dijous, 22 desembre de 2011

Paté de fredolics

Els patés vegetals són una opció sana, senzilla i gustosa per començar un àpat. Així ens ho han demostrat en diverses ocasions els companys dels Fogons de la Bordeta. El patè de fredolics que us presentem avui és una versió del seu deliciós paté de bolets que vaig tenir el gust i la sort de poder tastar.

Els fredolics són uns bolets que m'agraden molt. En sopa, en truita, a l'amanida, amb el fricandó... i ara en paté. Darrerament tenen mala fama, peruè hi ha qui els ha confós amb uns bolets molt perillosos que corren a parcs i jardins. Ja ho sabeu, no caceu cap bolet que no conegueu! però no per això deixarem de gaudir dels pobres fredolics, oi?


Ingredients

1 gra d'all
1 ceba petita
250g de fredolics
herbes provençals
1 cta de formatge en crema
un rajolí de xerès
oli d'oliva
julivert
pa ratllat

Com el fem?

Tallem la ceba a brunesa i la sofregim amb el gra d'all. Quan agafi coloret hi afegim els bolets. aquests deien anar aigua, abans que aquesta s'evapori hi afegim el rajolí de xerès i les herbes. Deixem fer a foc fort fins que el bolets siguin cuits.
Triturem els bolets amb la culleradeta de crema de formatge (tipus Philadelphia...) i un bon raig d'oli d'oliva. Rectifiquem de sal i pebre. Hi anem afegint pa ratllat fins que agafi la textura desitjada.
Desem a la nevera perquè acabi d'agafar consistència, fins a l'hora de servir.


Pot ser un bon ingredient pels canapès d'aquestes festes!

dilluns, 19 desembre de 2011

Intercanvi de galetes

Aquesta entrada és especial. per una vegada, no es tracta d'un plat que hem cuinat nosaltres, sinó d'unes galetes que ens han obsequiat. L'Alba i l'Íngrid de Film&Food van basar el repte del mes de desembre en el llibre Recetas y confidencias. El que ens proposaven era participar o bé en un intercanvi de receptes, o en un intercanvi de galetes. Però algunes blocaires vam tenir la sort de participar-hi d'una manera molt més especial. L'intercanvi de galetes el vam fer, però en persona! En una trobada màgica en que no vam parar de riure (i menjar). Gràcies Íngrid i Alba per la trobada, i gràcies també a les altres bruixetes galetaires: Sandra, Paula, Mònica, Judith, Ana i, clar que si, gràcies Gemma!! per la sorpresa que ens vas preparar tot i no poder assistir-hi!! No saps la il·lusió que ens va fer!



Va ser una trobada molt esperada, que les bruixetes majors, han anat preparant durant mesos, sorprenent-nos amb petits detalls per a que ens anéssim il·lusionant.
Els que no s'han il·lusionat tant han estat en Jordi i en Xavi, jejeje! però penseu nois que pitjor ho va tenir el pobre Arnau, a qui un munt de lloques van espantar i fer fugir de casa!



A mi, com heu pogut veure, m'ha tocat presentar-vos les galetes que va preparar la Mònica. Què més puc dir si us dic que a més de ser una cucada eren boníssimes!! I no us perdeu la presentació, les germanes més divertides de la xarxa s'ho van currar, oi? I queda clar, aquesta capseta serà l'atrezzo ideal per preparar algun suculent entrepà. Qui serà la primera?


Ingredients:

150 g de mantega
100 g de sucre
1 ou
250 g de farina
1 cullerada de postre de llevat químic
festucs triturats
canyella
xocolata de cobertura blanca

Preparació:

A un recipient que pugui anar al foc, desfer la mantega amb el sucre. Quan la mantega estigui gairebé desfeta, retirar el recipient del foc i acabar de remenar.

Afegir l'ou a la barreja anterior i continuar remenant. Afegir la farina i el llevat químic.Seguir remenant fins que quedi una pasta homogènia.

hi afegim un polsim de canyella i els festucs triturats.

