divendres, 25 de febrer de 2011

Pa negre i "bocata calamares"

Des de la primera recepta del 15, la dels calamars, que ens balla aquesta recepta pel cap. Ara, aprofitant l'èxit de Pa negre als Goya i mentres continuo dubtant si llegir primer el llibre o anar a veure la pel·lícula... aprofitem per presentar-vos un bocadillo de calamares que probable-ment mai trobareu als carrers de Madrid però que nosaltres hem trobat "catxondo".

Fa uns anyets vaig participar amb la Inés Carles en un cicle sobre cinema i gastronomia, ella feia la crítica d'una pel·lícula i jo ensenyava a fer un plat que aparegués o estés relacionat amb aquesta. Aquest entrepà li dediquem a la Inés.

Ingredients

Per la massa mare:
50 gr d'aigua
5 gr de llevat
90 gr de farina de força
1/2 cc de mel

Massa del pa:
130 gr d'aigua
5 gr de sal
25 gr d'oli
200 gr de farina de força
20 gr de tinta de calamar
15 gr de farina integral
15 gr de llevat

Pel farcit de l'entrepà:
calamarsons
espàrrecs de marge
pebrot verd
poma
tomàquet xerri
oli d'oliva
julivert
all


Com fem el pa negre:

Fem la masse mare posant-ne els igredients a la panificadora en el programa d'amassar 15 minuts. Parem la màquina i deixem llevar durant 1 hora.

Afegim la resta d'ingredients excepte l'oli i posem el programa d'amassar i llevar (1:30 h). Mentres comença a pastar anem tirant l'oli. Quan la màquina ens avisa que ha acabat, amb les mans aplanem la massa en una superfície enfarinada de tal manera que quedi d'un gruix d'un o dos cm aproximadament, i tallem els panets a la mida desitjada. Els posem en una safata de forn amb paper sulfuritzat i els deixem llevar tapadets amb un drat de cotó uns 30-45 minuts més. A nosaltres no ens pujava així que els vam posar al forn a la temperatura mínima i amb la porta un xic oberta, aleshores van doblar el volum.

Escalfem el forn a 200º amb un recipient amb aigua perquè faci vapor. Espolsem una mica de farina i d'aigua sobre els panets perquè la crosta quedi més cruixent. Enfornem durant uns 30 minuts.

Com fem l'entrepà:

Preparem un oli d'all i julivert amb el túrmix.
Escaldem les puntes dels espàrrecs 2 minuts amb aigua bullint i posem en aigua amb gel per tallar la cocció i mantenir un verd intens.
Fem els calamarsons salpebrats a la planxa, hi afegim un rajolí de l'oli d'all i julivert al cim i reservem. A la mateixa planxa fem el pebrot verd i la poma tallats a rotllanetes, i les puntes d'espàrrecs i els tomàquets xerri tallats per la meitat.
Obrim els panets per la meitat, suquem la base amb una fina capa d'all i oli o lactonesa (opcional), al damunt hi posem la poma, el pebrot, els espàrrecs i finalment els calamarsons.
Tanquem l'entrepà i... nyam!!

Maridatge:

Nosaltres hem menjat aquests entrepanets amb un vi que ens ha impresionat favorablement, es tracta de l'Auzells 2008. Elaborat per Tomàs Cusiné a El Vilosell amb la D.O. Costers del Segre. Aquest vi blanc té un cupatge excepcional amb 10 varietats: 32% macabeu, 19% sauvignon blanc, 16% parellada, 10% viognier, 8% chardonnay, 8% müller turgau, 3% muscat, 2% riesling, 1% albariño y 1% rousane.

Auzells és d'un color daurat amb matisos verdosos. Al nas hi trobem notes de pastisseria i aromes de cítrics madurs el mango, la pinya i matisos florals molt suaus.

A la boca, equilibra notes ácides amb notes de pastisseria amb un resultat excepcional. Hi podem notar també records de fruita seca. El final es llarg, intens i molt agradable.

(nota de cata extreta de Lo catamos )

24 comentaris:

  1. ole, ole i ole!!! (com diria el meu iaio) nois es que de veritat no se que dir-vos, bueno sí, sou uns cracks!!!! ha quedat genial el pa negre!!!!! petonets guapos

    ResponElimina
  2. Molt bo, us heu superat! Recepta amb pel·li, genial i molt i molt original!
    Fa temps que vaig llegir el llibre i em va agradar moltíssim, la pel·li encara no l'he vist.
    De veritat, enhorabona!

    ResponElimina
  3. PA NEGRE!!!Em trec el barret!!! Feia dies que no veia una cosa tan original!! I bon, segur, amb tot el que porta. Petonets!

    ResponElimina
  4. Touché!!

