diumenge, 15 d’abril de 2012

Nigiri sushi

El temps passa volant i torna a arribar la recepta del 15, aquesta vegada els companys de la Bordeta ens han reptat a fer un plat d'arròs. Acabats d'arribar d'Andalusia ens trobàvem un xic empatxats, així que volíem fer un plat lleuger. I què millor que un bon sushi quan et vols fer un homenatge lleugeret?


La recepta dels makis i california roll ja us la vam penjar, així que avui us proposem uns nigri sushi de salmó, que combinats amb els anteriors us permetran ja confeccionar la vostra capsa de bento.


Per cert, sabeu que inicialment el suhi era una barreja de peix, vinagre i arròs que es preparava un parell de dies abans? i que quan es menjava el sushi es llençava l'arròs i es menjava només el peix? No va ser fins a mitjans del s XVIII que es va començar a menjar sushi amb peix fresc sense envinagrar.




Ingredients
200g d'arròs per sushi

200g d'aigua
un tros d'alga kombu de 2 dits
30ml de vinagre d'arròs
20g de sucre
1 pessic de sal

lloms de salmó

Preparem l'arròs a la manera japonesa:
Rentem l'arròs amb aigua abundant, fins que aquesta surti neta. Aleshores el deixem en remull amb excés d'aigua, un mínim de mitja hora (nosaltres l'hi vam deixar una hora).
Escorrem bé l'arròs i el posem en una olla amb tapa; hi afegim el mateix volum d'aigua que d'arròs, i l'alga kombu. Posem l'olla a foc fort.
Quan arrenqui el bull, tapem l'olla i baixem el foc al mínim (com que tenim vitroceràmica, que no controla bé la temperatura el que hem fet ha estat canviar l'olla de fogó). Deixem coure l'arròs a foc suau i tapat (podem posar un drap sobre la tapa perquè no es destapi) 5 minuts. Passat aquest temps parem el foc, i sense destapar l'olla deixem reposar l'arròs 10 minuts més.
Mentrestant, barregem el vinagre d'arròs, el sucre i la sal en un cassó. Escalfem la barreja sense que arribi a bullir.
Amanim l'arròs, encara calent amb la preparació anterior. Escampem l'arròs sobre una superfície de fusta, i amb una ma el remenem amb una espàtula, mentre amb l'altre el ventem amb un ventall per ajudar a que refredi. El deixem ben estès perquè s'acabi de refredar.
Tallem el salmó a blocs rectangulars, i després, a filets prims (uns 5mm) al biaix, amb un ganivet ben esmolat.
Preparem boles d'arròs amb forma de croqueta, i les cobrim amb els filets de salmó, pressionant lleugerament, de fet nigiri significa prémer, d'aquí el nom d'aquestes peces de sushi..
Podem posar un xic de wasabi entre el peix i l'arròs, o barrejar-lo a la salsa de soja en la que sucarem el sushi.


33 comentaris:

  1. Ole, ole!! Quina proposta tan rebona! Jo reconec que fa poc que estic descobirnt i valorant el sushi, però ara em comença a viciar! Segur que el vostre és boníssim!!
    Moltes gràcies per participar guapos meus!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. Que bo!!!! sense parar m'els menjava!! us han quedat de luxe, i ben sucadets a la soja....ohhhh!
    Ptonetssssss!!

    ResponElimina
  3. ooo, doncs mira, quan quedem fem una proposta japonesa, què us sembla? bueno, amb postres de la Hoffman, clar! juas juas juas!!!! han quedat de luxe, i no, no sabia lo de tirar l'arròs! que rucs, no????

    ResponElimina
  4. Aquesta recepta la tinc pendent des de fa tant de temps... Ara ja sí que no hia excuses! M'encanta el sushi... Humm!

    Moltíssimes gràcies per participar!
    Petonets!

    ResponElimina
  5. Una proposta deliciosa i molt gustosa! La cuina japonesa és un dels meus grans temes pendents...

    ResponElimina
  6. La meva perdició ... començaria i no pararia de menjar-ne. Fantàstics!!! Petons i bon diumenge

    ResponElimina
  7. M'agrada el menjar japonès! Encara que jo sóc més de menjar directament el sashimi, el peix sol cru sense arròs XD Però de bona gana que em menjaria uns quants dels teus ara mateix :-))

    ResponElimina
    Respostes
    1. A nosaltres també ens encanta el sashimi, sobretot de tonyina, mmm!!

