dimecres, 21 de març de 2012

Pa de pagès amb cervesa i mel

Aquest mes la revista CUINA ens proposava fer pa, amb una colla de receptes d'Idris Cruz i un pas a pas amb fotos, que segur que us agradarà. Com ell mateix diu, fer pa a casa no és difícil, però cal respectar cada pas i els temps d'espera (o desespero). Nosaltres hi afegiríem que el forn no et faci la murga...

Per participar al seu repte hem adaptat la recepta del pa de pagès, canviant l'aigua per cervesa i afegint-hi un rajolí de mel que ajudi a la fermentació. Estem contents del resultat, i no serà la darrera vegada que fem aquest pa (de fet ja l'hem fet dues vegades!).

I ens acaben de comunicar que aquesta recepta ha estat seleccionada com la guanyadora del Repte del mes!!!!

I vosaltres, us animeu a fer pa?





Ingredients
Per la massa mare:
125g de farina de força
75g d'aigua tèbia
2g de sal
1g de llevat fresc


Per la massa final:
la massa mare
500g de farina de força
330ml de cervesa
10g de sal
5g de llevat fresc
1 cullerada de mel




Preparació de la massa mare (el dia abans):
Barregem els ingredients amassant-los 5 minuts, fins a aconseguir una massa homogènia. Li donem forma de bola i la deixem reposar a temperatura ambient, en un bol tapat fins l'endemà.


Preparació del pa de pagès:
1. En un bol hi aboquem la farina i la sal, hi anem incorporant la mel i la cervesa fins aconseguir una pasta lligada, tova i enganxosa.
2. Passem la massa al marbre de la cuina i la treballem pastant tot fent plecs. Tallem la massa mare a bocinets, anem incorporant aquests a la massa treballant-la de nou fins a aconseguir uan massa fina, llisa i elàstica.
3. Donem forma de bola a la massa i la deixem reposar en un bol, tapada amb un drap de fil, fins que dobli els seu volum (unes dues hores).
4. Fem uns plecs a la massa i li donem la forma desitjada. La tapem amb un drap i la deixem fermentar de nou fins que gairebé dobli el volum.
5. Escalfem el forn a 250ºC per dalt i per baix, sense ventilador.
6. Enfornem 10 minuts a 250º i 40-50 min a 200ºC fins que agafi un color daurat i una crosta cruixent.
7. Deixem refredat el pa en una reixeta abans de tallar-lo.

24 comentaris:

  1. Moltes felicitats!
    No m'estranya que hagueu guanyat: té una pinta brutal!! :-)))

    Per cert, ja us hi he afegit, eh? Aix, senyor, quin "despiste"... :-(

    Salut!

    ResponElimina
  2. Enhorabona! Si heu repetit es que està boníssim, el guardo a pendents. Petons.

    ResponElimina
  3. enhorabona guapos!!!! el pa té una molla exel·lent! us mereixeu el premi. Molts petonets!!!! (PD: i no, no m'he cansat de la Gírgola! jajajajajajajajaja)

    ResponElimina
  4. Felicitats!!! La veritat és que aquest pà té una pinta moolt bona!! Amb tomàquet i pernil segur que és per llepar-se els dits!! :D

    ResponElimina
  5. Ooooeee!!! Enhorabona guapos, esteu en ratxa, eh???! Té una pinta tremenda, apuntadíssim!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  6. Felicidades!!!
    A mi me gusta el pan caserito de frutos secos y harinas enteras :)
    Un saludito

    ResponElimina
  7. Ei!!! Felicitats!!!!!
    T'ha quedat fantàstic, realment et mereixes el premi :)
    Amb el toc de la mel i la cervesa deu quedar un pa molt gustós.

    ResponElimina
  8. Moltes felicitats!!! el pa s´ho mereix, petonets campions!

    ResponElimina
  9. Quin pa més maco! Jo no he fet mai pa a casa però m´estan entrant les ganes de veure que bé que us queden.

    ResponElimina
  10. Quin pa mes bo!! Jo en faig a casa, pero encara no he probat a fer-ho amb cervesa. M'ho apunto. Petons

    ResponElimina
  11. Quin pa més xulo!! estic aquí enganxada mirant receptes i encara sense sopar, tinc un pernilet que hi aniria de conya sobre aquesta llesca de pa amb tomàquet!! Moltes felicitaaaaaats!! :)

    ResponElimina
  12. En faig massa poc, la veritat. Requereix un estat de calma mental (com a minim a mi m'ho requereix) i em costa trobar el moment de fer pa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi en canvi fotre-li gardela a la massa em relaxa...

      Elimina
  13. Moltes feilitats! Avui mateix ho he vist publicat al Cuina i he pensat que la foto era molt maca i mereixedora del premi...m'alegra que sigueu vosaltres els qui estaveu darrera de l'objectiu.

    ResponElimina
  14. Moltes, moltes felicitats!! Us ho mereixeu amb aquest tros de pa tant bo i amb aquestes fotos. Vinga, recepta apuntada. Petonets

    ResponElimina
  15. Quina pinta que te aquest pa. No es extrany que us donin el premi!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  16. Moltes felicitats!!! Quin pa... quina molla... l'haurem de provar...
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  17. Alba, enhorabona! Continues amb la sort enganxada!
    El pa ha d'estar molt bo.
    Nani

    ResponElimina
  18. Moltes felicitats!!!!! Jo venia a veure la recepta de crema catalana i vaja, em trobo amb això, una passada!!!! Us ho mereixeu!!! Un pa fantàstic!!!
    Una forta abraçada i a celebrar-ho!

    ResponElimina
  19. Moltes Felicitats!!! Aquest pa té molt bona pinta, no m'estranya que l'hagiu repetit...
    Ptns

    ResponElimina
  20. Felicitats! Aquest pa té molt bona pinta
    Marta

    ResponElimina
  21. Felicitats guapos!!!
    Quina bona pinta que té aquest pa.
    Avui en volia fer un per dinar, perquè em relaxa i, la veritat, ho necessito. Llàstima que no haver vist l'entrada abans: l'hauria fet!!. Ara ja no tenc temps per fer-lo per dinar (grrrrrrrrr...amb la massa mare) però recepta superapuntada.
    Petons!

    ResponElimina