dijous, 29 de maig de 2014

La Vinyeta, vinyes, oliveres i show de cuina

Fa unes setmanes vam tenir la sort que ens convidessin a visitar La Vinyeta. Dins de l'ampli ventall d'activitats que pots fer en aquest celler de l'Alt Empordà, vam fer una visita que comença per les vinyes, el centenari camp Fosc d'oliveres, el corral de les galines, les ovelles, visita al celler, i acaba amb un taller de cuina maridat, com no, amb els vins de La Vinyeta. Anem a pams.

En Josep va ser qui ens va guiar per les seves terres. En Josep i la Marta són una parella jove que fa 11 anys, mentre encara estudiaven agrònoms, van decidir començar a fer vi i van comprar unes terres on tots els veterans de la zona van estar d'acord que allà no s'hi podia fer vi. De fet s'havia fet vi a totes les terres del voltant excepte en aquelles. Per sort anaven errats, i al 2006 van sortir els primers vins de la Vinyeta. Com si d'un conte es tractés, donat que van ser els vins del principi, i que són els primers vins de la temporada, aquests vins van ser anomenats Heus, ja que és com comencen totes les rondalles (heus aquí una vegada...).

Tot i que vam tenir un dia de sol esplèndid i ideal per a fer la visita, no bufava la tramuntana, i la boira no ens va permetre gaudir del tot del paisatge de la plana de l' Empordà que s'estén als 4 vents. Un paisatge que per poc que no el perdem amb els incendis de l'estiu passat. L'anècdota, en Jordi el dia abans de l'incendi estava precisament a la Vinyeta. Sabeu que hi feia? de cuiner pel casament del Josep i la Marta!!

A les vinyes en Josep ens va explicar que tot just són el tercer celler de Catalunya que fa producció integrada (un sistema de producció d'aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut humana i el medi ambient, que identifica els seus productes amb una marieta). I vam riure en saber que despisten els mosquits amb feromones per que no trobin els ous i no malmetin el raïm.

Tot passejant per les vinyes vam passar també pel Camp Fosc (que dóna nom a l'oli que es fa a La Vinyeta) d'oliveres, on jugaven i rostollaven els veterans de la zona quan eren marrecs (si, els que no donaven un duro pel vi). Hi ha oliveres centenàries, i fins i tot alguna que es diu que té 500 anys. Quan ja sabien que certes varietats s'havien de plantar entre les altres perquè eren pol·linitzadores.

A La Vinyeta també crien gallines, d'una raça autòctona de l'Empordà, amb ous i plomatge aperdiuat. I ovelles, que ajuden a eliminar les herbes de les vinyes a l'hivern, i de la llet de les quals volen començar a fer formatges. Diu que tradicionalment quan s'acabava l'estiu els pastors ja feien passar les ovelles per les vinyes, perquè es cruspissin les herbes, i en agraïment els pastors donaven una ovella al pagès.

Vam aprofitar la visita per tastar unes tapes i uns vinets, de la ma d'I cook it






4 comentaris:

  1. Quina trobada més xula que vau fer! Gràcies per compartir-la. Ja fa mesos que tinc ganes d'apropar-me a La Vinyeta... he he he. Petons!

    ResponElimina
  2. Us ho vareu passar bé, oi? Un celler molt xulo, La Vinyeta, un petó!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  3. Un lloc magnífic per coneixer i per "degustar"
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina

  4. Me encantan tus recetas y sugerencias. Excelente blog, felicitaciones!!

    Soy Cata tengo el blog: Recetas de Bizcochos los invito a conocerlo, ya que una rica Receta de Bizcocho, facil de hacer es muy util.

    Espero te guste el blog de Recetas de Bizcochos, te parezca util y puedas recomendarlo a tus seguidores.

    Desde ya gracias.
    Saludos Cata

    ResponElimina