      Elimina
  8. M'encanta! Però encara no m'he atrevit mai a fer-ne! Sembla tant fàcil... T'ha quedat favulós! Petons

    ResponElimina
  9. Quina bona pinta!!! El sushi m'encanta, però encara no n'he fet mai, i això que tinc tots els ingredients esperant-me a casa... jajajaj. Algun dia m'hi posaré :P.
    La foto genial!!!

    Molts petonets!!!

    ResponElimina
  10. Alba, un magnífic plat. Ja estic preparant la recepta viatgera...
    Nani

    ResponElimina
  11. Aquest nigiris ja son un clàssic a casa!!! com ens agraden!!! Muaks

    ResponElimina
  12. Quina pinta més deliciosa,mare meua¡¡¡¡¡una exquisites de primera.
    Un petonet ben gran.

    ResponElimina
  13. Ha de ser ben bo, i es mengen d'una sola queixalada!!!
    Una abraçada, i que acabeu de passar un feliç diumenge!
    Per cert, heu anat per Setmana Santa a Andalusía? Doncs ja ho crec que he d'estar ben empatxats, que bé s'hi menja, oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si!! vam anar al Cabo de Gata, i entre tapes i friturites hem tornat fets uns toixonets.
      petons

      Elimina
  14. Aquesta vegada hem coincidit amb la proposta oriental. I es que enganxa tant! M,encanta com us han quedat els sushis.

    ResponElimina
  15. Aquesta vegada hem coincidit amb la proposta oriental. I es que enganxa tant! M,encanta com us han quedat els sushis.

    ResponElimina
  16. M´agrada el menjar japonés, i axí cassolà encara mes... molt bo!! petons,

    ResponElimina
  17. Jo, avui, estic descobrint la cuina japonesa...algues kombu? carai! Així m' agrada que les receptes tant bé siguin un llibre de coneixements. Ah! wasabi?? Aiss!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'alga kombu la fan servir per fer brous tant a Japó com a la Xina, es troba a herboristeries tipus Santiveri. Perìo si no la trobes també es pot fer sense (jo molts cops ho faig sense).
      El wasabi és una pasta verda picant que treuen d'una arrel de la familia del nap i la mostassa, i que es fa servir per amanir el sushi.
      Petonets

      Elimina
  18. Molt bó!! La cuina japonesa es la meva debilitat! Petons

    ResponElimina
  19. Jo no coneixia ni la historieta ni les algues kombu ;) el 15 és genial, sempre s'aprenen un munt de coses noves! i què dir dels niguiri? Si m'encanten!!! quan quedem per dinar? ;)
    Petonets!!

    ResponElimina
  20. jo no sabia aquesta curiositat del menjar japonés!! quina pinta aquests nigiris, amb el que m'agraden!! a més de salmó són els meus preferits!!

    petonets

    ResponElimina
  21. justament quelcom semblant deia jo en relacio al temps... un aspecte magnific el d'aquests nigiris...

    ResponElimina
  22. I perquè deurien llençar l'arròs???????????????
    M'encanta el sushi.
    Petons.

    ResponElimina
  23. que buenos que son, me gustan estos nigri-sushi que has hecho

    ResponElimina
  24. m'encanta, i juntament amb les receptes de maki i california roll, segur que els faré. Gràcies per les instruccions de cocció de l'arròs a la manera japonesa :)
    Marta

    ResponElimina
  25. Hola Familia guapa

    la veritat es que així queden molt i molt bon, una bona presentació

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  26. m'encanta el sushi. de fet m'agrada tot el mon oriental!! bona proposta la teva! petons

    ResponElimina
  27. Que bons!!!!!!!!!! a casa de tant en tant també fem cuina japonesa, a les nenes els i encanta, be i a nosaltres més ;-) Aquests nigiri sushi son boníssims!!!!!!!!
    Petonets

    ResponElimina
  28. Boníssims! Quines ganes de preparar receptes japoneses. A casa meva ens encanta el temaki de pell de salmó tostada, si no l'has fet, prova'l, es deliciòs.

    Petons

    ResponElimina
  29. Llançaven l'arròs???? Ai, aquests "japos"!!!!!!
    Apa, ja puc afegir un post it a la recepta de pendents dels makis i california rolls.
    Uffffffff...encara recordo quan vaig provar el wasabi per primera vegada: ningú em va explicar que aquella pasteta picava "un poc"!!! ;PPP
    Petonssssss!

    ResponElimina