Deixar reposar a la nevera un mínim de mitja hora.

Escalfar el forn a 180º.

Treure la pasta de la nevera. Estirar amb un corró i tallar.

Enfornar fins que es comencin a daurar dels costats.

Deixem refredar i decorem les galetes amb la xocolata blanca.


dissabte, 17 desembre de 2011

Vichisoise amb formatge La Peral

Quan vivia a Oviedo de dilluns a dissabte no em sobrava temps per res, entre l'estudi, les classes, els simulacres... però hi havia algunes coses sagrades: la xocolata al Recuelo després del simulacre, sortir dissabte a la nit amb la colla, anar d'excursió el diumenge malgrat la pluja i la ressaca...


Tot i així, amb la Maria trobàvem petits monents per donar-nos petits plaers. I en terra asuriana quin més gran plaer que el formatge. Així vam descobrir el formatge La Peral. Un semiblau de llet de vaca que no podeu deixar de tastar!


Quan vaig tastar la vichisoise amb formatge blau de la Judith del Món de Juju (gran experta en cremes i altres meravellosos experiments culinaris) vaig pensar que amb La Peral no em podia fallar. I així ha estat!!


Ingredients

4 porros
3 patates grans
100 g de formatge La Peral
600 ml de brou de pollastre
150 ml de llet fresca
Sal
Pebre


Com la fem?

Posem en una olla el brou de pollastre. Quan comenci a bullir, hi afegim els porros i les patates tallades a daus, ho salpebrem, hi tirem un bon raig d'oli d'oliva i ho deixem bullir durant mitja horeta a foc mig. Un cop transcorregut aquest temps, ho posem en un recipient i ho passem per la batedora fins que quedi una crema fina, sense grumolls, aleshores hi afegim la llet i el formatge  i ho tornem a batre.


dijous, 15 desembre de 2011

Torró de nougat de xocolata blanca, gerds i pipes de carbassa

Aquest parell dels Fogons de la Bordeta cada vegada ens ho posen més difícil amb la recepta del 15. Però per això és un repte, oi? aquesta vegada, amb les festes a tocar, la proposta no podria ser una altra que els torrons. I fa goig veure tots els blogs plens d'aquestes propostes llamineres!

D'idees pel cap ens n'han passat forces, el que els ha faltat, per variar, és temps. A més aquesta setmana en Jordi està molt enfeinat preparant el dinar de Nadal de la feina... així que finalment, remenant pel rebost, ens hem decantat per aquest torró, poc convencional però que esperem que us faci el pes.

Per fer el nostre torró ens hem basat en la recepta d'en Narcís de La Lionesa, no us perdeu el seu pas a pas. Tot i que al final hem acabat fent un torró ben diferent. No patiu, el de xocolata i avellanes no faltarà a taula aquest Nadal.






Ingredients


125g de glucosa
375g de sucre
63g de mel
63g de clara d'ou
150g de xocolata blanca
1 cullerada de cafè d'extracte de vainilla
gerds deshidratats
pipes de carbassa


Xocolata de cobertura 70%
oli d'oliva, sal maldon


Com ho fem?


Posem en un cassó amb un xic d'aigua, el sucre, la glucosa i la mel. Ho coem fins que quedi a punt de bola fort. És quan bull i agafa una textura de caramel espès, sabem que hem arribat a aquest punt quan el termòmetre ens marca 129ºC.


Fonem la xocolata a uns 45º.


Batem les clares a punt de neu.

Quan el caramel està a punt de bola, hi afegim la xocolata, la vainilla i les clares sense parar de remenar. Quan tenim una textura uniforme hi afegim les piies de carbassa. Posem la massa en un motlle de fusta folrat de paper sulfuritzat, o si no en teniu, en un brick de llet ben net i tallat per la meitat. Hi afegim els gerds, compte que suren!
Falquem el motlle amb tetrabricks plens o algun altre pes. Deixem refredar 24-48 hores perquè agafi consistència.

