divendres, 29 juliol de 2011

Gratin Dauphinois de patata, préssec i pollastre. Bon Appétit!

Bon Appétit! L'Alba i l'Íngrid de Film&Food cada vegada ens presenten reptes més complicats i divertits. Aquesta vegada es tractava de cuinar un plat fent servir exclusivament el que trobéssim a la nevera i rebost de F&F. Disposàvem de:

A la nevera: mitja síndria, un préssec, 300 g de formatge fresc, una mica de llet, 1 pit de pollastre, 1 ou, i mig enciam iceberg.
Al rebost: 3 patates, 1 ceba, all, 250 g de macarrons secs.
I els bàsics de tota cuina: sal, sucre, aigua, oli i mantega.


En un principi semblava ben poca cosa. Tot i així, hem de dir que a nosaltres d'ingredients ens n'han sobrat i tot!




Ingredients
3 patates
1 préssec
1 pit de pollastre
1 mica de llet
3 cullerades de formatge fresc
mantega
sal i pebre

Com ho fem?
Pelem les patates i les tallem amb la mandolina a rotllanes de 2mm de gruix. Les reservem sense rentar (volem que guardin el midó).
Tallem el préssec de la mateixa manera però un xic més gruixut.
Filetegem el pit de pollastre (ben prim), el salpebrem i el fem a la planxa.
En un cassó escalfem la llet amb el formatge fresc, sal, pebre, i si en tinguéssim al rebost, un xic de nou moscada. Quan arrenqui el bull apaguem el foc i reservem la salsa.
Escalfem el forn a 180º.
Untem un motlle de forn petitet amb mantega. Al fons del motlle hi posem un parell de cullerades de la salsa, i al cim hi anem fent capes de patata, cada 3 capes aproximadament, hi posem una culledara més de salsa. Ni ha de ser una sopa, ni ha de quedar sec. quan portem unes quantes capes de patata (6-9) hi fem una capa de préssec laminat. Continuem fent capes de patata remullades amb la salsa fins a arribar a un bon gruix. Aleshores fem una capa de pit de pollastre. Acabem amb un parell de capes més de patata i salsa.
Posem el motlle al forn a 180º uns 20-30 minuts. Si veiem que la gratin queda eixuta hi anem afegint més salsa. Sabrem que està cuit quan amb un punxó travessem fàcilment la patata.
Desenmotllem en fred.


Nota: si no participeu al repte de F&F podeu fer la salsa amb llet i nata 35% (amb  la sal, el pebre i la nou moscada) que és com es fa a la recepta clàssica de Gratïn Dauphinois de patata. També podríeu fer-hi una capa de carbassó, espinacs, pernil, salmó, o de formatge tipus brie o el que més us agradi.

dijous, 28 juliol de 2011

Gelat de salmorejo

Si, ho heu llegit bé, gelat de salmorejo. Aquesta és una recepta dedicada especialment a la Judith, però també a la Mònica i la Sandra, després de la nostra tragicomèdia o "crònica d'un gelat anunciat". Doncs la veritat és que aquest gelat xistós queda prou bo per acompanyar amanides i aperitius. O què us pensaveu?  :-p


Ingredients
500gr de tomata madura
200gr de molla de pa
125 gr d'oli d'oliva
1 gra d'all
1 bocí de pebrot verd
1 cullerada de vinagre
sal i pebre

Com ho fem?
Posem al morter una mica de sal, el gra d'all i el bocí de pebrot verd i en fem una picada. Posem al bol de la batedora la picada, la molla de pa remullada amb el vinagre, la tomata i l'oli i triturem fins que ens quedi un purè espesset. Salpebrem al gust.
Reservem el salmorejo a la nevera un parell d'hores. Passat aquest temps, quan sigui ben fred el posem a la geladora seguint les instruccions del fabricant. O bé el posem al congelador i l'anem remenant cada 20 minuts les properes dues hores.

Nosaltres l'hem presentat amb ruca i parmesà (s'acosten les vacances i hem d'anar acabant existències), però us aconsellem que el tasteu amb una amanida de bacallà fumat, no falla!


dissabte, 23 juliol de 2011

Gaspatxo de síndria

Pel mes de juliol els nois de Memòries d'una cuinera ens han fet una proposta ben estiuenca, i nosaltres hem acceptat el repte encantats perquè, que vé més de gust al juliol que un bon gaspatxet? Bé, a un juliol de debò, no a aquest octubre descolocat al calendari! De totes maneres, jo de gaspatxo, com d'escudella, en puc menjar tot l'any, faci fred o faci calor!

I aquesta vegada estem contents perquè no fem tard!!!

Ingredients


1/4 de síndria
4 tomàquets madurs grossets
1/2 ceba tendra
1/2 cogombre
1/2 pebrot verd
2 glaçons
oli d'oliva
vinagre
sal
pebre


Com ho fem
Pelem el cogombre i la ceba, treiem la pell i els pinyols a la síndria.Tallem la fruita i hortalises a bocinets i ho triturem, un cop queda un purè fi hi afegim un bon raig d'oli, un rajolinet de vinagre, sal i pebre (al gust) i tornem a batre. Hi afegim els glaçons i triturem altra vegada. Nosaltres ho hem fet amb la thermomix i ha quedat prou fi, si ho fem amb túrmix o batedora un cop triturat passem el gaspatxo per un colador xinès. el reservem a la nevera fins l'hora de servir-lo (ben fresquet).

