dimarts, 29 març de 2011

Segon aniversari i repte!!

Avui el taller de cuina fa dos anys!!! Ja sabeu que va començar com un receptari per emmagatzemar receptes i compartir-les amb els usuaris dels tallers de cuina d'en Jordi al Sortidor. No pensàvem que aniria creixent i convertint-se en aquest blog que no sabríem com definir. El que ens fa més il·lusió és que s'hagi convertit en un espai de trobada! I haver-vos conegut a vosaltres i les vostres receptes.

Ja sabeu també que la nostra altra gran passió és viatjar, de fet així vam entrar al món dels blogs. Per això, combinant les dues aficions, cuina i viatges us volíem proposar un petit repte per celebrar els dos anys de receptes, i les 12000 visites (qui ens ho havia de dir, estem flipant!!) del taller de cuina.




Es tractaria de presentar-nos una recepta que us faci viatjar a un lloc que us agradi. Pot ser un aperitiu, un plat, unes postres... el que volgueu! Només us demanaríem que anés acompanyat d'una foto i una petita explicació sobre el lloc on us transporta. Què us sembla??

No cal que sigueu seguidors del blog (tot i que sempre fa il·lusió), ni que pengeu cap logo, ni res... Només que deixeu un comentari amb l'enllaç a la recepta o que ens envieu un mail si no teniu blog.

Si voleu, podeu deixar un enllaç d'aquesta entrada al vostre blog per dir que participeu en aquest repte. Repetim, si voleu!

Per no estressar-vos, ara que hi ha tants reptes blocaires, teniu temps fins el 7 de maig.

Amb totes les receptes farem un pdf que us podreu descarregar com a record de l'eventu. Ens agradaria més convidar-vos a tots a sopar... però no tenim la bossa de Rutxil... Això si, hi haurà una recepta afortunada que tindrà una sorpresilla. Com que nosaltres ens veiem incapaços de fer de jurat n'hem buscat un. El primer membre del jurat no pot ser ningú més que en Jaume, que sempre s'ha ofert voluntari!! Ja ho diu, que ell de cuinar no tant, però de menjar... en sap i força! De tota manera perquè no faci un pet com un aglà li hem buscat dues ajudants: l'Helena i la Muntsa!!

Bé, ja us anirem dient cosetes, però esperem que us animeu a paricipar. I per no ser menys, us deixem la nostra recepta més viatgera:


Amb la llet de vaca (süü) els pastors nòmades de Mongòlia fan tot un process que es divideix en 5 passes:

La primera la vem aprendre ja la primera nit que vam passar a un campament nòmada prop de Gurvanbulag Soum. Havent sopat, vam posar una caldera de llet a l'estufa de llenya i la vem fer bullir. La noia la anava remenant com si fos un rom cremat amb un cullerot, i aixi anava fent escuma. Aixo va durar potser una horeta. Després la vam deixar reposar tota la nit. I per esmorzar, tatxan!! ja teniem l' oroom, el primer producte làctic. Es una mena de tel de la llet molt gruixut i cremós que se suca a una mena de pans i s'hi posa sucre per sobre. Es pren per esmorzar acompanyat del tè mongol, que es pren ben salat i amb llet. "Buenu", l'esmorzar mongol no esta malament!



els ingredients de l'esmorzar: oroom, sucre, te i les pastes


El següent producte és el tarag: la llet que ha quedat després de treure'n l'oroom. Aquesta llet es deixa fermentar i es converteix en una mena de curd o iogurt.
Fent destilar el tarag s'obté l'arikh, el vodka mongol. Que no sembla massa fort, però calentot i amb aquella fortor de llet, ja us dic jo que tomba!!


Una altra beguda fermentada, que té un xic d'alcohol però que beuen petits i grans és l'airag, la cervesa mongol, que es fa amb llet d'euga. Per fer-la cal posar una mica d'airag antiga en un bidó amb llet de d'euga, i remenar molt enèrgicament i sense parar durant 1-2 hores. Després cal deixar la llet a temperatura ambient perquè fermenti durant un dia sencer. L'airag es fa a l'estiu que és quan les eugues alleten. Com a curiositat, us direm que cal munyir les eugues cada 2 hores!!

