dilluns, 31 d’octubre de 2011

Panellets

Font: http://immacinfinicial.blogspot.com

Aquest any per fer els panellets hem agafat la recepta d'en Narcís de la Lionesa. Per Sant Joan la seva recepta de coca va agradar molt, i sabem que ara, amb els panellets, tampoc ens fallarà. Aquest any la Gemma fa els clàssics (pinyons, ametlla...) i a mi em toca fer els de gustos.

Ingredients

400g de farina d'ametlla
450g de sucre llustre
100g de patata bullida amb pell
1 clara d'ou

Aixafem la patata i la pastem amb lala farina i el sucre. Com diu en Narcís, ha de ser un amassat a "esgarrapades", no l'hem de treballar com la massa del pa, sinó tot just perquè es barregin tots els ingredients. un cop tenim una massa consistent hi afegim la clara que admeti.

Varietats

De crema catalana: canyella, licor de crema catalana, pell de taronja ratllada, sucre gra per arrebossar-los.
Barregem la massa amb un rajolí de licor de crema catalana, i una culleradeta de cafè de canyella. En fem boles que arrebossem en sucre gra. 

De cafè: 1 sobre de cafè soluble que barrejarem amb la massa, sucre llustre per ensucrar-los un cop cuits.

De cítrics: crema de cítrics que ens va sobrar de l'arròs amb llet. Fem boletes amb la massa base i amb el dit els fem un cràter al mig que farcim amb la crema de cítrics. També els podríem farcir amb lemon curd

De nous: nous senceres, ou batut per pintar-los. Fem panellets en forma de croqueta, els pintem amb clara, hi posem la nou al cim fent una mica de pressió. Pintem amb ou.

De mojito: barregem melmelada de mojito amb la massa. En fem boletes i donem forma de "donut" fent un forat al centre amb el mànec d'una cullereta.

De gerds: gerds liofilitzats, sucre. Barregem amb la massa base els gerds liofilitzats excepte un parell de cullerades que reservem. Piquem aquests gerds reserevats amb el sucre obtenint un sucre llustre rosat i amb gust de gerds, que farem servir per arrebossar els panellets un cop cuits.

De xocolata: cacao en pols 70%, sèsam. Barregem el cacao i el sèsam amb la massa, en fem boletes. Un cop cuits els passem de nou per cacao en pols.



Que els disfruteu, bona castanyada!!!

divendres, 28 d’octubre de 2011

Mòmies de frankfurt de Güendolín

A casa no celebrem el Halloween sinó la Castanyada. Cada any anem a casa el Xavi i la Muntsa a sopar, i la Martina, la gemma i jo portem els panellets. Aquest any la cosa anirà un xic diferent, tot i així els panellets i les castanyes no hi faltaran. Però de panellets ja us en parlarem el 31 que és el dia que toca... Avui participem al repte de Film & Food. de fet hi volíem participar amb els panellets, però qcom que vam fer tard a l'hora s'apuntar-nos al repte (ja sabeu que sóm uns desastres...) ens ha tocat fer  aquestes mòmies. Més que unes mòmies mentres les feia smeblaven un nen Jesús. Però per Tots sants també valdrien, oi?

Amb Güendolin o sense són un aperitiu molt senzill, i dels que sempre agraden sobretot als més petits!


Ingredients

frankfurts (si són de Casa Vallès millor)
pasta fullada 
1 ou
mostassa o la salsa que us agradi

Tallem la pasta fullada a tires, tallem els frankfurts i els emboliquem com si fossin una mòmia. Els pintem amb ou. Enfornem, els pintem ullets diabòlics amb la mostassa i ens els mengem!


dimecres, 26 d’octubre de 2011

Arròs amb llet i cítrics a la vainilla

Com alguns sabeu l'arròs amb llet no m'agrada massa, de fet la llet i jo no sóm bones amigues. Per això inicialment vaig pensar a fer l'arròs amb llet vegetal d'en Pep Nogué, però encara era massa arròs amb llet per a mi. Vaig canviar d'idea quan al llibre La cuina de l'arròs de Pals, del mateix Pep Nogué hi vaig trobar aquesta recepta d'en Jordi Planagumà. Com que em faltaven alguns ingredients n'he fet una versió lliure, més aviat una versió d'estar per casa, que evidentment no arriba a la punta de la sola de les sabates a les postres originals del restaurant Les Cols.



Amb aquesta recepta participem al repte de Memòries d'una cuinera.

Ingredients

2 taronges
gelat de vainilla (jo no en tenia)
canyella en pols

Per l'arròs amb llet:
1l d'aigua
125 g d'arròs de gra rodó
500ml de llet
100g de sucre amb aroma de vainilla*
1 branca de canyella
la pell d'una llimona

Per la crema de cítrics:
50g de suc de llimona
50g de suc de llima
35g de suc de taronja
4 rovells d'ou
80g d'ou (1,5 aprox)
75g de sucre amb aroma de vainilla
75g de mantega

* el sucre amb aroma de vainilla no és cap sucre especial, és sols el resultat de guardar una beina de vainilla dins el pot del sucre.

