dijous, 24 de març de 2011

Confit d'ànec amb platan i purè d'esbergínia


Avui no celebràvem res, ni era cap dia especial, però teníem dues cuixes d'ànec i ens hem fet un dinar de festa major: confit d'ànec amb salsa de plàtan flambejat i purè d'esbergínies. Sí, a Terrassa, de l'albergínia sempre n'hem dit esbergínia. Ho he buscat al diccionari i diu que és una variant dialectal acceptada al català central. Tant si en diem esbergínia com albergínia a nosaltres ens encanta!!

Aquesta planta és originària del sud de la Índia, i a Europa no es va cultivar fins que la van introduir els àrabs (com tantes coses bones) a l'Edat Mitjana. Com a curiositat us direm que en italià es diu melanzana, aquest nom vé de mela insana que vol dir poma que embogeix. Els Papes de Roma medievals van ser els responsables d'aquest mal nom, perseguint la pobre albergínia per tenir alcaloides entre els seus components.

Va, prou preàmbuls que hi ha gana!!


Ingredients

2 cuixes d'anec confitades

1 platan

1 poma reineta


1 ceba tendra


1 albergínies


1 cc de sucre


sal i pebre





Obrim les albergínies per la meitat i les marquem a la planxa. Mentrestant escalfem el forn a 200º. Escalivem al forn les albergínies.

En una safata posem les dues cuixes amb el seu greix excepte una cullerada que guardem per la salsa. Deixem al forn uns 15 minuts fins que quedin dauradetes. A darrera hora hi podem posar un polsim de sucre al damunt per caramelitzar.

Mentrestant sofregim la ceba tendra talladeta a bornoise, amb la cullerada de llard de l'ànec. Tallem la poma a dauets i l'afegim a la ceba. Quan sigui ben toveta i dauradeta hi afegim el platan tallat a rodelles. Anem remenant bé fins que quedi una salsa lligada i espessa.

Buidem les esbergínies i les emulsionem a la TMX o amb batedora, amb un raig d'oli, sal i pebre.

Ja podem emplatar.

Aquest ànec pot ser un plat principal o fer-ne vasets per l'aperitiu.



Bon profit!!
Maridatge
Per aquest plat us hem escollit el Gotim Bru, de Castell del Remei, D.O. Costers del Segre. Un negre jove amb criança, envellit durant 10 mesos en botes de roure francès i americà, i amb un cupatge de merlot, garnatxa, ull de llebre i cabernet sauvignon. HI trobareu aromes de fruits vermells, confitura, vainilla i torrefactes. A boca és amable i rodó, amb torradets al postgust.

24 comentaris:

  1. ¡Me has dejado boquiabierta con este plato, vaya cosa ricaricarica!.

    ResponElimina
  2. No sabia que esbergínia sortís al diccionari, a Sabadell molta gent també en diu així ;)
    La combinació d'ingredients m'agrada molt, el plàtan combina molt bé amb carns com l'anec.

    ResponElimina
  3. i no m'heu convidat? aiaiaiaiai, jo que us estava esperant amb les caipiroskes! jijiji. Un plat exel·lent, m'agrada la proposta de plàtan i alberginia!!! petonets

    ResponElimina
  4. És que els saballuts sempre copieu als terrassencs! ;)

    Judith les caipiroskes queden pendents!!!

    ResponElimina
  5. Jo sempre n'he dit albergínies, però em es ben be igual si el resultat final es aquest que presenteu, realment exquisit.

    ResponElimina
  6. Com us cuideu! Quin contrast de gustos més bo deu quedar.

    ResponElimina
  7. Caram, caram... Quin plat, nois! L'ànec combina súper bé amb salses de fruita, trobo. M'agrada moltíssim! Me l'apunto.
    Petonets!!

