dijous, 7 de març de 2013

Bacallà confitat amb calçots gratinats i xips de moniato

Aquest matí he anat al mercat, tenia la intenció de comprar un llobarro, però n'he sortit amb un lluç i un bacallà. Un cop he tingut el peix he pensat a acompanyar-lo amb unes xips de remolatxa, però les remolatxes avui eren molt remenudes i he tingut por d'esberlar-me els dits amb la mandolina, així que he tornat a casa amb un moniato, calçots, dos llucets i un bacallà petitó. Ja podia començar a inventar. 

A casa hi teníem les restes d'una torta castellana, un formatge de pasta tova molt gustós, que recorda a la Torta del Casar.

I barrejant el que tenia entre mans, n'ha sortit un plat de quaresma amb productes de temporada, que ens ha agradat pel seu contrast de textures i de dolços i salats. El tacte melós dels calçots i el bacallà es trenca amb les xips de moniato. La dolçor d'aquestes xips i els mateixos calçots contrasta amb el gust potent del bacallà i el formatge.




Ingredients
2 lloms de bacallà
1/2 moniato grandot
8 calçots
formatge Torta castellana

Posem els calçots nets sobre un paper d'alumini untat amb oli, els amanim amb una mica d'oli, sal i aigua i emboliquem amb el paper.
A continuació, poseu-los en una safata al forn durant 15 o 20 minuts a 250 graus. Després, retireu-los del forn, desemboliqueu-los i reserveu-los.


Posem un cassó amb oli d'oliva suau al foc. Quan comenci a fer bombolletes parem el foc i hi afegim els lloms de bacallà  i un brot de romaní. Confitem els lloms de bacallà un parell de minuts per cada costat. Els escorrem i reservem.

Amb el mateix oli però ara molt calent fregim les làmines de moniato que prèviament haurem tallat amb la mandolina ben finetes.Quan estiguin ben torrades les escorrem sobre paper absorbent i salpebrem.

Posem els calçots sobre una safata de forn i els cobrim de torata castellana, gratinem,

Muntem el plat amb una base de calçots gratinats, els lloms de bacallà i uns xips de moniato.

22 comentaris:

  1. oh que bo! no hi ha res millor que anar al mercat i decidir allà mateix que farem per dinar, oi? Aquesta torta castellana no l'he vist mai, ja m'hi fixaré més... estupenda recepta de temporada!

    ResponElimina
  2. Quina combinació més bona! Me l'apunto! Avui miraré de comprar els calçots i el bacallà :)

    Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Que bo!!!!!!!!!!!!!!!! Ara em recordes que fa temps que nomenjo bacallà, i per la quaresma n'és el rei.
    Petons!

    ResponElimina
  4. Quin super plat!!! excepte pels calçots m'encanta jejejej, no sabia que encara e spodien trobar moniatos per aquesta època de l'any, amb lo que m'agraden a mi :P. M'has fet agafar molta curiositat amb això dels xips de remolaxa, hauré de provar-ho.

    Petonets!!

    ResponElimina
  5. Quina boniiiiisima pinta!!!!!!!m'encanta el bacallà!!petonets

    ResponElimina
  6. Quina combinació mes bona, tampoc sabia que encara havia moniatos. Petons

    ResponElimina
  7. Caram, per ser improvisat, em sembla un plat sensacinoal! I això que jo no sóc gaire de bacallà, eh? ;)

    ResponElimina
  8. Que bo!!! I amb les xips de moniato que m'encanten!!!
    Petons

    ResponElimina
  9. Sempre que he anat al mercat amb una idea preconcebuda l'he hagut de trencar: compres pel que trobes i et ve de gust. Això que t'ha passat és normal i la improvisació que has fet ha valgut la pena.
    Petonets a la teva petitona,
    Nani

    ResponElimina
  10. que combinación mas buena también,se nota que nos gusta el bacalao eh¡¡
    peto

    ResponElimina
  11. un plat complet i perfecte! m'agrada molt tots els ingredients com els has cuinat! petons

    ResponElimina
  12. Em pasa tan sovint aixo de sortir de casa amb una idea i acabar comprant una altre cosa... Va ser molt encertat que compresis aquest bacalla, aquesta recepta es de luxe! Petons

    ResponElimina
  13. Has juntat dos dels meus ingredients favorits, el bacallà i els calçots (no es que no m'agradin els moniatos), hummm... estic sense paraules.
    Petonets.

    ResponElimina
  14. Alba quin super plat!!!! m'encanta tot el que porta :)
    Ja passa oi que quan vas improvitzant et pot sortir un plat bonissim? de vegades més bo i tot que el que tenies pensat!
    Petonets i també per l'Aina!
    Bet

    ResponElimina
  15. No m'estranya que aquesta combinació us hagi agradat, perquè és un plat de temporada amb uns productes boníssims!!

    ResponElimina
  16. Ja ho diuen els grans cuiners que en tots els plats hi ha d'haver contrastos de textures i gustos! Aquest plat va per nota!!! hehehehe si és mig improvisat, encara més!!! ;-)

    ResponElimina
  17. Super!!! una bona combinació.

    Chushttp://bonissim.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  18. Me muero por probar esa combinación dulce salada. Tiene que ser un bocado delicioso.

    Besos.

    ResponElimina
  19. Els calçots gratinats amb la torta castellana ha d'estar de vici, ens encanten aquests tipus de formatges!! I ara que ja tinc mandolina (ja era hora!) li tinc unes ganes tremendes a les xips de moniato! Un molt bon plat de Quaresma! Petons!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    ResponElimina
  20. Quina sort que pots anar al mercat!!! Si jo visqués en un lloc on hagués mercat.....com xalaria!!! Les xips de moniato...exquisites!!
    Salut i petons,
    Olga

    ResponElimina