Un cop "fred" pintem el turró amb xocolata de cobertura que hem fos al microones amb un rajolí d'oli d'oliva. L'acabem amb gerds deshidratats i sal maldon.




PD: aquest turró és pels amants del dolç. Una proposta menys dolça seria afegir-hi dauets de taronja amarga confitada. 

divendres, 9 desembre de 2011

Panettone

Els panettone s'han convertit en un clàssic del Nadal tot i ser una tradició forana. Nosaltres no en mengem als àpats festius, però qui diu que no a un bon tall d'aquest pa dolç italià per esmorzar? I mira, aquí ens tens fent panettone... la veritat és que en veure el fantàstic pas a pas que habia publicat la Cristina de Kanela y limón, poques excuses ens quedaven per no provar-ho!!

I sempre podeu fer la versió mini si us veieu atrapats en un amic invisible a la feina, l'escola... almenys no es tractarà de consumir per consumir! Nosaltres l'amic invisible sempre l'intentem fer manual, encara que sigui un nyap...






Ingredients


Pel ferment:
100g de farina de força
30g de llevat fresc (levital)
20g de sucre
70g d'aigua tèbia

Per la massa:
600g de farina de força
5 ous
170g de sucre
150g de mantega a temperatura ambient
1 cullerada d'essència de vainilla
la pell d'una taronja ratllada
1 cullerada de suc de taronja
un pessic de sal
el ferment

Pel farcit:
nabius deshidratats
xocolata blanca
xocolata negra 70%
pinyons

Com el fem?

El ferment
Barregem tots els ingredients en un pot fins obtenir una massa uniforme. El deixem fermentar tapat amb plàstic film fins que dobli el volum. Jo l'he deixat al cantó del radiador i ha anat força ràpid.

La massa
Batem els ous i els barregem amb la mantega pomada i el sucre, hi afegim la resta d'ingredients excepte la farina i anem pastant la massa. A mida que va incorporant els ingredients, hi anem afegint la farina. Jo l'he posat a l'amassadora (KA) a velocitat lenta, uns 30 minuts. També la podeu fer a la panificadora, com ho fa la Cristina de kanela y limón, ella l'ha fet pastar 45 minuts. I si no disposem d'artilugis, doncs paciencia i anem pastant a ma fins obtenir una massa que, tot i ser encara un xic enganxosa, és elàstica i es pot treballar.

Amb aquesta massa, un cop pastada, fem una bola que posem en un bol gran untat amb oli. tapem el bol amb film, i la deixem reposar fins que dobli el volum. Jo tenia sòn i l'he deixada tota la nit.

Extenem la bola sobre el marbre de la cuina untat amb oli. L'estirem amb el corró. per sobre hi escampem el farcit. L'emboliquem com un braç de gitano de manera que la massa va incorporant el farcit.

Untem amb oli o mantega els motlles que volguem fer servir. a mi amb aquesta massa m'ha donat per un motlle de 20 cm i 7 flameres petitones (de les de fer coulants). Fem porcions de la massa segons els motlles que utilitzem. Hem de tenir en compte que la quantitat de massa no pot passar de la meitat del motlle, perquè pujarà durant el temps de llevat, i després pujarà altra vegada al forn.

Deixem llevar els panettones dins els motlles fins que arribin al marge d'aquests. aleshores els enfornem a 180ºC. el temps de forn serà molt curt pels mini panettone (uns 10 minuts) i llarg pel panettone gran (uns 40 minuts), així que alerta que no se us cremin!!

Un cop treiem els panettone del forn, els pintem amb mantega desfeta, els desenmotllem i els deixem refredar sobre una reixeta.