El nostre ger, factoria de menjar blanc

L'aruul es una mena de formatge molt sec que poden conservar durant tots els mesos d'hivern. Per fer-lo deixen la llet en unes bosses de roba penjades al costat del ger. Un cop quallat, es talla i es deixa assecar sobre la teulada.


Tallant l'arul



preparant els talls per posar-los a assecar al sol al sostre del ger



Diuen els nòmades que l'aarul els ajuda a conservar bé les dents, pq és tant dur que actua com a respall de dents. A més és com una llaminadura i sempre s'ofereix als visitants que acudeixin al ger. Els nomades són molt hospitalaris. Com que viuen en condicions climàtiques molt dures, acullen (i són acollits) a qualsevol que necessiti aixopluc. Així doncs si viatgeu per Mongolia sereu ben rebuts a qualsevol ger. Pero alerta amb els gossos que mosseguen !!

75 comentaris:

  1. jajajajja, al final crec que no tindré hores per tantes receptes!!! però suposo que no fa falta que us digui que m'apunto, oi???? a més, encara que no guanyi jo vull un soparet!!!!! (recordeu que soc una mica tramposa) ;P moltes felicitats guapos!!! petonets boletaires...

    ResponElimina
  2. Uuuuuuooooooo!! Dos anys ja? Enhorabona nois!! :D Ja podeu comptar amb nosaltres... de fet ja hem pensat quina recepta fer, no té molt misteri... però és una de les nostres ciutat preferides! :P
    Petonets guapos!!
    Sandra

    ResponElimina
  3. Gràcies trio!! sabíem que comptàvem amb vosaltres ;) Muaks!!!

    ResponElimina
  4. Fet!!!m´encanta la idea de la foto+plat!!!Ptons

    ResponElimina
  5. Moltes felicitats pels dos anyets!!!
    Intentaré participar, veig que s'acumula la feina...

    Muaks

    ResponElimina
  6. M'encanta tot el que heu explicat, és MOLT interessant! Felicitats per aquest aniversari i aniré pensant una bona recepta per oferir-vos!

    ResponElimina
  7. Moltes felicitats!!!!!!!!!!!!! M'ha encantat el que ens heu explicat i compteu amb mi per fer una recepta. Ja començo a pensar-hi... Petonets

    ResponElimina
  8. Moooooltes felicitats i encantats d'haver-vos trobat en aquest món dels blocs!. Compteu amb nosaltres per a la recepta viatgera!.

    ResponElimina
  9. Per molts anys! Intentarem pensar amb el repte que proposeu i participar-hi. Felicitats!!!

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. Que idea tan genial!

    A ver si me animo y me pongo a Ello: D

    Un besiño grande!

    Con la emoción de la receta olvide felicitarte por los dos años del blog...ay soy un desastre, ahora si...bonita semana.

    ResponElimina
  12. Felicitats!!!!
    A mi també m'agrada molt combinar viatges amb gastronomia, així que pensaré una recepta per la vostra proposta ;)

    ResponElimina
  13. Dos anys? doncs si q m'he perdut coses, q jo us he conegut tard...moltes felicitats!

    si puc, participaré...

    Una abraçada

    ResponElimina
  14. Dos anys ja, què fort! Ja pensaré alguna cosa!
    Mooooooltes felicitats.

    ResponElimina
  15. Felicitats gastronòmiques i blocaires!! :)

    ResponElimina
  16. Felicitats!!! una bona pensada aquesta...intentaré participar.

    ResponElimina
  17. MOLTES FELICITATS!!! El vostre blog és genial i si, tot això de la blogosfera t'acaba sorprenent! Tinc ganes de fer la meva aportació al vostre repte, encara que se m'està acumulant la feina... les faves de la recepta del 15, ja em vaig saltar la crema catalana (encara que la viag fer i ens la vam menjar, jejeje!), la recepta de la Julia Child de Film&Food, la que ens proposin a Memòria d'una cuinera,... i no ser si em deixo res. Bé, a veure què puc proposar...!!!!
    Una abraçada i endavant amb tot això, que ho feu la mar de atractiu.

    ResponElimina
  18. felicitats per aquests 2 anys!!!

    ResponElimina
  19. MOLTES, MOLTÍSSIMES FELICITATS, aquests 2 anys han pasat en un "plis plas".
    Accepto gustós el gran repte de fer de jurat d'uns "profesionals" dels fogons, serà sens dupte una feina difícil

    ResponElimina
  20. Gràcies a tots!!! el bloc sense vosaltres no serie res!!

