dimarts, 19 de juny de 2012

Gratinat de verdures amb beixamel

Recordeu que ens quedava mitja coliflor a la nevera? els seus enemics no patiu, altra vegada la podeu substituïr per patata, bròquil o carbassa. Avui us proposem un plat senzill, a base de verdures, però no per això menys gustós.
Els menys adeptes a la cuina vegetariana hi podeu afegir uns retallons de pernil, salsitxes o allò que us vingui de gust. Els ingredients són els que rondaven per la nevera, però com a bon plat d'aprofitament hi podeu fer tots els canvis que volgueu, i segur que queda igual de bo!



Ingredients

1 porro
1/2 carbassó
1/2 albergínia
1 pastanaga
1/2 coliflor
pinyons
pebre vermell (picant de la Vera)
sal, pebre, oli d'oliva

Per la beixamel
500ml de llet
50g de mantega
30g de farina
1 tallde formatge de nous

Formatge ratllat (parmesà)

Tallem i rentem la coliflor. La posem a bullir en un cassó amb aigua, sal i un rajolí d'oli.

Rentem les verdures, tallem el porro i la pastanaga a rodelles i l'albergínia i el carbassó a trossos d'uns 2 cm. Els sofregim amb oli d'oliva, sal pebre i el pimentó. Quan la coliflor sigui cuita l'afegim a les verdures. Hi afegim un grapadet de pinyons.

Rossegem la farina amb la mantega, i afegim la llet freda i anem remenant, hi afegim el formatge. no parem de remenar fins que la beixamel agafi la consistència adequada. 

En una safata posem una capa de verdures, la cobrim amb beixamel, hi afegim la resta de verdures i acabem de cobrir-les amb la resta de beixamel. Cobrim amb el parmesà ratllat i cap al forn a gratinar.

divendres, 15 de juny de 2012

Bloody Mary i Bloody Juani

El temps passa volant i torna a arribar la recepta del 15! Aquesta vegada els amics de la Bordeta ens proposen preparar un còctel per anar escalfant motors de cara a les revetlles que s'acosten.

A la majoria us agraden els còctels afruitats o fins i tot dolcets (Caipirinha, Mojito, Bellini, Daikiri, Pinya Colada...) però a mi m'agraden els salats, Bloody Mary i Margarita i els amargs com el Gin Tònic. Ara, no us pensessiu pas que li faria un lleig als altres !! ;-)

De Bloody Mary en podeu trobar mil receptes diferents segons el gust pel vodka i pel picant del consumidor. Nosaltres us en presentem una versió clàssica, i una versió cañí: el Bloody Juani, aviat sabreu per què en diem així.



Ingredients
6 parts de vodka
9 parts de suc de tomàquet (Bloody Mary) / Gazpatxo (Bloody Juani)
2 cops (rajolinets) de salsa Perrins (Bloody Mary) / Viandox (Bloody Juani)
1 branqueta d'api (Bloody Mary) / menta (Bloody Juani)
4-6 gotes de tabasco
1 raig de suc de llimona
sal i pebre negre


Posem uns quants glaçons al vas mesclador, hi afegim el vodka, els condiments i el suc de tomàquet/gaspatxo. remenem amb una cullereta. Servim sense el gel i decorem amb la branca d'api/menta i pebre negre. A mi m'agrada deixar el tabasco també per la presentació final.

dilluns, 11 de juny de 2012

Tomata farcida de cremós de coliflor i llanegues

Al carnisser de sota casa li agrada provar coses noves, amb això coincidim. Per això, quan avui he vist que havia fet unes botifarres de faves, pernil i ceba no m'he estat de comprar-les. I unes botifarres noves mereixien una guarnició nova.

A la fruiteria tenien maques les tomates i la coliflor, i aleshores he pensat en farcir les tomates d'un cremós de coliflor i donar-los un toc de gràcia amb unes llenegues saltejades. I heus aquí el dinar d'avui.

Als que no us agradi la coliflor, que us conec, la podeu canviar per una sopa freda de patata i porro.






Ingredients
2 butifarres de faves i pernil
2 tomates de cor de bou
1/2 coliflor petita
1 cullerada de formatge en crema
oli d'oliva
1 pot de llenegues
sal i pebre


Punxem les botifarres i les posem sobre la graella del forn, a temperatura alta fins que quedin cuites al nostre gust.

Tallem a trossos la coliflor, la posem en un cassó, cobrim amb aigua i portem al foc amb un rajolí d'oli i un pessic de sal. La deixem bullir fins que sigui cuita. La triturem amb un bon raig d'oli i una cullerada de formatge crema, fins obtenir una emulsió fina i sense grumolls. La deixem refredar una mica.

Saltegem les llenegues amb un xic d'oli, sal i pebre.

Rentem i obrim les tomates. Les farcim amb el cremós de coliflor. Hi posem pel cim el bolets, sencers o picadets, com ens agradi més.

Emplatem amb les botifarres.

Bon profit!!!!


Maridatge


Ara feia temps que no us presentàvem cap vi, i volem acompanyar aquest plat amb un descobriment que hem fet fa poc, el Celistia Tierra negre. Un vi del celler Costers del Sió (D.O. Costers del Segre). 
Com que nosaltres no en som uns experts us deixem la nota de tast del propi celler, el que us podem dir és que és un vi que ens ha sorprès ben gratament.

Vista: Atractiu color vermell robí amb reflexos violacis
Nas: En l’aroma d’aquest vi hi són presents les notes de fruita vermella fresca, conjugades amb les subtils notes de les aromes terciàries del fons, que li transmeten complexitat.
Boca: En boca és un vi expressiu, ampli i amb un pas llarg