Bon profit!!

dilluns, 5 desembre de 2011

Panets de iogourt i mel

Malgrat el nom, el que més defineix aquests panets és que són flonjos, moooolt flonjos. Ideals per esmorzar, berenar, o per donar-te un capritxet a qualsevol hora! Des que la Sonia de L'Exquisit els va publicar que els anàvem veient per la xarxa, però va ser quan l'Alba de Le fabuleux destin du chocolat els va fer que vam saber que no trigarien a sortir del nostre forn.
Darrerament els meus experiments amb el brioix són un xic decebedors. Els darrers van acabar convertits en coquetes de pinyons, molt bones, però coques... Així que en veure que aquests no portaven ou em vaig animar pensant que seria una massa més fàcil de treballar. I així ha estat!!

Advertim, recent sortits del forn i untats amb nutella són un vici que us portarà de cap a l'infern...



Ingredients

300 g farina de força
10 g llevat fresc
40 g mel
5 g sal
130 ml. llet tèbia
60 g iogurt
35 g mantega, a temperatura ambient
mantega desfeta, per l'acabat

Com els fem?

Barregem els ingredients secs (farina, sal i llevadura) i hi afegim la mel, la llet i el iogur. Quan estigui ben barrejat, hi afegim  la mantega. Pastem fins aconseguir una massa elàstica i homogènea (amb amassadora: 3 minuts a velocitat lenta i 8 minuts a velocitat ràpida).

També podem fer-ho amb el programa d'amassat de la panificadora.

En fem una bola i que deixem reposar tapada amb un drap humit durant una hora. Pastem a ma per treure l'aire i en fem petits panets d'uns 37 g.  Posem els panets en un motllo i els deixar pujar fins que dupliquin la seva mida (aproximadament una hora).

Els enfornem a 180 graus durant 15-18 minuts, fins que estiguin dauradets.

En treure'ls del forn els pintem amb mantega desfeta. Desenmotllem amb cura i els deixem refredar sobre una reixeta.


Bon profit!!

dijous, 1 desembre de 2011

Pollastre al forn amb patates, prunes i pinyons

Aquesta recepta la vam trobar al blog Olleta de verdures, i nosaltres sols n'hem canviat la pastanaga per prunes i pinyons. És un plat d'aquests de la mama, de tota la vida, dels bons. I com diu en Massitet, les patates queden tan bones que fins treuen protagonisme al pollastre. Passa com al peix al forn, oi? A mi em passa també amb les prunes i pinyons, m'encanta sucar-hi pa!!! per això ens hem pres la llibertat d'afegir-les a la recepta.



L'hem acompanyat amb uns rovellons que els pares de l'Alba van collir a Sant Llorenç. Qui diu que no hi ha bolets?


Ingredients


Una cuixa i recuixa de pollastre per persona
Una patata grossa o dues de mitjanes
Una ceba gran o dues de mitjanes
Panses i pinyons
Oli d’oliva verge extra, 
llorer, farigola, xerès , sal, pebre i aigua


Com ho fem?


Escalfem el forn a 200ºC. Untem una safata de forn amb oli. Pelem les patates i les tallem a rotllanes de mig cm de gruix. Les posem sobre la safata de forn untada amb oli. Pelem i tallem la ceba a galls i la col·loquem sobre les patates. Hi posem el pollastre al cim i salpebrem. En un got de 100ml hi posem un terç d'aigua, un d'oli i un de xerès, l'aboquem per sobre el pollastre. Hi afegim una branca de farigola, una fulla de llorer i un gra d'all. Tapem la safata amb paper de plata, com si féssim una papillot. Posem la safata al forn 30 minuts.

Retirem el paper de plata, la fulla de llorer, la farigola i l'all perquè no ens amarguin el rostit. afegim les prunes i pinyons. napem bé el pollasgtre amb el mateix suc. Baixem el forn a 150ºC i hi tornem a posar la safata ara destapada. Quan faltin 10 minutets per acabar la cocció encenem el gratinador perquè el pollastre quedi torradet.

Bon profit!!