Us aconsellem servir-lo amb uns entrebancs al cim: ou dur picadet, encenalls de pernil, dauets de pa torrat, pipes salades...

dimarts, 19 juliol de 2011

Gelat de iogurt i pruna

Heus aquí dos desastres molt desastres que tot i haver preparat el gelat un dia abans de la data de publicació de la recepta del 15 no van arribar a publicar la seva recepta. Deixar les coses per darrera hora té els seus riscos, un divendres que prometia ser tranquil es va convertir en tot el contrari, i el gelat va quedar amagat, acollonit i guardat al congelador.

I és que les experiències amb gelats del taller de cuina sempre acaben amb entrebancs: el primer que va fer l'Alba era de plàtan. Va fer un mix deliciós, fins aquí tot bé. Però vosaltres us vau recordar de treure el gelat cada 20 minuts per remenar-lo i que no fes cristalls? doncs ella tampoc. 

Aleshores va arribar la geladora (que no cunda el pànico, des d'abans de saber el tema de la recepta del 15 de juliol ja estava programada com a regal d'aniversari d'en Jordi). Amb aquesta andròmina tot seria bufar i fer ampolles, en Jordi va treure els seus apunts de l'Àbac i va preparar un mix de xocolata i tè verd. Segur? doncs no, no era tè verd, era Maria Lluïsa i vam decidir que el gelat només seria apte pels coloms de plaça Catalunya.

I després de la nostra rècula de desastres, us deixem amb una recepta ben senzilla, de gelat de iogurt grec amb prunes.


Ingredients: 

200 gr de prunes (polpa)
250 gr de iogurt grec
75 gr de sucre

Preparació:
Peleu les prunes i treieu-ne el pinyol, aneu guardant la pola en un bol fins a obtenir-ne 200gr. Batem el iogurt amb el sucre, i hi afegim la polpa de pruna tornant a batre de manera grollera perquè quedin trossets de pruna.

Si tenim geladora seguim les instruccions del fabricant. Si no tenim aquest artefacte tenim dues opcions:

1. Tècnica de La Cuina de Casa: Posar el mix en glaçoneres, i un cop gelat triturar-ho amb la thermomix o una picadora de gel. Repetir el procés fins que el gelat prengui la textura desitjada.

2. Si tampoc tenim thermomix, haurem de tenir memòria: posem el mix en un recipient tapat i al congelador. cada 20 minuts el treiem i remenem. anem repetint el procés fins que el gelat prengui la textura desitjada.


divendres, 8 juliol de 2011

Bagels

Per la recepta viatgera l'Anna d'el meu blog de cuina va fer uns bagels increïbles. Nosaltres feia temps que en volíem preparar i per tant no vam dubtar a aprofitar la recepta de l'Anna que a la vegada és la de la Mercè de Cuina per Llaminers. No us direm que no sigui una feinada, però venen vacances (això per alguns voldrà dir més temps, tot i que per altres menys) i el més important: el resultat paga la pena!! Aquests panets cruixentets i gustosos són ideals per menjar tant amb dolç com amb salat.I si no podeu marxar fora aquest estiu, almenys podreu fer un esmorzar que us transporti als carrers de Nova York!





Ingredients:

450g de farina de força
7g de llevat liofilitzat
250g d´aigua tèbia
15g de sucre
5g de sal
1 cullerada sopera de mel
Clara d´ou per pintar
Sèsam, orenga, formatge ratllat, llavors de paperola... per decorar-los.

Com ho fem?
Barregem en un bol gran el llevat i l´aigua tèbia i deixem reposar la massa uns 20 minuts. 

Passat aquest temps temps hi afegim la meitat de la farina, el sucre ho barregem tot fins que quedi una massa homogènia. la deixem reposar tapada fins que dobli el volum (a uns 25º i sense corrents d'aire, 1 hora aprox).

Un cop hagi doblat hi afegim la resta de la farina, la mel i la sal i es barreja i pastem la massa durant uns 10 minuts. Deixem reposar 20 minuts més.
Desprès la treballem uns 2 minuts més per desgasificar, i la tornem a deixar llevar fins que dobli el volum una altra vegada.

Dividim la massas la massa en 10-12 peces del mateix pes, que arrodonirem i posarem en una safata empolsinades de farina i tapades amb un drap. Les deixem llevar de nou fins doblar el volum.

Els fem el forat,d´uns dos cm, pensant que quan coguin quedarà mes petit. Els deixem reposar per darrera vegada (això és un no parar) uns 20 minuts més. 

Mentrestant, posem a bullir una olla aigua i una mica de sucre, i quan bulli, hi posem els bagels d´un en un i els deixem bullir uns 30 segons per cada costat. Els treiem, escorrem i posem en una safata amb paper sulfuritzat per anar al forn , els pintem amb la clara d´ou i hi escampem per sobre la decoració que ens hi agradi (sèsam, rosella, formatge+orenga....).

Els coem a 200ºC durant uns 30 minuts, fins que quedin dauradets.




Bon profit!