dijous, 12 de gener de 2012

Galtes rostides amb PX, mel i llimona

Els Olleta de verdures van dinar aquestes galtes el 22 de desembre per celebrar l'entrada de les festes nadalenques. nosaltres no tenim res a celebrar, però veureu que qualsevol excusa és bona per gaudir d'un plat com aquest. Senzill, econòmic i sobretot, per sucar-hi pa!!
El plat original portava rom negre enlloc de Pedro Ximénez, però ja sabeu que nosaltres sóm de gintònic i a casa de rom negre no n'hi havia. Aleshores vam veure que l'Ana, La cocinera de Bétulo les havia fet amb PX i ens hi vam llençar de cap.

ës un plat que es pot preparar d'un dia per l'altre, de fet en Jordi us aconsella que ho feu així perquè la carn quedi encara més melosa i gustosa.
Ingredients
2 galtes de porc
1 ceba grossa
el suc de mitja llimona
1 cullerada de mel
1 got de Pedro Ximénez
sal, pebre, oli d'oliva

Com ho fem?
Netegem les galtes de tendrums, fils i greix amb un ganivet ben afilat, sense desossar-les. Deixem amarar les dues galtes en un plat fondo amb el PX (les podem deixar macerant en aquest vi dolç la nit abans). Les salpebrem i les segellem en una cassola ben calenta amb un xic d'oli.
Tallem la ceba a juliana i la posem en una safata de forn untada amb un rajolí d'oli. Pelem i aixafem els alls i els posem amb la ceba. Posem les galtes al cim,  amb l'os mirant al fons de la safata. La safata no ha de ser massa gran, millor que tot just hi càpiguen les galtes, a fi que quan li posem, el suquet les cobreixi el màxim possible.
A la mateixa cassola on hem marcat les galtes hi afegim el suc de la llimona i la mel, desengreixarem la cassola a la vegada que farem un caramel. Aboquem aquest caramel sobre les galtes. Aboquem també el vi dolç que ens ha quedat al plat cobrint les galtes. Podem allargar-lo amb un xic de brou o aigua.


Posem les galtes al forn on couran unes dues hores. els 20 minuts primers a 220ºC, després a 180ºC. Amb el mateix suquet les anirem remullant de tant en tant, que no quedin eixutes. A mitja cocció podem donar la volta a les galtes.

I si ens accepteu un suggeriment, acompanyeu el plat amb aquest parmentier de patata fumada. Ja ens ho sabreu dir. Bon profit!!


Maridatge: vam acompanyar les galtes amb un Primers vins negres, del Celler L'Olivera. D.O. Costers del Segre.
El darrer dia de l'any vam tenir el plaer de visitar el Celler L'Olivera. Una cooperativa d'integració social de Vallbona de les Monges, que es caracteritza per la qualitat dels seus vins blancs. Vam poder tastar el seu vi negre, que fa 3 anys que produeixen i que encara teníem pendent. De color cirera brillant amb lleugers tons blaus, i un nas molt aromàtic i afruitat. És un vi fàcil, de boca ampla i tanins suaus, amb gust de fruita madura i records especiats com el pebre. Aquest vi, guanyador de la medalla de plata de Berliner Wein Trophy 2011, a nosaltres ens va agradar molt, i fa molt bon maridatge amb una carn potent com aquestes galtes.

20 comentaris:

  1. Que bones Alba!
    Ten quedad deliciosas.
    Petons.

    ResponElimina
  2. Tenen molt bona pinta!
    Posar-hi Pedro Ximénez enlloc de rom negre
    ha sigut tot un encert. :)

    ResponElimina
  3. T'han quedat per sucar-hi pa. A casa ens agrada mplt el P.X. per cuinar, queda un gustet d'allò més bo.
    Gràcies per anomenar-me, els Masitets ho van encertar en donar-nos la idea.
    Petons.

    ResponElimina
  4. Mmm sensacional plato, es cierto, hay platos que mejoran muchísimo de un día a otro.

    Besos

    ResponElimina
  5. ohh!! aquest tipus de recepta m'ecanten!! la pots fer el dia abans, i a més es fa al forn!! visca les galtes de porc!

    petonets

    ResponElimina
  6. QUina delicia veure galtes rostides amb l'ós i tot!! Quan les veig netes, sense l'ós, queden esquifides, i suposo que sense gust a gaire res. Bravo per la recepta!! Genial !!
    Petonets
    MAR, de El que no mata engreixa

    ResponElimina
  7. Sempre faig les galtes a l'olla a pressió, al forn no ho penso mai. Ho provaré!

    ResponElimina
  8. que buenas que son asi las galtas,me gustan y tambien las hago al horno pero no tanto tiempo.La proxima vez probare de marinarlas antes
    peto

    ResponElimina
  9. Amb el que m'agraden les galtes i el temps que fa que no en menjo!! Aquestes es veuen delicioses delicioses, li passaré la recepta a la meva mare i que les faci per a tothom! :P

    ResponElimina
  10. Quina pintassa nois, com us cuideu!!!! El PX m'agrada molt més!!!! molts petonets parella

    ResponElimina
  11. Si no us fa res em quedo amb el parmentier...
    Petons.

    ResponElimina
  12. Boníssimes! si ja són bones de per si, no em vull imaginar amb el PX, un espectacle de diumenge eh. A disfrutar! ;)

    ResponElimina
  13. Em puc menjar la emva i la de la Moni?! Vaaa, vaaaaaaaa!! Que tinc mono de carn i les galtes m'encanten! Les bruixetes ho hem de compartit tot! jajaja
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  14. Bon any!!! Aixó si que és començar-lo com cal.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  15. NO cal esperar a cap dia 22...M' agrada com es marinen.

    ResponElimina
  16. M'encanten les galtes i la teva recepta segur que la faig.
    Petons

    Mónica- Recetas de Mon

    ResponElimina
  17. M'emporto la recepta, en sé d'un que li encantara....
    Ptns

    ResponElimina
  18. És de les poques coses que no m'agraden, però tenen una pinta.
    Nani

    ResponElimina