Comencem per fer l'arròs amb lllet:
Posem a coure l'arròs amb l'aigua, el deixem coure uns 8 minuts (mitja cocció). Quan fagi 5 minutets que l'arròs ha arrencat el bull, en un altre cassó posem al foc la llet, la branca de canyella i la pelll de llimona (només la part groga). Colem l'arròs i l'acabem de coure a la llet infusionada, uns 12-15 minutets més. Aleshores retirem la canyella, hi afegim el sucre, i acabem de coure fins obtenir un arròs amb llet ben cremós. El deixem refredar.

Anem per la crema:
Barregem tots els ingredients, excepte la mantega, en un cassó que posem a foc suau. Anem remenant i quan la crema comenci a espessir hi afegim la mantega sense deixar de remenar. Ens ha de quedar una crema tipus lemon curd, ben fina.

Muntatge:
Si volem unes postres elegants, les muntarem en copes de cocktail. tallem uns dauets de taronja que posarem al fons de la copa, al cim hi posem una cullerada de crema, i al damunt una cullerada sopera d'arròs amb llet. Empolsinem de canyella, i acabem la copa amb una quenelle de gelat de vainilla.

Si les fem per "cada dia" les podem emplatar en vasets de iogurt com hem fet nosaltres.


Bon profit!!

dissabte, 15 d’octubre de 2011

Gnocchi de moniato

Fa temps que volia fer gnocchi, i quan vaig veure l'ingredient proposat per la recepta del 15 d'aquest més d'octubre em vaig il·luminar. Després mirant la blogosfera vaig comprendre que la il·luminació no era tanta, ja que hem trobat un munt de receptes de gnocchi de moniato... nosaltres ens hem quedat amb aquesta de la Marta de Magnòlia a la cuina. Ja veureu que més senzilla no pot ser, però esperem que us agradi.

Nosaltres hem acompanyat els gnocchi amb una crema de formatges més aviat fortots. Si no sou tan formatgerus, o en voleu una versió més lleugera, els podeu amanir amb oli, alfàbrega i parmesà i també us quedaran molt bons.


Ingredients

750g de moniatos (pesats en cru)
250g de farina
1 ou
sal

Escalivem els moniatos al forn, una horeta a 200º, o fins que siguin tovets. Els deixem refredar i els pelem. Passem la polpa pel passapurès.
Sobre el marbre de la cuina hi estenem la farina, el purè de moniato i l'ou. Ho pastem bé amb les mans. Intentarem no afegir-hi més farina per que els gnocchi no quedin massa durs.
Un cop tinguem una massa consistent en fem barretes d'un cm de diàmtetre aprox, i els tallem a petites porcions d'1cm. Els donem forma amb la forquilla.
A l'hora de bullir-los sabrem que estan cuits quan surin.

dijous, 6 d’octubre de 2011

Carbassons farcits de salmó, poma i recuit de Fontetes

Vet aquí una recepta d'aquelles que fas un dia i queda a la calaixera. I no perquè no ens agradés, eh? però darrerament estem despistats, ja ho sabeu. Una versió més lleugera i suau que els clàssics carbassons farcits de carn (que també ens agraden molt, no us penseu!). Com que sabem que a la blogosfera hi ha alguns detractors de la carn i fans del peix i les verduretes... per ells va!
Esperem que us agradi.


Ingredients

3 carbassons
1 porro
1 poma
1 pastanaga
200g de llom de salmó
2 recuits de drap de Fontetes
crema de llet
formatge parmesà
sal
pebre
nou moscada

Com ho fem?

Tallem els carbassons per la meitat (longitudinalment) i els buidem. En reservem la part que hem buidat i escaldem els carbassons en aigua bullent perquè perdin rigidesa. un cop quedin tendres sense ser tous, els refredem en un bol amb aigua i gel.

Tallem el carbassó que hem buidat, el porro, la pastanaga i la poma a brunesa (dauets molt petits) i els saltegem al wok amb un xic de sal, pebre i nou moscada. un cop cuites les verdures i afegim el salmó tallat a dauets ben petits, i quan aquest ja sigui cuit, el recuit esmicolat. Rectifiquem de sal i pebre, si cal.

Omplim els carbassons amb aquesta mescla. Per sobre hi posem unes cullerades de crema de llet i el parmesà ratllat. Gratinem al forn.

Maridatge

Fa temps que no us proposem cap maridatge, ens podeu renyar. Però el cap de setmana passat vam tenir el gust i la sort de tastar els vins Gelamà d'aquesta temporada presentats en família pel seu enòleg i autor (en Rutxi). La veritat és que ens van sorprendre favorablement.
No deixeu d'acompanyar aquest plat amb el blanc de Gelamà !! com ell mateix diu, un blanc amb cos de negre.

Ompliu la copa i brindeu pel fantàstic bloc El món de Juju que avui fa un any!!!