    Molt be, i original aquest pa, mai l'havia vist, i molt menys menjat.

    Petons i felicitats...
    ..I segur que no el trobarem.. ;)

    ResponElimina
  5. Simplement bestial!! Us ha quedat un bocata de calamares d'autèntic luxe!!!
    Petons macos
    Sandra

    ResponElimina
  6. primero el libro y despues la peli.
    Brutal este bocata negro con calamares si lo llego a pillar a la hora de cenar
    me gusta
    bona setmana
    peto
    miquel

    ResponElimina
  7. I tan que es de pelicula aquest bocata de calamares!!!
    Es sensacional la idea.
    Petons

    ResponElimina
  8. wooow me ha encatado este pan negro, se ve fantàstico y los calamares una exquisitez! un besote

    ResponElimina
  9. Que pan tan original y que bocata tan especial y rico. Me gusta esa idea de juntar películas y gastronomía la encuentro muy original y divertida.

    Besis!

    ResponElimina
  10. Chapeau! Aquesta recepta la podeu fer servir per presentar-vos en qualsevol concurs...

    Primer el llibre...sempre el llibre.

    ResponElimina
  11. Què original! i a més el pa deu tenir un gustet ben bo

    ResponElimina
  12. Chapeau! jo tinc els mateixos dubtes que tu, que faig primer? peli? llibre? de moment és més prop la peli que el llibre no l´he comprat encara .
    On si no hi ha cap mena de dubte és en endrapar-me " el bocata calamares" si el tingués a la vora.
    Salutacions.

    ResponElimina
  13. No he tastat mai el "bocata calamares" de Madrid, però no crec pas que es pugui comparar amb aquest... T'ha quedat espectacular i molt original! Entre la tinta i el farcit tan sucós amb la poma, el pebrot i els calamars, ha de ser molt gustós i molt bo. Un gran homenatge a la pel·lícula, je je je...

    ResponElimina
  14. Un entrepà espectacular!!Pel·licules i menjar...una parella perfecte!
    Emma

    ResponElimina
  15. No sé què dir, m'he quedat bocabadada. Com diu el iaio de la udith: Ole, ole i ole!! No només fantàstic homenatge a la pel·lícula (la qual per cert, em va encantar. No us la perdeu!) sinó perquè es veu realment deliciós. Jo no he tastat el bocata de calamares madrileny, però no em fa falta per saber que prefereixo el vostre!! :P

    Molts petons!

    ResponElimina
  16. Ostres nois!! quina meravella d'entrepa!heu fet un homenatge fantàstic!!! i té una pinta deliciosa, i molt vistosa!
    Us Felicito nois!!
    Petonetss

    ResponElimina
  17. Que ideaza ...me apasiona el pan ..este me lo apunto ...que bocata mas delicioso ..besos MARIMI

    ResponElimina
  18. Hola! hem presento sóc Chez Silvia i arribo al teu blog per comentàris que arriben al meu. Déu ni dó de recepta, de 10!!!posarè en pràctica aquest pa i altres coses molt interessants que he vist. Fins aviat!!!
    Chez Silvia
    PD:les teves receptes arribe per email o facebook?

    ResponElimina
  19. Bé doncs, m'heu convençut!! primer llegirem el llibre i després no ens deixarem perdre la peli!

    Benvinguda Chez Silvia! No sé com es fa perquè les receptes t'arribin per email. Algú ho sap? Facebook del blog de moment no en tenim pas, si twitter: @eltallerdecuina.

    ResponElimina
  20. jajajajajajajajajjaj!
    Molt catxondo, certament!!! I té molt bona pinta! Ara, el pa te una pinta de socarrat!
    Recordo quan era petit i al meu pare se li perdia alguna peça de pa dins del forn, quan el treiem tenia exactament aquest aspecte!!! Ara, segur que el sabor és molt més bo!

    Salut!

    ResponElimina
  21. Jejejejeje!!! t'asseguro que no és una recepta de reciclatge de socarrat tot i que quan els vaig treure del forn m'ho pensava!!
    Els panets eren ben flonjos, en tenim testimonis que en van menjar el dia després i encara eren tous! ;)

    ResponElimina
  22. Acabo de descubrir el vostre blog i em sembla d'allò més interesant, jeje, us seguiré a partir d'ara.
    La recepta genial, m'encanta això de les receptes de cine, crec que faré un cop d'ull a totes les que teniu clasificades en aquesta categoria, jeje.
    Per cert, moltíssimes gràcies per visitar el meu blog.

    Petonets!!

    ResponElimina
  23. ole tú!!! quin entrepà més super original!!!!! molt bona idea***

    bon cap de setmana, jo ja en faria una queixalada que encara no he dinat!!
    muas

    ResponElimina