dilluns, 28 de novembre de 2011

Crema de ceba, poma i formatge

Després d'haver conegut en persona a les germanes més divertides de la xarxa aquest dissabte, no podia fallar al repte del memòries. Però la Sandra, a qui també he tingut la sort de conèixer, ja havia fet les sopetes de pa i farigola... Tic,tac, tic, tac... altra vegada anàvem contra rellotge per arribar a un repte. I la nevera tremolava després del sopar prenadalenc que en Jordi ens va preparar dissabte (no us perdeu els propers capítols d'el taller de cuina), hi havia: dues pomes, cebes, retallons de formatge i poca cosa més!! Després d'haver tastat les cremes boníssimes que fa la Judith em feia una mica de canguelis, però el resultat ha estat una crema ben bona que vam menjar ahir per sopar. Va anar bé un sopar lleugeret, doncs havíem passat la tarda menjant unes galetes boníssimes que havien preparat un grup de bruixetes misterioses!

Heus aquí la nostra aportació al Memòries d'una cuinera, que aquest mes ens recorda que Qui menja sopes se les pensa totes.



Ingredients:
per dues persones

2 pomes
2 cebes de figueres
1/3 de porro
1 patata grossa
50g de formatge de cabra
40g de cabrales
80ml de llet
3 cullerots d'aigua de la cocció de la patata
1 nou de mantega
sal i pebre

Opcional: oli i olivada

Com la fem?

Pelem i rentem cebes, patata i pomes. fem bullir la patata amb aigua i sal. Tallem les cebes i el porro a juliana i les posem a sofregir amb una nou de mantega (o margarina, o oli). Tallem la poma a trossets i quan la ceba sigui rossa l'afegim al sofregit. Ho deixem coure a foc mig, que vagi sofregint, tot remenant de tant en tant.
Quan tots els ingredients siguin buits els posem al got de la batedora amb la llet i l'aigua de cocció de la patata. Ho triturem fins que quedi una crema fina, hi afegim els formatges i tornem a triturar. Si ens queda massa espessa hi posem més aigua de cocció.
Pot quedar bé servir-la amb uns dauets de pernil, ceba torrada o xips de verdures. nosaltres que no teníem res de tot això, vam fer simplement un oli d'olivada (una culleradeta d'olivada negada per dues cullerades d'oli d'oliva) per fer unes llunes que contrastaven agradablement per sobre la crema.

dijous, 24 de novembre de 2011

Flam d'ou - Blogs contra la fam


Gran Recapte d'Aliments a Catalunya 2011


25 i 26 de novembre, aquesta és la data en la que es durà a terme arreu de Catalunya el Gran Recapte d’Aliments 2011.
L’any 2010 es van recaptar mes de 400.000 kg. d’aliments, enguany esperem superar aquesta xifra i arribar als 800.000 kg. No dubtem que un cop més la resposta ciutadana davant les necessitats, que no minven sinó que s’estan incrementant, estarà a l’alçada.

Un any més, les cadenes de distribució a Catalunya responen a la crida del Banc dels Aliments i diferents supermercats (Alcampo, Caprabo, Carrefour, Condis, Consum, Fragadis, Gros Mercat, Lidl, Mercadona, Mercats de Barcelona, Nova Venda, Plusfresc, Sorli Discau, Spar, Suma i Valvi) recolliran aliments de LLARGA DURADA: llegums secs, pasta seca -macarrons i similars-, llaunes de tomàquet natural, conserves de peix, oli, llet..... Els punts de recollida apareixen al  web perque tothom els pugui consultar i inscriure's com a voluntari de la campanya.


Per donar suport al Gran Recapte una colla de blocaires han creat la iniciativa Blogs contra la fam, publicar una recepta senzilla i econòmica amb algun d'aquests ingredients que es recolliran els propers dies. Nosaltres hem triat la llet i el sucre, ingredients de llarga durada i econòmics, per fer una recepta que no pot ser més senzilla: el flam d'ou.

Ingredients

500ml de llet
6 cullerades de sucre
6 ous
Més sucre i un rajolí d'aigua per fer el caramel.

Com el fem?

En un cassó posem un parell de cullerades soperes de sucre i un rajolí d'aigua. El posem a foc viu i NO el remenem. Deixem bullir fins que es faci un caramel espès. El retirem del foc i el posem al fons del motlle de flam.

