dijous, 15 de març de 2012

Amanida de colors

Diumenge 4 de març vam assistir a Olot al Xou de cuina que es va organitzar per anar fent boca per la Fira de l'embotit que era el cap de setmana següent. En Pep Nogué ens va preparar 6 senzilles i delicioses receptes amb embotit, i amb productes de proximitat. Avui no farem cap d'aquelles receptes (no duien llenties), però si que farem un plat inspirat en una recepta seva. La resta de protagonistes del xou eren la sommelier Meritxell Falgueras, i la nutricionista Rosa Mª Espinosa. Aquesta darrera ens va dir que podem saber que un aliment porta molts nutrients i vitamines pel seu color, és a dir, que els aliments de colors vius són plens de vitamines. I nosaltres avui us presentem un plat ple de coloraines!

Però primer anem per les llenties, que són les protagonistes d'aquesta recepta del 15 del mes de març. Originàries de l'Orient Mitjà, les llenties són, amb el blat i la civada, possiblement les plantes cultivades més antigues, ja que les primeres referències daten del 6000 a.C. En el seu currículum poden dir que ja surten a la Bíblia, on ens diuen que Esaú va vendre els seus drets de primogènit per un plat de llenties.

Se n'ha cultivat de moltes varietats, de gra petit i gros, verdes, marrons i taronges a la ribera mediterrània i també a altres llocs de clima càlid. Els indis per exemple, no conceben un àpat sense dahl (llenties).

La seva cocció és senzilla, si són de la varietat del Puy o pardines, no caldrà deixar-les en remull abans, tot i que es poden remullar un parell d'hores. Un cop netes i esbandides, es posen a coure amb aigua freda a foc molt suau amb una cabeça d'alls, mitja ceba, una pastanaga, clau d'espècia i herbes aromàtiques. Quan siguin gairebé cuites, les salem.

I per fi, anem per l'amanida, una recepta molt senzilla però molt complerta, ja que hi trobem tots els grups d'aliments i moltes vitamines.






Ingredients
300g de llenties del Puy cuites
1 taronja
1 pebrot verd
1 tomata madura
1 ceba tendra
mató
remolatxa
encenalls de pernil


Per la vinagreta
1 cullerada de mostassa antiga
oli d'oliva verge
sal i pebre
vinagre de cava


Pelem la taronja. Tallem totes les fruites i hortalises a dauets, i les mesclem amb les llenties i el mató.
Fem la vinagreta barrejant tots els ingredients, amanim, hi posem el pernil al cim i servim.
Si li volem donar un toc més festiu, muntem l'amanida en motlles d'emplatar.

La idea de l'amanida, i tota la informació sobre les llenties l'hem tret del llibre Cuinar per un euro, d'en Pep Nogué.

35 comentaris:

  1. Una amanida molt vistosa, té uns colors preciosos i m'agrada així en timbal

    Petons

    ResponElimina
  2. Bravíssimo, vitamines en vena!! :)

    ResponElimina
  3. M'agrada molt aquesta amanida i la presentació..."de lujo"...
    Un plat saludable al 100 x100...
    petonets.

    ResponElimina
  4. Una amanida que entra per la vista! Les llenties m'agraden molt més així en amanida que no pas guisades... sensacinoal!

    ResponElimina
  5. A mi també m'agraden molt més en amanida!! i la combinació dels ingredients m'ha encantant, sobretot el mató i la taronja!! petonets!! i moltes gràcies per explicar-nos més coses sobre les llenties :)

    ResponElimina
  6. M'agraden molt les amanides amb llenties.
    La teva recepta em sembla sensacional amb uns ingredients que així combinats poden ser exquisits... mmmmm que bo!! I original!
    Petons

    ResponElimina
  7. Una propuesta genial ahora que emopieza el buen tiempo! para comer legumbres, saludos wapa.

    ResponElimina
  8. Quina amanida mes vistosa!!! I segur que encara mes bona... M'encanta!!!
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  9. Tots els ingredients m'agraden, però és que els colors tan vistosos que hi queden són preciosos. Me l'aniria mirant a cada forquillada, jeje

    ResponElimina
  10. Boníssima proposta, perquè tan les llenties com la remolatxa em perden... petons!

