divendres, 10 de febrer de 2012

Makis de salmó i California Roll

Amsterdam ens ha encantat, tot i que hi feia un fred que pelava!! Sabem que tocaria recepta holandesa i no japonesa, doneu-nos temps per trobar la millor recepta d'appeltaart, tot arribarà. La crònica del viatge la reservem doncs per a la recepta de la famosa tarta de poma. Mentrestant us donem novament feina pel cap de setmana, si bé pensem tornar a Holanda, Japó és el nostre gran viatge pendent, o un d'ells. 
De Japó ens fascina, l'art, la cultura, la tecnologia... i la gastronomia! per això quan vam veure a Cuina el repte del més no ens hi vam pensar, sushi!!! El repte del mes consisteix a que que preparis la teva versió de la recepta que presideix la portada de l'últim número del CUINA, que la fotografïi's i enviï's la recepta i la imatge. Si us animeu, aquest més teniu temps fins el 21 de febrer.
El sushi no és només un plat atractiu a la vista i el paladar; a més la combinació de l’omega-3 del peix amb els hidrats de carboni de l’arròs, és  molt saludable.  Us proposem doncs, fer salut d'una manera ben agradable!


Ingredients

Per l'arròs:
200g d'arròs per sushi
200g d'aigua
un tros d'alga kombu de 2 dits*
30ml de vinagre d'arròs
20g de sucre
1 pessic de sal

Pels makis:
6 fulls d'alga nori
4 barretes de cranc
200g de llom de salmó**
1 alvocat
1 cogombre
1 mango
crema de formatge
50g de sèsam negre

Estris:
una estoreta
un ventall
una olla amb tapa
un cassó

* nosaltres no en vam trobar i no n'hi vam posar
** el vam comprar congelat, i així evitem el tema dels anisakis

Preparem l'arròs a la manera japonesa:
Rentem l'arròs amb aigua abundant, fins que aquesta surti neta. Aleshores el deixem en remull amb excés d'aigua, un mínim de mitja hora (nosaltres l'hi vam deixar una hora).
Escorrem bé l'arròs i el posem en una olla amb tapa; hi afegim el mateix volum d'aigua que d'arròs, i l'alga kombu. Posem l'olla a foc fort.
Quan arrenqui el bull, tapem l'olla i baixem el foc al mínim (com que tenim vitroceràmica, que no controla bé la temperatura el que hem fet ha estat canviar l'olla de fogó). Deixem coure l'arròs a foc suau i tapat (podem posar un drap sobre la tapa perquè no es destapi) 5 minuts. Passat aquest temps parem el foc, i sense destapar l'olla deixem reposar l'arròs 10 minuts més.
Mentrestant, barregem el vinagre d'arròs, el sucre i la sal en un cassó. Escalfem la barreja sense que arribi a bullir.
Amanim l'arròs, encara calent amb la preparació anterior. Escampem l'arròs sobre una superfície de fusta, i amb una ma el remenem amb una espàtula, mentre amb l'altre el ventem amb un ventall per ajudar a que refredi. El deixem ben estès perquè s'acabi de refredar.

Preparació pels makis:
Tallem a barretes de 0,5cm de gruix el salmó, el cogombre, les barretes de cranc, l'alvocat i el mango.
Tallem els fulls d'alga nori per la meitat, al llarg, simplement doblegant-los.

Com fem els makis de salmó?
Posem, amb el llarg paral·lel a nosaltres, un dels rectangles d'alga nori sobre l'estoreta de sushi. aquesta pot ser de silicona (nosaltres hem fet servir el silpat) o la podem folrar amb plàstic film.
Ens mullem les mans, i cobrim l'alga amb una capa d'arròs, pressionant una mica. el fet de mullarnos els dits farà que no s'ens enganxi l'arròs.
Al llarg de la vora del rectangle més propera a nosaltres hi distribuïm el farciment: salmó, alvocat i mango. Amb una màniga pastissera, o amb dues culleretes hi afegim un xic de crema de formatge (opcional).
Formem un rotlle amb l'estoreta, pressionant.


Com fem els "california roll"?
Posem, amb el llarg paral·lel a nosaltres, un dels rectangles d'alga nori sobre l'estoreta.
Ens mullem les mans, i cobrim l'alga amb una capa d'arròs, pressionant una mica.
Tombem el full de manera que l'arròs ens quedi a la banda de sota.
Al llarg de la vora del rectangle més propera a nosaltres hi distribuïm el farciment: cranc, alvocat i cogombre. Hi afegim un xic de crema de formatge.
Formem un rotllo amb l'estoreta, pressionant.
Estenem les llavors de sèsam negre al llarg del rotllo.


Deixem els rotllos uns minuts al congelador perquè perdi temperatura. El tallem a rodanxem amb un ganivet de fulla fina i ben esmolat (en mullem la fulla amb aigua o vinagre d'arròs).
Els servim acompanyats de wasabi i salsa de soja.


Maridatge: us aconsellem acompanyar aquest vi amb Mireia Gewürztraminer - Muscat 2011 (Gewürztraminer, Moscatell de gra menut i Muscat).






FONT: Descobrir CUINA. Número 128.

