dilluns, 14 de març de 2011

Llaminera a la sal amb poma, carxofes i gelea de vi


Aquest plat el vam veure a la Cuina de l'Eri i no vam poder evitar baixar tot seguit a la carnisseria de sota a casa i fer-lo per dinar. No ens va decepcionar, és un plat senzill de fer, gustós i sa. Què més es pot demanar?

Nosaltres com l'Eri el vam acompanyar de compota de poma, però pensem que pot quedar bé amb qualsevol salsa (d'ametlles, de fruites...) ja que la cocció de la carn és molt gustosa però més aviat eixuta.


D'altra banda l'any passat vam anar a la festa de la verema del Pla del Bages, i a l'estand de Jaumeandreu hi vam trobar una gelea de vi que ens va sorprendre, i que ara sabem que és ni més ni menys que del Rebost de l'Empordanet. Es tracta d'una gelea dolça de vi negre que en Pep Palau, reconegut gastrònom i amic de Jaumeandreu, definia així:

Aquesta gelea és pura d’essència de records tendres. És vi del bo, perquè és un merlot de Jaumandreu, el Cedrus, amb caràcter i temperament i sentiments de tardor. És vi bo ensucrat, endolcit i compotat.
És tan bo com aquell vi roig que amarava la llesca de pa blanc eixut.
I al cim un polsim de sucre. Pa amb vi i sucre: suca-mulla!


Fa temps que rumiàvem amb què fer-la servir, i aquesta llaminera ens ha semblat molt encertada. La combinació de dolç i salat amb el gustet del vi... ja m'ho sabreu dir!

Ingredients
(per tres persones)
600 gr de llaminera de porc
500 gr de sal gruixuda
farigola
romaní
clau d'espècie
poupurri de pebres
4 carxofes
2 pomes golden
1 nou de mantega
1 rajolí de cognac
Gelea de vi Cedrus Jaumeandreu









Elaboració

Posem el forn a escalfar a 190ºC. En una safata posem una capa de sal i al damunt i col·loquem la llaminera que empolsinem de pebre i herbes. Acabem de cobrir bé amb sal gruixuda, i hi ruixem un xic d'aiga amb pulveritzador perquè quedi ben agafada. Nosaltres per gastar menys sal i que quedi ben coberta ho hem fet en un motlle de cake de pirex i ens ha anat prou bé. deixem la carn al forn uns 40-45 minuts.

En un recipient apte per microones i que es pugui tapar hi posem la poma tallada a dauets amb la mantega i coem a màxima potència 3-5 minuts. Obrim, remenem, hi afegim el cognac i una culleradeta de mel si ens hi agrada, i coem 2-3 minuts més.

Mentrestant netegem les carxofes, les tallem a octaus i les fregim en una paella.

Un cop tot està cuit només queda montar el plat al nostre gust i afegir-hi la gelea de vi.


Maridatge

Evidentment aquest plat només el podíem acompanyar d'un vi de Jaumeandreu, la nostra proposta és el Més que paraules, un merlot jove amb criança que vem tastar a la
mateixa fira. Un vi amb una qualitat preu excel·lent, d'un color vermell robí i un
nas amb alta intensitat aromàtica en que destaquen la fruita madura i notes especiades, amb aromes torrats de fons propis del seu pas per la bóta. A la boca és un vi amb estructura i amb tanins suaus. Té un final llarg on retrobarem les notes afruitades.




El taller de cuina no té cap relació comercial amb el Rebost de l'Empordanet ni amb els vins que us presentem, simplement compartim amb vosaltres l'experiència de tastar productes que ens sorprenen o ens agraden.

9 comentaris:

  1. Caram nois, caram! Quan la vaig veure a la cuina de l'Eri ja em va agradar, i amb aquesta gelea i les carxofetes també ha d'estar de luxe! No en deu quedar, no? Perquè avui no tenim res per dinar... ;)
    Petonets macos!
    Sandra

    ResponElimina
  2. Apa nois! Quin dinaret,eh? Uff, si és que té una pinta... I jo que sóc súper fan delescarxofes...Ai,ai! M'agrada molt la presentació :)
    Petonets!

    ResponElimina
  3. i QUI ES POT RESISTIR? EL PRÓXIM DIA M'AVISEU I VINC VOLANT!!! PETONETS I BON DILLUNS!!!

    ResponElimina
  4. A un plat senzill, gustós i sa, efectivament no se li pot demanar res més. A més, amb aquesta presentació resulta irresistible.

    ResponElimina
  5. Tot el plat en si m'ha captivat.. però la gelea de vi la trobo imaginativa i atactiva....ideal per combinar-la en moltes altres presentacions
    una abraçada

    ResponElimina
  6. Celebro que us hagi agradat. Amb les carxofes i aquesta gelea de vi.. m'encantari tastar-lo!
    Arribo tard? A mi també m'aviseu siusplau!!! Això de fer-ho en un motllo més petit és una molt bona idea, així que apuntat! Petonets

    ResponElimina
  7. La poma amb el porc lliga molt bé. I la gelea de vi també ha de combinar molt bé. UN plat boníssim i molt sa!

    ResponElimina
  8. Ostres Alba i Jordi,
    Quan vaig rebre la vostra participació amb aquesta recepta no vaig parar atenció i ara me la llegeixo bé i veig que és un bon plat. A mi, que el porc m'agrada tant.
    Gràcies per aquesta bona combinació...
    Nani

    ResponElimina
  9. Quina recepta tan original i te que ser bonissima!!!! m'agrada la idea!

    ResponElimina