dijous, 7 de març de 2013

Bacallà confitat amb calçots gratinats i xips de moniato

Aquest matí he anat al mercat, tenia la intenció de comprar un llobarro, però n'he sortit amb un lluç i un bacallà. Un cop he tingut el peix he pensat a acompanyar-lo amb unes xips de remolatxa, però les remolatxes avui eren molt remenudes i he tingut por d'esberlar-me els dits amb la mandolina, així que he tornat a casa amb un moniato, calçots, dos llucets i un bacallà petitó. Ja podia començar a inventar. 

A casa hi teníem les restes d'una torta castellana, un formatge de pasta tova molt gustós, que recorda a la Torta del Casar.

I barrejant el que tenia entre mans, n'ha sortit un plat de quaresma amb productes de temporada, que ens ha agradat pel seu contrast de textures i de dolços i salats. El tacte melós dels calçots i el bacallà es trenca amb les xips de moniato. La dolçor d'aquestes xips i els mateixos calçots contrasta amb el gust potent del bacallà i el formatge.




Ingredients
2 lloms de bacallà
1/2 moniato grandot
8 calçots
formatge Torta castellana

Posem els calçots nets sobre un paper d'alumini untat amb oli, els amanim amb una mica d'oli, sal i aigua i emboliquem amb el paper.
A continuació, poseu-los en una safata al forn durant 15 o 20 minuts a 250 graus. Després, retireu-los del forn, desemboliqueu-los i reserveu-los.


Posem un cassó amb oli d'oliva suau al foc. Quan comenci a fer bombolletes parem el foc i hi afegim els lloms de bacallà  i un brot de romaní. Confitem els lloms de bacallà un parell de minuts per cada costat. Els escorrem i reservem.

Amb el mateix oli però ara molt calent fregim les làmines de moniato que prèviament haurem tallat amb la mandolina ben finetes.Quan estiguin ben torrades les escorrem sobre paper absorbent i salpebrem.

Posem els calçots sobre una safata de forn i els cobrim de torata castellana, gratinem,

Muntem el plat amb una base de calçots gratinats, els lloms de bacallà i uns xips de moniato.