    Sabem que darrerament hi ha molts reptes, que ningú s'hi senti obligat! ;P

    Jaume tu ets un "professional" de la taula!

    Per si a algú li cal el mail: eltallerdecuinablog@gmail.com

    ResponElimina
  21. Hola! Gràcies pel comentari així jo també conec el teu blog! I ostres em trobo amb aniversari! Doncs moltes felicitats!!Em faig seguidora també! Petonets

    ResponElimina
  22. Nois felicitaaaats!! i sense cap dubte, m'apuntooooo!!! sabieu que colecciono llibres de cuina de tots els llocs als que viatjo? doncs ara sí que ho sabeu!! M'encanta aquesta proposta, és fantàstica!!

    Molts petonets!

    ResponElimina
  23. moltes felicitats per aquest 2 ANYS I 12000
    intentaré participar SI PUC...
    UNA ABRAÇADA
    MIQUEL

    ResponElimina
  24. Felicitats per el dos anys! I tant que participo, i aqueta proposta em ve com anell al dit i mai millor dit: Aquest aany en fa 10 que em vaig casar i recordo del viatge a NY els Bagels que ens fotiem! Ara he de buscar la recepta!
    Petons
    Anna

    ResponElimina
  25. MOLTES FELICITATS!!!!, oi que fa il.lusió?, realment crec que ningú espera "conèixer" ni compartir tantes il.lusiona, plats, experiencies i bones intencions quan comença un bloc. és una meravella tot el que per aquí es coneix... Em faria molta il.lusió participar d'aquesta iniciativa. Aniré pensant tot i que molt, molt, no he viatjat, però algun país, terra, regió he conegut i alguna flaire m'hi transporta...A reveure!

    ResponElimina
  26. per molts anys al tallet!
    no sé pas si podré participar perquè quan viatjava més em sembla que no fotografiava mai plats, com sí que faria ara :(
    en tot cas, molta sort i, repeteixo, per molts anys!

    ResponElimina
  27. Gràcies per l'acollida i les felicitacions.

    Mercè, Manel, no cal que us porti gaire lluny! vull dir que un trinxat et pot portar a la Cerdanya, un pop a Galícia, un Flaó a Eivissa...

    Anna per molts anys!!

    ResponElimina
  28. no he estat mai per Mongòlia però el vostre reportatge culinari em sembla fantàstic .. el vostre tè salat de l'esmorzar m'ha fet recordar el primer cop que a l'Iran em van servir una mena de iogurt acompanyat d'un saler, vaig pensar que s'havien confós ... però no,... així, amb una punta de sal: deliciós!! .. segur que Mongòlia ha de ser tota una experiència ..
    Una abraçada i Felicitats per aquests segon aniversari

    ResponElimina
  29. Te felicito por los dos años...ya es tiempo.
    Creo que tendrás mucha participación, un abrazote.

    ResponElimina
  30. Moltes felicitats per aquests dos anys,enhorabona per la teva feina tan maravallosa,intenteré participar-hi.
    Molts petonets guapa.

    ResponElimina
  31. Moltes felicitats per aquest cumpleblog, intentaré participar.
    Em preguntes que son els paperets de llimonada (Coca Maria), açi els anomenem als paperets de les "soda" que son un de cada color. Tambe els pots substituir per llevadura Royal.
    Un besset
    http://desdelacuinadelhort.blogspot.com/

    ResponElimina
  32. Nois!!!! Moooooooooooltes Felicitats per aquest segon any de vida del blog!! enhorabona!!
    M'encanta el repte i ja aniré pensant a veure quin plat preparar!!! gràcies per posar el plaç llarg..... ;)
    Molts petonets guapos!

    ResponElimina
  33. Moltes Felicitats el temps vòla intentaré participar.
    Un abraç

    ResponElimina
  34. Felicitats per aquests dos anys plens de receptes i il·lusió! Esperem que en vinguin molts més de tan productius!!!

