diumenge, 16 de gener de 2011

La recepta del 15: Calamars farcits d’espinacs sobre fetuccini de tinta i pesto d’all i julivert


Els amics dels Fogons de la Bordeta i la Marina de Xocolata Desfeta han començat l’any amb molta iniciativa, i noslatres ens hi em volgut afegir participant en la recepta del 15. Es tractarà de publicar publicar, tots els 15 de cada mes, una recepta a partir d’un ingredient o plat base, de manera que cadascú pugui replantejar-lo com vulgui. La part divertida, com diu en Xavi, serà comparar com hem presentat un mateix plat de diferents maneres.

Aquest més l’ingredient proposat ha estat el calamar. Nosaltres hem volgut transformar un plat típic de la cuina catalana com són els calamars farcits, en un plat de festa una mica més lleuger. A viam què us sembla:

Ingredients
4 calamars
400g d'espinacs
panses
pinyons
2 cebes
fumet o aigua mineral
70g de formatge de cabra
sal
pebre

Pel pesto:
all
julivert
pinyons
Oli d’oliva bo

fetuccini de tinta de calamar



Preparació dels calamars:

Netegem els calamars deixant-ne la pell ben sencera, i en reservem les aletes i les potes pel farcit.
En una paella coem durant 2 minuts ales i potes perquè endureixin i siguin més fàcils de trinxar. Les trinxem a màquina o a ganivet. Les tornem a passar per la paella amb un fil d’oli, i un polsim de sal fins que quedin rossetes i reservem.

Posem a confitar en una cassola (on ens hauran de cabre els calamars més tard) la ceba amb olli d’oliva. Volem que es faci a foc lent i que vagi agafant color.

En una paella saltegem els espinacs, quan perdin l’aigua hi afegim les panses i els pinyons. Quan els pinyons sigun torradets acabem d’afegir-hi el trinxat de calamar, i el formatge. Barregem perquè lliguin bé tots els ingredients i retirem. En aquest punt ja podrem farcir els calamars amb aquesta barreja, i tancar-los amb un escuradents.

Posem els calamars farcits a la cassola amb la ceba confitada i salpebrem. Hi afegim lel brou bullent fins a arribar a cobrir la meitat dels calamars. Han de coure a foc lent fins que s’hagi evaporat tota l’aigua i només quedi un suc curt i concentrat del sofregit. Aprox 15 min. Quan quedin pocs minuts hi tirem un rajolí de cognac o vi blanc.

En un morter o batedora fem el pesto: piquem l’all, el julivert i els pinyons i hi anem incorporant poc a poc l’oli d‘oliva.

Emplatem amb un niu de fetuccini, el calamar (al qual haurem tret l’ecuradents) amb una mica de ceba pel cim i pesto al voltant.





19 comentaris:

  1. Sóm lo peorrrr!!! I per problemes tècnics hem hagut de presentar la recepta el 16 enlloc del 15. Prometem que al febrer serem més puntuals!!! Ens perdoneu?

    ResponElimina
  2. Caram nois, caram!!!! Que si us perdonem? Aquí no hi ha res a perdonar... i menys amb aquests super calamars!! Han de ser deliciosos, us han quedat genials!
    Quina il·lusió que hagueu respòs tan bé a aquesta iniciativa!! De moment la cosa promet! :)
    Petonets macos!
    Sandra

    ResponElimina
  3. Ostres, però quina bona pinta! Mai hauria imaginat uns calamars farcits amb espinacs... M'encanta la idea. Us han quedat fantàstics. Estic molt contenta que hàgiu participat en la proposta. Esperarem amb nervis "La Recepta del 15" del mes de febrer. Veig que hem començat amb força!
    Petonassos!!

    ResponElimina
  4. ooooooooo! els meus ingredients preferits!!! els espinacs!! jajajaja ara he estés lo de les verduretes! una proposta fantàstica! més val tard que mai, no????? petonets

    ResponElimina
  5. Super calamars...fan por i tot!!! M´agrada la combinació... Aviam si puc participar un 15 amb postres...endavant amb la iniciativa amb pròrroga per un dia!

    ResponElimina
  6. Jordi!
    no t'havia contestat el comentari que em vas deixar al bloc! sóc un cas com un cabàs! Moltes gràcies, t'afegeixo també als meus enllaços, amb el teu permís.
    I aquests calamars tenen una pinta espectacular!

    Ens anem llegint!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  7. M'encanta aquesta nova proposta de la recepta del 15, a veure si el mes vinent hi sóc a temps.
    Aquests calamars tenen una pinta deliciosa, amb el farcit més lleuger d'espinacs... No els he farcit mai d'espinacs, però m'agrada tan la idea que ho provaré!

    ResponElimina
  8. Quina pinta més fantàstica que tenen! amb espincans... quina bona idea!
    petons

    ResponElimina
  9. M'agrada la teva recepta en temps de pròrroga, ja, ja.

    Una proposta que no coneixia, no he fet mai calamars farcits d'espinacs, però tenen una pinta espectacular!.

    Amb el teu permís, t'afegeixo a la meva llista de blocs, així et visitaré tot sovint!

    ResponElimina
  10. Jordi
    gracias por el comentario a mi entrada de hoy viniendo de un cocinero profesional es todo un alago.
    Tu receta me parece muy buena,no se me habia ocurrido nunca este relleno para los calamares,tendre que buscar un momento y probarla
    Una abraçada
    miquel

    ResponElimina
  11. Què bons deuen ser! Els ingredients del farcit combinen molt bé, m'ho apunto!!! :)
    Genial aquesta iniciativa del 15 em sembla genial!!

    Molts petonets!! :)

    ResponElimina
  12. Nois, només amb el nom ja venen ganes de menjar-s'ho i la presentació, tela marinera!
    Ah, i em faig seguidora, que si no em perdo aquestes coses tan bones!;)
    Petonets.

    ResponElimina
  13. Que bé que us hagin agradat! De fet no n'havíem fet mai, però vam pensar que amb la recepta del 15 hi hauria calamars farcits de tota mena i vem voler innovar una mica. I els espinacs a la catalana lliguen amb tot no trobeu?

    Glòria i Mònica, benvingudes i gràcies per seguir-nos!!

    ResponElimina
  14. M'encanten els calamars!!I aquests són molt especials!!Felicitats!!
    Emma

    ResponElimina
  15. Quina cosa més bona!! El pròxim mes m'apunto a la recepta dels 15! Petonets, Paula

    ResponElimina
  16. Jo m'ofereixo voluntari per exercir de jurat.
    Cuinar no sé però menjar ......

    ResponElimina
  17. M'apunto a sopar el dia 15 de cada mes. Compteu-hi!

    ResponElimina
  18. Jaume quan el taller de cuina organitzi un concurs no dubtis pas que formaràs part del jurat.

    Elisa podem organitzar un gastroeventu colletil ;)

    Paula com més serem més riurem!!

    ResponElimina
  19. una estupenda receta!! suete con el concurso. Me quedo como seguidora por tu blog. Buen fin de semana.

    ResponElimina