diumenge, 15 de gener de 2012

Crema de calçots amb carxofes i romesco

Fa un any estàvem fent calamars contrarellotge, el nois de la Bordeta i la Marina ens havien reptat al que semblava un joc divertit entre 4 blocaires. Un any després la recepta del 15 és un repte que mes a mes remou la blogosfera amb receptes de temporada. Aquesta vegada han triat un ingredient que ens encanta, la carxofa. I ens agrada tant que ens agrada cuinada de manera senzilla (en blanqueta, en truita, fregida, a la brasa...). Per tant tot i ser grans menjadors de carxofes al principi no sabíem massa quin plat fer avui... d'un plat hem passat a un altre, i l'altre dia passant per davant la fruiteria vam tenir la pensada d'incorporar-hi un altre producte de temporada: el calçot.
Us proposem un plat lleuger, que després de festa convé, però també calentet que encara fa fred.

I abans de la recepta un truquillo per quan aneu a comprar carxofes: no agafeu les punxegudes, trieu les que a la punta fan un clotet endins.


Ingredients
per 4 persones:
25 calçots
8 carxofes
2 patates
1l de llet semidescremada
farina de cigró
mantega
oli d'oliva
sal, pebre
romesco


Tallem les barbes i la part verda als calçots. Els fem un tall longitudinal amb la punta del ganivet, per on passarem els dits per desembolicar les capes més dures del calçot. Un cop tenim els calçots nets, els tallem a rotllanes. Els posem a sofregir amb les patates tallades a dauets i un raig d'oli, sal i pebre. Quan comencin a estovar-se hi afegim la nou de mantega. Sofregim fins que tant els calçots com la patata siguin ben cuits. Hi afegim la llet i deixem arrencar el bull.
Ho posem al got de la batedora (si cal en dues tongades) i batem fins obtenir una crema fina. La passem pel colador xinès i rectifiquem de sal i pebre.

Mentre es fa el sofregit, tallem mànecs i puntes a les carxofes, i en traiem les fulles més dures reservant només el cor. Tallem el cor a quarts o sisens segons la mida de la carxofa. Les bullim amb aigua, amb un xic de sal i un raig d'oli. Un cop cuites les enfarinem i fregim amb oli d'oliva.

Muntem el plat amb la crema, les carxofes i un xic de salsa romesco que hi donarà color i sabor.


46 comentaris:

  1. Ooooooh, dels meus nois no em podia esperar menys!! Aquesta crema ha de ser una passada de bona, dintre d'un any tocaran calçots, no? jejejeje
    Moltes gràcies per ser-hi sempre guapos!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. Les carxofes m'encantes I els calçots encara més ............no s'ha m'hauria acudit fer una salsa amb calçots, pero ha de ser realment bona, i amb aquestes carxofes tan cruixents ............doble plaer.
    Petons

    ResponElimina
  3. Una combinació molt de temporada, m'encanta el toc que li dóna la salsa romesco. Ah, i gràcies pel consell a l'hora de comprar les carxofes.
    Petons

    ResponElimina
  4. Carai quins crema més bona! Amb calçots i tot! Després opodran dir que o fem servir cuina de temporada ;) això m'ho guardo!

    Petons

    ResponElimina
  5. Quina bona cremeta !!! i un consell molt adient ... petons i bona tarda de diumenge.

    ResponElimina
  6. Ole, ole i ole. No cal dir res més. Quina bona pensada: calçots i carxofes.
    Nani

    ResponElimina
  7. A mi també m'agraden molt les carxofes, de qualsevol manera i amb aquesta salseta han de quedar molt bones.
    Petons.

    ResponElimina
  8. A mi els calçots menjats a la manera tradicional (amb babero i tot) no m'agraden, però així amb aquesta cremeta segur que els trobo deliciosos!

    ResponElimina
  9. mm la teva crema té molt bona pinta! a veure si aconsegueixo calçots per poder fer-la! Petons!

    ResponElimina
  10. Quin plat tant de temporada. Per força ha de ser molt bo! Farina de cigró? La fas triturant els cigrons secs?? Crec que no n'he vist mai a les botigues... Molt original i molt bo!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si no és amb farina de cigró les pots arrebossar amb farina normal i queden igual de bones. Tot i així de farina de cigró n'hi ha Hacendado a Mercadona.

      Elimina
  11. Té una pinta espectacular. M'encanta tot el que porta aquest plat.. Uf! Tan de bo en tingués per sopar.. ai! :)
    Moltíssimes gràcies per participar a la recepta del 15! Si no fos per vosaltres...
    Molts petonets!

    ResponElimina
  12. Una recepta molta adient per ara que estem a punt de començar la temporada de calçots. A més porta el punt de romesco del tradicional xató. L´heu arrodonit. Jo també compro les que es tanquen cap a dins; ha estat sempre una recomenació de la meva mare.

    ResponElimina
  13. Una bona combinació de productes de temporada !!!
    Petonets.