    ResponElimina
  11. precissament t'anava a preguntar que de quin Xou parlaves! jijijiji. Ostres nena, sort que m'aviseu pq no tenia ni idea. La teva proposta és molt xula i sobretot colorista!!! m'encanta. Molts petonets reineta

    ResponElimina
  12. quina amanida més original, amb aquests colors ja entra pels ulls, com es nota que la caloreta ens ompla d'energia i d'idees!!

    muas**

    ResponElimina
  13. quina amanida mes bona, no?:) té molt bona pinta!
    petons! espero la teva visita!!!
    i et segueixo

    ResponElimina
  14. Alba, avui t'has lluït. M'agrada molt.
    Nani

    ResponElimina
  15. Ooooole els meus nens!! Queden bones combinades amb taronja, eh? A casa ens han encantat!! Aquesta amanideta ha de ser la bomba!
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  16. Quina jornada nois que vareu passar!! quin luxe! sempre em quedo amb les ganes de poder anar a una classe amb en Pep Nogué :( i aquesta que estava més apropet i se'm va passar

    Aquest plat de llenties us ha quedat de luxe! ben fresquet i molt ben presentat!
    Un ptonàs guapos!

    ResponElimina
  17. i quins colors! molt bona proposta, bona i molt sana.

    ResponElimina
  18. M'heu deixat garrativada, per l'explicació i pel plat. M'agraden molt sempre els vostres plats perquè sempre hi poseu un toc d'exotísme. Es nota que heu viatjat molt! I quins colors més bonics, aquests plats ja entren només pels ulls (i plens de vitamines).
    Moltes felicitats per la proposta, us mereixeu el premi del públic;-), m'ha agradat molt. Veieu, això trobo a faltar a la meva cuina, aquest atreviment. Potser de mica en mica hi arribare.
    Una forta abraçada i no canvieu, seguiu així de fantàstics i autèntics.
    Petonets!!!!

    ResponElimina
  19. Quina guapada d'amanida, les llenties així preparadetes han de ser una delícia, una recepta ben saludable i ben guarnida!

    ResponElimina
  20. Quina combinció de sabors!: taronja, el pebrot verd... tot molt aromàtic!. M'imagino una explosió de sabors i olors. A reveure!

    ResponElimina
  21. Que bones, quina combinacio de ingredients!! Petons

    ResponElimina
  22. A l'Esaú li deurien agradar molt les llenties, quin canvi!:P
    Les llenties són els únics llegums que em queden bé si els he coure, els cigrons fatal i amb les mongetes ni m'he atrevit. Això si, com aquestes, sense remull.
    No les he tastat amb taronja però crec que m'agradarien.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moni aqquest l'Esaú devia estar com una regadora...

      Elimina
  23. Waw!! un plat súper vistós i segur que boníssim!!!

    Laura

    ResponElimina
  24. Que vistosa!!! Una presentació de luxe. Entra pels ulls....
    Ptns

    ResponElimina
  25. quina presentació i quin "colorido"!!!! Me la copio segur...amb el que m'agraden les amanides de llenties....mmmmm...
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  26. M´encanta la teva proposta d´aminada pel repte del 15. Com llueix així presentada..petons,

    ResponElimina
  27. oh! quina plat més colorista! enhorabona!

    A mi la RosaM Espinosa em va estar donant consells sobre alimentació durant el meu embaràs i la veritat és que em van anar de meravella...se li ha de fer cas!

    Felicitats!

    ResponElimina
  28. Quina recepta més bona i no ens estranya ja que la setmana passada, nosaltres també vam estar amb en Pep Nogué. De fet, una de les seves receptes va inaugurar el bloc d'ESfruita. (Podeu consultar la recepta aquí: www.esfruita.com/assessorem/gratinat-de-maduixots-amb-bullon-de-vi-ranci-den-pep-nogue)

    Avui, us portem una altra inauguració, el clandari de fruita i el de verdura que aabem de penjar al bloc d'Esfruita perquè puguis conèixer quina és la millor temporada per comprar les fruites i verdures que pots trobar a esfruita.com

    www.esfruita.com/assessorem/calendari-de-verdura
    www.esfruita.com/assessorem/calendari-de-fruita

    Us recordem que si feu clic a "m'agrada" a la pàgina de Facebook d'ESfruita, aconseguireu un 25€ de descompte en la primera compra. A què esperes?

    facebook.com/Esfruita

    ResponElimina
  29. Quina amanida més divertida!!
    És una passada la combinació que heu fet i és molt colorida!
    Jo també volia anar al Xou de cuina d'en Pep i no vaig poder... :(
    Ja ens explicareu com va anar i pengeu receptes! ;)

    Molts petons!

    Nuni

    ResponElimina
  30. Quina amanida més primaveral amb tant de colors!
    A mi em fa molta gràcia menjar plats amb molt de colors; no sé, em dona una espècie d'alegria rara...estiré boja??
    M'ha encantat la idea de presentar-ho amb un timbal.
    Petons!!

    ResponElimina
  31. M'encanta la presentació d'aquesta amanida, a més super saludable!!
    Ptnts.
    Susanna.

    ResponElimina