sobretot això de fer-se regals amb coses fetes a casa. La versió mini crec que m'agradaria més. No n'he menajt mai.

    ResponElimina
  13. Quina cucada amb aquesta versió!!!! A veure si m'animo a fer-los.
    Petonets

    ResponElimina
  14. quina passada!!! Us han quedat preciosos en aquest format mini!!! Jo cada any per Nadal dic que en faré i mai m'acabo d'animar...a veure si aquest any m'animo JA!!! :)
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  15. Nois us han quedat més que xulos!!! jo tinc una molt mala experiència amb el panettone... ho he de tornar a intentar!!!
    Molts petonetssss

    ResponElimina
  16. doncs aquests panettone són moníssims!!!! no n'he fet mai, i això que m'encanten!!! molts petonets guapos

    ResponElimina
  17. Tinc pendent de fer panettone i això que m'agraden.
    Si m'han de quedar així, en faré.
    Nani

    ResponElimina
  18. Jo no es un dolç que m'acabi de fer el pes. Sempre els trobo secs. Tindré que fer aquets i aveure que pasa.....
    Petonets.

    ResponElimina
  19. Sandra, Alba i és clar que us sona l'estrella! i a la paula encara més, oi? és una de les seves estupendes galetes!!

    A mi també em passava que no tenia motlle, però hem vist que com que després puja no cal que el motlle sigui tan alt. I si no, amb motlles de flam normals i corrents podeu fer els petitons!

    Pels que el trobeu sec, aviat farem una recepta que vam tastar ahir a Mugiro i que es pot fer amb les restes d'un panettone!!

    Estem recent arribats i meravellats d'Euskadi, poc a poc ens anirem posant al dia!

    petonets a tots/es!

    ResponElimina
  20. A mi m'agrada amb xocolota. Jo no en faig pq al meu marit li porten uns clients cada any des de Italia, son artesanals i están mooolt bons..

    Us ha quedat molt be,

    Un petonet

    ResponElimina
  21. El pannetone és la massa més complicada que existeix dins el món del pa. Els ingredients, la barreja, l'amassat, el llevat, la cocció al forn... molt complicat!
    En format mini queden una monada ;)

    ResponElimina
  22. Un clásico dificil de elaborar y que te ha quedado estupendo! yo suelo hacer el Pandoroy también queda muy rico! un beso

    ResponElimina
  23. Buaaaaaaaaaaaaaaaa!! No tenc perdó un poc més i em perdo l'entrada!! Vaig a plorar al racó!
    M'agraden molt aquests panettones amb format individual. L'any passat en vaig provar de fer de grans, no tenia el motlle i no vegis l'invent cutre que vaig fer. Apuntada la idea dels motlles de flam. Ja informaré.
    Em sona l'estrella però no sé de què...ah!! Ja ho sé: tenc el mateix tallador de galetes!! ;P
    Suposo que la Ganxita ha fet bonda per Euskadi, oi?
    Petons!!

    ResponElimina
  24. Hola Alba
    Veig que esteu aficionats a les masses fermentades. Pel que es veu ho feu molt bé, felicitats.
    Et contesto la pregunta que m'has fet per aquí perquè no he trobat el teu correu.
    El sucre a punt de bola fort s'aboca a les clares bullint.

    ResponElimina
  25. La versió mini pels amics invisibles em sembla genial!! :)
    Petons!

    ResponElimina
  26. Han quedat molt xulos en format mini i han de ser boníssims.
    Petons

    ResponElimina
  27. M´agrada la versió mini, queda tant cuca!!! és veuen deliciosos!!! Muaks

    ResponElimina
  28. tens raó .. el panettone ja és tot un clàssic per Nadal ... i les meves intencions de fer-ho un any rere l'altre ... també va camí de convertir-se en un altre clàssic... t'han quedat fantastics

    ResponElimina