dilluns, 30 de març de 2009

TRINXAT DE LA CERDANYA

INGREDIENTS

Col grossa 1
patates 600g.
Llesques de cansalada virada 8
all 3
sal
Oli d’oliva
aigua

ELABORACIÓ

Desfullem la col, en treiem els nervis i la posem a bullir amb aigua i sal.
Quan porti 5 minuts hi afegim les patates pelades i tallades.
Deixem que bulli fins que quedi ben cuit, uns 25 minuts més aproximadament. Una vegada això, escurrem la verdura.
En una paella fem enrossir les rostes de cansalada sense la corna amb oli, i les aparquem.
A la mateixa paella hi afegim els alls laminats i els deixem fregir que daurin bé.
Hi afegim la col i la patata prèviament trinxadeta amb l’escumadera o forquilla, i si cal hi fem els últims retocs de trinxat.
L’objectiu és que quedin els ingredients ben barrejats com una truita gruixuda.
Ho servim ben calent amb les rostes al cim.

IDEES PRÀCTIQUES

És una guarnició ideal en època de fred que casa molt bé amb una carn.
Hi han qui el prepara per sopar i s’en fa de més perquè en quedi per l’esmorzar de l’endemà. Ideal per acompanyar una truita d’ous i completar un esmorzar de forquilla ben consistent.

1 comentari:

 1. LA COL

  Hi ha constància que celtes, grecs i romans ja la consumien i aquests darrers, l'utilitzaven per als problemes instestinals, pulmonars i per incrementar la llet en les mares que estaven alletant. Tamibén hay constancia de que los descubridores la llevaron a América, para plantar sus verduras y legumbres. Lo que no se sabe es si ya existía, porque en tierras Americanas existía un genero llamado quelites, que englobaban muy montón de vegetales silvestres que los indígenas consumían. També hi ha constància que els colonitzadors la van portar a Amèrica. El que no se sap és si ja existia, perquè en terres americanes hi havia un gènere anomenat quelites, que engloba un munt de vegetals silvestres que els indígenes consumien .

  Las Coles de Bruselas son originarias del norte de Europa, concretamente del norte de Francia y de Bélgica, De ahí su nombre por Bruselas, por la capital de Bélgica. Y estas necesitan de un clima frío y húmedo para ser cultivadas. Les Cols de Brussel · les són originàries del nord d'Europa, concretament del nord de França i de Bèlgica. D'aquí el seu nom per la capital belga. Els països que més la consumeixen són: França, Bèlgica, Holanda, Alemanya i Regne Unit.

  Necessiten un clima fred i humit per a ser conreades. Los países que más la consumen son: Francia, Bélgica, Holanda, Alemania y Reino Unido.

  La Col pertenece a la familia de las Crucíferas y se cultiva en campos. La Col pertany a la família de les Crucíferes i es conrea en camps. Existen muchas especies de este género, pero de la misma familia tenemos a las Coles de Bruselas, el Brecol, el Repollo y Coliflor. Existeixen moltes espècies d'aquest gènere, però de la mateixa família tenim a les cols de Brussel · les, el bròquil, el cabdell i la coliflor.

  Necesitan de climas templados.Todas ellas contienen Azufre, que es un potente antioxidante.Totes elles contenen Sofre, que és un potent antioxidant. A més és molt rica en vitamines C, B i E, i àcid fòlic fet que la fa ideal per períodes de creixement o convalescència. També durant l’embaràs. En general per la quantitat de vitamines, sals minerals i àcids essencials que conté no ens hem de descuidar de menjar-ne de tant en tant.

  Té molt poques calories i una elevada proporció d’aigua, a més conté força potassi que ajuda a eliminar líquids, de manera que és un aliment molt indicat en dietes per perdre o mantenir pes.

  No hem d’oblidar però que per a determinades persones pot resultar un xic flatulenta, per tant no va massa bé quan tenim l’estómac regirat.

  ResponElimina