    ResponElimina
  8. De les albergínies en diguem com en diguem boníssimes i amb l’ànec combinen molt bé.
    M’agrada’t molt la versió per gotet.
    Petons

    ResponElimina
  9. Nois!! Jo sóc de Sabadell i la meva mare sempre ha dit esbergínia, i jo vinga a corregir-la!! jajaaj!! li he de dir pobreta!!

    Quin plat més bo, el contrast del plàtan deu quedar molt bé. I la presentació en gotet és genial.

    Molts petonets cracks!! :)

    ResponElimina
  10. Apa, quin plat! On treballo en fem confit d´ànec i jo sempre m´el menjo escalfat al microones! Em sembla que ja es hora de canviar la recepta, i la vostre em va perfecte!
    Petons
    Anna

    ResponElimina
  11. Vaja!!!quin plat més suculent i la versió got molt divertida!!!

    ResponElimina
  12. Per aquí també ho diem!
    Ai, aquests Papes medievals, amb lo bona que és l'esbergínia, i mira que posar-li "poma insana"!!!!
    Un plat de dia de festa, ja ho crec!

    ResponElimina
  13. Caram nois, CARAM!! Jo tb vull viure amb vosaltres i que em feu plats de festa els dies de cada dia! jajaja M'encanta el confit d'ànec i amb aquesta combinació ha de ser una passada!
    Si la Judit porta les caipiroskes de maduixa, jo m'ofereixo a portar un primer plat... i au, ja ho tenim això! ;)

    Petons macos!!

    Per cert, la meva iaia en deia aubergínia...

    ResponElimina
  14. me gustan las dos versiones y asi con platano y la esbergínia no lo he probado nunca
    ala a pendientes
    miquel

    ResponElimina
  15. no sé a quin diccionari ho has mirat, perquè jo no li trobo, però és clar que és una variant del català central, a l'altre vallès també en diem així. sigui com sigui, acompanyant aquest ànec es veu tot deliciós.

    ResponElimina
  16. Alba: pobreta la teva mare, ara ja li pots dir que tenia raó!!

    Sandra: haurem de posar data!! ;P

    Anna: va que és molt fàcil, aparca el microones!

    Manel: Al Diccionari català-valencià-balear de l'IEC. M'agrada pq hi surten les variants dialectals.

    ResponElimina
  17. ostres, aquest no el tinc, però veig que es pot consultar en línia, m'anirà molt bé perquè a mi també m'agrada trobar-hi les variants dialectals, perquè aquí encara se'n conserven força que quan les dic fora no m'entenen :))
    gràcies per la informació!

    ResponElimina
  18. Que delicia, has hecho una combinación que debe resultar ideal, tengo que probar tu plato , me ha encantado! la presentación es excelente! besos

    ResponElimina
  19. Hola,
    Que bo ha de ser el plàtan amb l'ànec.. Per que ho dieu sino sembla que estigueu de festa amb aquest plat de luxe! petons

    ResponElimina
  20. M'encanta el confit d'ànec! Jo sempre el faig amb compota de poma, però manoto el plàtan i aquest pastisset d'albergínia tan ben presentat. La presentació en el got com a aperitiu, excel·lent!

    Salutacions!
    La Taula d'en Bernat

    ResponElimina
  21. Un plat exquisit nois!!! però aquest puré.....mmmm ha d'estar deliciós!!! m'encanta!
    Per cert la presentació en vasets, fabulosa!
    Molts petonetss

    ResponElimina
  22. Ep!
    Us compro la combinació anec confitat - platan. Totes dues coses ens agraden més ia així junt com ho presenteu vosaltres fa una pinta brutal! :-)

    Salut!

    ResponElimina
  23. Me ha sorprendido este acompañamiento para el confit, delicioso seguro!!!
    Un besito

    ResponElimina
  24. Quina enveja em feu venir , jo a casa quasi bé ni puc pronunciar el nom, em moro de ganes de menjar-ne, de moment em conformo en fer salibera amb el vostre plat.

    Petons!!

    ResponElimina