    ResponElimina
  14. no puc amb els calçots, són una bomba pel meu estomac, però potser amb crema... m'haureu de fer un plat per tastar-ho!!! ;P petonets guapos

    ResponElimina
  15. Bueno el truco ya lo he anotado y la receta también, me encantan las cremas y esta tiene que ser realmente deliciosa.
    Un beso

    ResponElimina
  16. Molt bona combinació!m'agaden molt les carxofes, només enfarinades i fregides, un bon plat en voldria ara!!!´petons

    ResponElimina
  17. Va be saber-ho.
    Sobre la recepta... no tinc paraules, aixó s'ha de provar.
    Petonets.

    ResponElimina
  18. directamente a pendientes,no digo mas
    peto

    ResponElimina
  19. Oh! la combinació de calçot i carxofa també ha de ser deliciòs! una crema molt original!!
    petunikus**

    ResponElimina
  20. Amb les ganes que tinc de menjar calçots, que aquest any encara no ho he fet!! i fets en cremeta encara menys... però ho provaré, que m'agraden molt! Igual que això de la farina de cigró, petonets!! :)
    Bet

    ResponElimina
  21. m'encanta... tan els calçots com la carxofa em perden. M'ho apunto per algun d'aquests dies!

    ResponElimina
  22. Quina gracia el consell!!! I es que m'el va donar la meva iaia fa molt de temps!!! Les coses bones com viatgen oi???
    M'encanta aquesta recepta!! I mes amb aquest fred!!!
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  23. Quin plat més bo que heu preparat. Dos ingredients que m'encanten, les carxofes i els calçots, doncs junts.. han de ser la bomba!!! Petons

    ResponElimina
  24. Una cremeta que ha d'entrar fàcilment i gustosament...a més d'entrar pels ulls. Molt fi!

    ResponElimina
  25. Quin plat més maco i la combinació ha de ser molt bona! El dissabte que ve el faig.

    ResponElimina
  26. Mare meva quina pinta que té aquesta crema!!
    Vaig a dir un sacrilegi: mai he menjat calçots :S M'haureu de convidar a tastar-los.
    Us ha quedat una recepta de nivell!!
    M'apunto el truquillo de les carxofes. Jo sempre agafava les que trobava més maques...ai, pardilla que és una.
    Petons guapos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Paula això no pot ser mai!!!! haurem de fer una calçotada de bruixes!

      Elimina
  27. Uau! Crema de calçots + carxofa + romesco només amb el nom ja quedo contenta. M'agraden els tres o sigui que perfecta!!
    Una abraçada.

    ResponElimina
  28. Ohhh! pinta molt be aquesta crema, soc fan de les cremes!!!! i amb el romesco penso igual...ha de donar un toc super bo!!!Muaks

    ResponElimina
  29. Quina bona idea fer crema de calçots! A casa només en mengem quan fem calçotades... Això s'ha de provar!
    Petons
    Ingrid

    ResponElimina
  30. mmmm, calçots i carxofes, quina bona idea! I això em recorda que ja som temps de calçots encara no els he tastat! La teva crema serà una bona excusa per al retrobament.

    ResponElimina
  31. Val, només m'heu de dir l'hora: m'encanta aquest plat!
    Tinc ganes de fer crema de calçots, m'agraden molt però és clar, fer calçotades aquí ho tinc complicat...
    Petons.

    ResponElimina
  32. Me gusta mucho cómo te ha quedado esta cremita.
    Por aquí me quedo para ver todas las maravillas que tienes.
    Besos

    ResponElimina
  33. Els calçots i les carxofes són dues de les meves verdures preferides, de manera que m'heu encertat 100% el gust amb aquesta proposta. Boníssima!

    ResponElimina
  34. Una recepta molt original! I segur que bonissima!
    Petons

    ResponElimina
  35. una combinació sabrossisima ... segur que a casa tindria molt d'exit... en prenc nota!

    ResponElimina
  36. Nena una combinació impressionant. Ha de ser molt bo això!!! M'emporto la recepta...
    Ptns

    ResponElimina
  37. Una crema deliciosa!!Tiene un aspecto estupendo.
    Bicos.

    ResponElimina
  38. M'ha agradat molt la idea de combinar els calçots amb les carxofes. A tota bona calçotada hi sol haver-hi carxofes per acomñanyar la carn. La crema es veu molt fina, ben fácil de menjar, i el toc de les carxofes cruixents és un bon contrast. M'ha sobtat la menta en el romesco, però serà qüestió de probar-ho.
    Petonets.
    MAR, de El que no mata engreixa

    ResponElimina
  39. M'encanten els calçots, m'encanten les carxofes i la farina de cigrons, aixi que aquesta recepta segur que ens encanta, la prepararem ben aviat quan rebem la cesta ecològica amb calçots i carxofes :o)
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  40. Antes no me gustaban los calçolts...bueno hasta que los probé, jejeje. Muy buena combinacion
    Besos

    ResponElimina
  41. Ostres tu quina cremeta!!! aquesta combi de sabors ha de ser boníssima!! una proposat deliciosa!
    Molts petonets macus!

    ResponElimina
  42. mmmmmm... una recepta de calçots molt bona, també! Sobretot si fa fred! Petons

    ResponElimina
  43. He probado vuestra deliciosa crema y nos ha encantado.Gracias por compartirla.La acabo de publicar.
    Bona setmana
    Una abraçada

    ResponElimina