25 comentaris:

  1. m'encanta el sushi i les seves versions! Pero encara no m'he atrevit a fer-ne!
    T'han quedat perfectes!
    Petons

    ResponElimina
  2. qui deia que no li quedaria bé el sushi?? si hagués de donar jo el premi, sens dubte, seria per vosaltres!!! ;P petonets guapos

    ResponElimina
  3. Us ha quedat molt bé, es qüestió de paciencia i de tenir els ingredients adecuats.
    Petons.

    ResponElimina
  4. Te han quedado unos makis perfectos! que buenos, madre mia! un besito

    ResponElimina
  5. Que perfectes!!! ja voldria jo fer-los així.. petons, i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  6. Que bé que us hagi anat bé el viatge, encara que ja ho vareu dir, molta fred. Més que aquí? Brrrrr!
    Uf! això de la cuina oriental a mi em supera, no crec pas que hi participi perquè no m'aventuru amb aquest tipus de cuina, encara que m'agrada, almenys em va agradar molt un cop que vaig anar a dinar a un restaurant japonès.
    Bon cap de setmana, família!

    ResponElimina
  7. Et felicito!! a casa ens agrada a tots, als nens els hi vam ensenyar de petits a menjar i ara els hi encanta el japonés. Els vaig veure a la revista, i haig de dir que t´han quedat de 10!!! Visca el sushi!!!! petonets

    ResponElimina
  8. que buenos que se ven y tambien muy buenos estos makis
    me alegro que lo pasarais bien Amsterdan a pesar del frio
    peto

    ResponElimina
  9. Ole nois!!!!! Us hanq uedat de luxe! A pel premi del cuines, eh? jijijijiji
    Veieu com el millor d'Amsterdam és el pastís de poma? :P
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  10. Nois, tenen un aspecte irresistible...Esperem la crònica del viatge.

    ResponElimina
  11. aisss....nosaltres el menjar japonès no ens entusiasma gens...però haig de reconèixer que els vostres makis i california rolls fan moooolt bona pinta!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  12. Quins makis tan perfectes i les fotos molt xules. Molta sort al repte de Cuina. A mi m'encantaria viatjar al Japó... somiar és gratis...
    Espero impacient la crònia del viatge a Amsterdam i la respectiva recepta.
    Petons

    ResponElimina
  13. Us mereixeu el premi de Cuines! Sens dubte.
    Nani

    ResponElimina
  14. A banda del fred m'alegroq ue ho gaudissiu del viatge. Us han quedat perfectes!!!!!!! Molta, molta sort!!
    Petons

    ResponElimina
  15. La cuina oriental no és sant de la meva devoció però s'ha de dir que aquest makis entren per la vista!

    Petonets!
    Anna

    ResponElimina
  16. Ja ho sé, ja ho sé que no tenc perdó. Ara em poso al dia amb tootes les entrades que m'he perdut. ;SSS
    A mi també m'encantaria anar al Japó. És un dels nostres viatges pendents, entre tants d'altres.
    Jo només he provat de fer sushi una vegada i va ser un desastre absolut. Quina decepció!
    Els vostres makis són perfectes!!!! Recepta apuntada, a veure si m'animo (i trobo un poquet de temps)
    Petons

    ResponElimina
  17. Que ben executats, tinc ganes de tastar els California Roll a veure si canvia molt no trobar la nori tot just d'entrada :)

    ResponElimina
  18. oleeeeeeeeee! però quins makis més estupendos, escolta us han quedat de luce!! jo sóc una fan del sushi i a casa ho hem provat de fer un parell de vegades..., però la veritat preferixo fer una escapadeta a sopar a bcn i que me'l facin!! jjejejee
    petonets

    ResponElimina
  19. La cuina japonesa és un dels meus grans temes pendents, tinc moltes ganes de cuinar-ne però no m'atreveixo mai...
    A tu t'ha quedat molt bé, molta sort amb el concurs ;)

    ResponElimina
  20. Que nois, fred a Amsterdam,eh?
    Jo hem quedo amb el pastis de poma holandés....
    Tot i així, esl makis fan molt bona pinta.
    Petonets.

    ResponElimina
  21. Guapooos!! ole ole!! pel sushi i per la coca de poma típica holandesa que ja oloro, quines ganes de veure la recepta!
    Us han quedat uns sushis perfectes. Jo l'alga kombu la compro a una tenda bio.

    molts petonets guapíssims!!

    ResponElimina
  22. Acabo de descubrir el blog... Han quedado de maravilla!!!
    Me quedo por aqui....
    Bss

    ResponElimina
  23. M'encanten els makis!!! T'han quedat perfectes.
    Petons

    Mónica-Recetas de Mon

    ResponElimina
  24. Estoy como loca por el sushi. El año pasado realicé tres cursos de cocina japonesa -sólo dos prácticos-, me compré varios libros y visioné varios tutoriales. De todo ello, saqué como conclusión que l sushi en todas sus variantes es, además de divertida de hacer y de comer, saludable, muy plástica visualmente, creativa,... ¡lo peor es lograr el punto con el arroz!. A ti te han quedado perfectos. Están para llevárselos a la boca.
    Un gustazo

    www.comedieta.wordpress.com

    ResponElimina