dilluns, 2 de gener de 2012

Gotets de brandada i hummus de mongetes

aquest és un dels entrants que vam preparar per la nit de Nadal. Ja sabeu com van aquestes dates, t'atrapa el toro i no et pots pas encantar a fer fotos... però el que compta és la recepta i aquesta que vam manllevar del blog Les receptes de Sant Hilari no té desperdici. Cal dir, que la vam adaptar als gustos de casa, ja que al meu germà la mel no se li posa bé. I per què no dir-ho, ens agrada experimentar. Com? adaptant la recepta d'hummus dels Fogons de la Bordeta per fer un hummus de seques.

Vam fer 20 gotets.



Per la brandada:

750g de bacallà dessalat
375ml de nata 18%
350ml d'oli d'oliva
6 alls

Infusionem l’oli d’oliva amb els alls en un vol de plàstic tapat (durant 6 o 8 minuts a 160w al microones).

Retirem amb cura la pell del bacallà que reservarem per fer-ne el cruixent més tard. Coem el bacallà amb crema de llet a foc lent fins que ens arrenqui a bullir, després l'enretirem. 

Posem al vas del minipimer bacallà escorregut i una mica de crema de llet, ho triturem bé. Aleshores hi afegim a fil l’oli d’oliva perquè vagi muntant mentres triturem.

Deixem refredar i guardem la brandada a una màniga pastissera que farem servir per omplir els gotets.

Per l'hummus de mongetes:

450g de mongetes seques cuites
1 gra d'all
1 culleradeta de comí
1 culleradeta per pebre vermell picant de la Vera
1/2 culleradeta de curri
1 culleradeta de sèsam (o de tahini)
150ml d'oli d'oliva verge
el suc de mitja llimona
pebre negre
sal

Triturem amb la batedora tots els ingredients. Si queda massa espès hi afegim un xic més d'oli. Corregim de sal, pebre i espècies al nostre gust. Passem pel colador fi amb l'ajuda de la ma de morter per eliminar pells i obtenir un purè més fi.

Ceba confitada:
4 cebes
oli d'oliva

Tallem la ceba a juliana, petitona, i la sofregim a foc ben lent fins que agafi bon color. Paciència... Nosaltres el dia que en fem en fem una bona cassola i després la desem en pots o la congelem en glaçoneres.
Si teniu molta mandra, al mercat trobareu tota mena de conserves de ceba confitada, o melmelada de ceba que també podeu fer servir.

Cruixent de pell de bacallà

Estirem la pell de bacallà entre dos papers de forn, i la marquem a la paella ben roent amb unes gotetes d'oli. deixem refredar i el tallem amb cura amb unes tisores de cuina.

Muntatge: posem al fons del gotet una cullerada d'hummus de seques, a sobre, amb la màniga pastissera, la brandada. I al cin un xic de ceba confitada i el cruixent de bacallà.

Consell: no us passi pel cap la idea d'escalfar l'hummus per repartir-lo millor, si no anirà el purè per un cantó i l'oli per l'altre!! Jo sé d'un que va fer-se l'espavilat i li va passar!!!

15 comentaris:

  1. Feliç Any !!!!
    Quin got mes deliciós i ben presentat. Es veritat el que dius de les fotos. Nomes ens falta tenir que retratar els plats!!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  2. Guapos!
    Quins gotets més bons, tenen una pinta!! Jo tenia pendent l'humus de llenties dels de la Bordeta i ara el vostre amb mongetes!
    La presentació de 10, el cruixent de la pell del bacallà el trobo genial!
    Molts petonets cracks!!

    ResponElimina
  3. Ohhh tot i que és hora de berenar, m'han vingut ganes de tastar un gotet així. I encara que no he tastat mai l'hummus de mongetes,m'ha encantat la combinació de tot plegat!
    Bet

    ResponElimina
  4. Nens, brutaaaaaaaaaaaaal!! M'encanta la combinació que he fet! Ara em tocarà a mi fer l'hummus de mongetes, caurà qualsevol dia per sopar! Nyam!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. M'encanta el puré de mongetes (digui-li puré digui-li hummus hehe) i amb el bacallà combina meravellosament :)

    Molt bon any (i molt bon menú) :D

    ResponElimina
  6. Quina adaptació més bona! Aquest puré m'encanta.
    Bon any!
    Nani

    ResponElimina
  7. Bon any!! I quina manera de celebrar el Nadal, fa molt bona pinta aquest vaset, ho provaré algun dia perquè ha de ser boníssim!!
    Una abraçada.

    ResponElimina
  8. Albota, quin got més deliciós!
    Jo per un sopar de festes també vaig fe run dels gotets de l'Alfons, en aquest cas un de brandada amb escuma de prebrot escalivat...deliciós!!

    Estic d'acord amb tu, en que les fotos dels plats no són el millor en aquestes dates (bàsicament perquè els acabes de preparar quan ja tens els convidats a taula i et falta llum, la gent té gana, tu estàs nerviosa per si agradarà...).

    BON ANY!!

    ResponElimina
  9. Un aperitiu per sorprendre!! M'encanta!
    petons

    ResponElimina
  10. Noia una adaptació genial!!! Quina combinació, deliciosa!!

    ResponElimina
  11. Hi ha moltes maneres de fer la brandada de bacallà, aquesta és nova per a mi i en prenc nota.
    Aquest entrant ha de ser una bona combinació de gustos.
    Salut.

    ResponElimina
  12. Una combinació innovadora. Jo aquest Nadal he menjat brandada i hummus per separat.

    ResponElimina
  13. No he provat mai un hummus de mongetes, ha de ser molt original! I la combinació amb el bacallà és sencional!

    ResponElimina
  14. Si no us fa res em quedo amb aquests gotets que el foie cada dia em costa més. Puc repetir, oi?
    Les presentacions xulísimes.
    Molts petonets.

    ResponElimina