dimarts, 25 de gener de 2011

Sopa de peix nadalenca

Us presentem un plat de festa una mica elaborat, però que deixa de ser-ho si tenim el fumet preparat amb antelació. De fet la gràcia està en donar-vos una recepta de fumet molt gustós i què podeu fer servir per molts plats diferents, des d'un suquet, a una sopa com aquesta o una fideuà.





Ingredients

Pel fumet:

200gr de galeres

300 gr de peix de roca

1/2 ceba de figueres

1/2 pastanaga

1/4 porro

1/4 brot d’api

1 gra d’all

una mica de fonoll

1 tomata madura de la pera

pebre bord de la Vera

oli d’oliva

2l aigua mineral

4 caps de gambes

4 caps d’escamarlans


Aquest fumet el vem fer per fer un suquet de rap, per això té caps de gambes i escamarlans que podem substituir per 4 gambes arrosseres o el que tinguem a ma.


Pels galets farcits de brandada:

Galets de Nadal

250 g de bacallà dessalat

100 ml de crema de llet

un gra d'all

oli d'oliva


Per la sopa:

16-12 cloïsses

8-12 gambes o llagostins

julivert picat


Elaboració:


FUMET DE PEIX

Sofregim els caps del marisc i hi afegim els grans d’alls aixafats. Hi afegim la ceba i la pastanaga tallades a juliana. Quan queden tovetes hi afegim l’api i el porro. Tot ben sofregidet, hi afegim el fonoll tallat també a juliana.

Un cop tenim el sofregit al punt hi afegim el pebre vermell, uns 15 segons amb cura que no se’ns cremi, i tot seguit les tomates tallades a quarts. Deixem sobregir bé fins que perdi tota l’aigua i caramelitzi. Un cop estigui ben concentrat hi tirem un raig de vi blanc. Deixem evaporar l’alcohol i hi a l’aigua mineral.


A part en una paella fregim les galeres i les introduim al forn (a 200º) perquè quedin cruixents.

Quan el brou bulli hi introduïm les galeres i deixem que faci xup xup 5 minuts.

Tot seguit hi afegirem el peix sense vísceres ni brànquies. Deixarem que bulli 20 minuts més. Mentre va bullint amb un cullerot anem desscumant, ja que l’escuma és la part de greixos i toxines que no volem que acabin al nostre plat, i deixem infusionar.



Galets farcits

Fem una brandada de bacallà (en teniu la recepta aquí).

En un cassó bullim els galets i quan estiguin els posem en un bol amb aigua i gel per tallar la cocció. Amb una cullereta els farcim amb la brandada.



Sopa:

Fem arrancar el bull al fumet i hi afegim les gambes i les cloïsses. En pocs minuts estaran fetes.


Muntem el plat amb la sopa i els galets. Hi escampem un xic de julivert picat pel damunt.


Apurant apurant potser encara podem participar a HEMC#50 que va de sopes!!

21 comentaris:

  1. Caram nois, quin nivell!! Aquesta sopa és de categoria... i amb aquest fumet ha d'estar de mort! Enhorabona!!

    ResponElimina
  2. noia quina sopa de peix,aixo es com un regal del cel.un petó

    ResponElimina
  3. Hola venia a darte las gracias por tu visita porque asi he podido conocer el tuyo¡¡¡ Me ha gustado mucho la sopita de bienvenida. Me quedo a ver otras recetas que seguro que tambien son muy interesantes¡¡¡ Gracias.

    ResponElimina
  4. a falta d'una dues receptes de sopes!!! si no m'estranya que hagueu trigat! jajajaja, aquesta té una pinta fantàstica!!! petonets

    ResponElimina
  5. Una mica elaborada? Però si heu farcit els galets i tot!!!!!!
    Nois, a falta d'una sopa dues!
    Petonets.

    ResponElimina
  6. No volíeu caldo? dues tasses!!

    És clar que es pot fer sense farcir els galets, o hi podem posar patata (m'encanta amb la sopa de peix) o el que volguem.

    Bienvenida Beatriz!!

    Petonets

    ResponElimina
  7. Os3!!!!!..... quina sopaa!!! jajajaja i quina feinadaaa!!!
    Petonets

    ResponElimina
  8. ¡Estupenda! y seguro que riquísima. Anotada para las próximas Navidades :D

    Besos.

    ResponElimina
  9. M'ha sorprès això de posar els galets farcits de brandada de bacallà a la sopa de peix, però pensant-t'ho bé, el bacallà també és un peix, no?. La presentació us ha quedat de luxe i el gust segur que també, amb aquest fumet tant elaborat!

    ResponElimina
  10. Ohhh!!! Quina cosa més bonaaaaa!! Un petó, Paula

    ResponElimina
  11. Que rico se ve!!.......me ha encantado!!....te seguire para ver tus maravillas!!......Abrazotes, Marcela

    ResponElimina
  12. Uau, aquesta sopa és un plat de luxe per a un dia de festa grossa! M'agrada molt el toc del fonoll a la sopa, li deu donar un gustet deliciós.

    ResponElimina
  13. albota, aquesta sopa és realment per a un àpat festiu i contundent, entre el marisc i els galets amb la brandada, és completíssim.
    no havia tingut ocasió d'agrair-te les visites al meu bloc, i el fet que te n'hagis fet seguidora. ara que he pogut veure bé la teva feina, jo també vindré sovint i, amb el teu permís, poso un enllaç al taller de cuina a la meva llista de blocs amics.

    ResponElimina
  14. Una sopeta molt saborosa....m'encanten les de peix, queden delicioses i amb les cloïses està divina i preciosa.
    Molts petons

    ResponElimina
  15. Hola,
    Recepta ben bona! és que ho té TOT. Una recepta per guardar per un dia especial!

    ResponElimina
  16. una delicia de sopa ... y me encanta la idea de rellenar los galets con brandada ... deliciosa receta!
    Unabrazo

    ResponElimina
  17. Te pillo la receta del fumet, pq no hay manera de que me salga una bien bueno, asíq probaré con el tuyo, gracias.
    bss

    ResponElimina
  18. Tot una delicatessen,quina sopa mès bona i la presentaciò un 10.
    Els galets tenen que esser una pasada de bons,molt original.
    Molta de sort en el concurs i mil petons.
    Ague.

    ResponElimina
  19. Jolines, vaia fumet!!! aquesta sopa és per dia de celebracions importants, eh???? jejeje!! Me l'apunto que m'encanten les sopes de peix!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  20. Ostres!!!!!!
    Quin plat mes suculent.
    De super luxe.
    Molt originals els galets.
    Una sopa de 10.

    ResponElimina