Batem els ous amb el sucre i la llet. Aboquem la barreja al motlle ensucrat. El coem el forn al bany maria a 180º fins que en punxar amb un escuradents aquest surti net (el temps de cocció variarà segons si fem el flam en un sol motlle o en diversos motlles individuals). 

Truc: si no ens agrada que el flam faci aquella crosteta fosca pel damunt, tapem el motlle amb paper de plata.




dimarts, 15 de novembre de 2011

Panets prenyats

Avui és dia 15, i com cada més toca repte. Aquesta vegada els companys dels Fogons i la Marina de Xocolata desfeta ens han reptat a fer pa.

A mig camí entre els panets de llet per esmorzar de Xavier Barriga, i els bollos preñaos que es menjaven a les festes asturianes, he preparat aquests aperitius per un vermutillo que fèiem a la feina. Els hem menjat que encara estaven calentets, i la veritat és que han agradat força.



Ingredients

500g de farina de força
250g de llet
25g de llet en pols
20g de mel
12g de sal
1 ou
40g de sucre
50g de mantega
25g de llevat fresc

Sobrassada
Frankfurts
ou, sèsam, herbes

Com els fem?

Fem la mantega a temperatura ambient a trossets petits. Preparem la massa pastant tots els ingredients, incorporant el llevat al final. La massa ha de quedar ferma però llisa. La tallem a porcions que deixem reposar uns 30 minuts. Posem al centre de cada porció el farcit desitjat (un bocí de frankfurt o de sobrassada) i li donem forma de bola amb les mans. Els anem col·locant a la safata del forn sobre paper sulfuritzat. Les pintem amb ou i posem herbes prvençals sobre els de sobrassada i llavors de sèsam sobre els de salsitxa. Els deixem fermentar 60-90 minuts, mentres prescalfem el forn a 250ºC amb un recipient ple d'aigua a dins que vagi fent vapor.
Quan els panets hagin doblat el seu volum els enfornem a 230º uns 12 minuts.

dimecres, 2 de novembre de 2011

Lassanya de verdures i bolets

Fa un dia gris i trist, ideal per menjar lassanya! Així que aprofitant les reserves de verdures i bolets en conserva que rondaven per la cuina (perquè aquest any de bolets frescos pocs...) m'he posat mans a la feina. La meva sorpresa ha estat en veure que la pasta que vaig comprar era precuinada. No he fet mai lassanya amb aquest tipus de pasta, però he vist que els companys dels Fogons de la Bordeta si, així que endavant les atxes!
La beixamel de trompetes de la mort feia temps que volia provar de fer-la. com que no en tenia cap recepta, i el cuiner oficial de casa estava treballant, ho he fet "a la meva manera", potser poc ortodoxa però ha quedat prou bona!




Ingredients

9 plaques de lassanya precuita
parmesà ratllat

Pel sofregit:
400g de ceba
1/2 esbergínia
1/2 carbassó
3 pastanagues
100g de rossinyols
foie (opcional)
pebre negre
xerès
oli
sal

Per la beixamel:
1 grapadet de trompetes de la mort seques
mantega
farina
nou moscada


Com la fem?
Tallem la ceba a brunesa i la sofregim, quan ja està rosseta hi afegim un rajolí de xerès, i l'albergínia tallada també a brunesa. Un cop aquesta quedi "transparent" hi afegim la pastanaga tallada petiteta, i després el carbassó.
Posem a estovar les trompetes en la llet que farem servir per fer la beixamel.
Rentem els rossinyols i els afegim al sofregit, anem remenant de tant en tant.
Passem per la batedora la llet amb les trompetes. Fem una beixamel rossejant la farina en la mantega, i afegint-hi la llet amb les trompetes triturades sense parar de remenar.
Untem amb mantega un motlle de forn, hi posem una capa de pasta de lassanya, i a sobre una capa de sofregit. Repetim l'operació, cobrim amb més pasta de lassanya i pel cim hi aboquem la beixamel i la cobrim amb parmesà ratllat.
Enfornem la lassanya a 220º uns 30 minuts, gratinant-la els darrers 5 minuts.

Si volem donar un toc especial a la lassanya hi afegim una terrineta de foie just abans de treure el sofregit del foc.

PD: m'agrada més la pasta sense precuinar. La propera vegada la deixaré en remull abans de fer-la servir.