    Petons!
    La Taula d'en Bernat

    ResponElimina
  35. Hola!!!, venía a traeros unos cuantos financiers a cambio de que me dejeis quedarme aquí!!, si???, me encanta el blog y ya lo estoy siguiendo..además, no puedo asegurarlo porque tengo varios retos en marcha, pero me gustaria participar en el vuestro..ya que a mi tambien me encanta comer y viajar, la verdad es que es muy atractivo para mi!!!
    Me ha gustado muuucho todo lo que he visto..ahora tengo que salir, pero volveré a mirar con calma vuestro blog!!
    Mil besitos!!!!

    ResponElimina
  36. Hola Jordi, guapo tu

    moltes felicitacions, pels dos anyets, i que siguin molts més...

    es una proposta molt divertida, segur que i participo, de moment penjaré el teu "logo" a la meva pagina per captar "clients" je,je

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  37. Moltes felicitats pels dos anys de bloc!!!!!

    I també per la iniciativa de sumar viatges + cuina. Compartim aficions així que començo des de ja a pensar en alguna proposta participar-hi ;))

    Petonets!

    ResponElimina
  38. Hola guapos! perquè veieu que m'he posat les piles aquí us deixo la meva recepta viatgera!!!! petonets parella
    http://elmondejuju.blogspot.com/2011/04/hosomakis-i-uramakis.html

    ResponElimina
  39. Hola! M'agradaria participar amb aquesta recepta que vaig descobrir estant a Paris, però que em recorda el meu viatge a Tunis.
    http://lacuinadelangel.blogspot.com/2011/02/cuscus-aromatitzat-amb-taronja-i-menta.html
    Fins ara no era seguidor, pero ara mateix m'apunto!

    ResponElimina
  40. També voldria participar amb aquesta recepta... que no em fa viatjar en l'espai, pero si en el temps. Em recorda a aquells esmorzars de cap de setmana quan era petit. Sóc tan fan del fuet i la llonganissa....
    http://lacuinadelangel.blogspot.com/2010/06/pa-amb-tomaquet-i-llonganissa.html
    Salut!

    ResponElimina
  41. Gràcies Juudith per ser la primera!!!

    Benvingut Angel!! gràcies per participar, i per partida doble!! ens fa molta il·lusió!

    ResponElimina
  42. no conocia este blog y gracias a Judith he venido a parar por aqui. Felicidades por vuestro aniversario. Saludos.

    ResponElimina
  43. http://elsfogonsdelabordeta.wordpress.com/2011/04/09/pizza-aluovo/

    Aquí teniu la nostra guapos!!!

    ResponElimina
  44. Bé nois finalment aquí us poso la meva proposta que em fa moltíssima il.lusió ja que és el primer repte al que participo. Espero que us agradi i felicitats de nou!!!

    Petonets i feliç diumenge!
    http://comosiempremadreando.blogspot.com/2011/04/risotto-con-rucola-e-pomodori-secchi.html
    Esther

    ResponElimina
  45. Hola! moltes felicitats per aquests 2 anys de blog! jo fa poquet que us segueixo, de fet des de l'última recepta del 15! M'ha agradat molt aquest repte que proposeu, i també les cròniques viatgeres que feu!! jo també m'hi apunto, a veure què em surt! fins aviat :)
    Per cert, us deixo el meu link, així sabreu qui sóc, que a baix només em deixa signar amb el compte del google!
    http://www.clubdecuines.cat/usuari/betflorensa/973

    ResponElimina
  46. Nois, aquí teniu la meva:
    http://cosesdellabiro.blogspot.com/2011/04/canelons-de-maduixes-en-balsamic-de.html
    Petonets.

    ResponElimina
  47. Bones parella, primer de tot felicitats per l'aniversari, i segon, que us deixo el link de la meva entrada: http://elquenomataengreixa.blogspot.com/2011/04/revuelto-botin-de-morcilla.html
    El viatge no és ni tant lluny com el vostre ni la recepte tant especial....però ens ho varem passar de conya a Madrid i en tinc molt bons records. Salut!!

    ResponElimina
  48. Hola parella! BOna nit!
    Ja he publicat la meva recepta viatgera! Espero que us agradi, MOltes gràcies per fer-ho m'ha encantat poder participar-hi. Petonets
    us deixo l'enllaç:
    http://lacuinadeleri.blogspot.com/2011/04/pad-thai-la-recepta-viatgera.html

    ResponElimina
  49. Ya tenía ganas de publicar esta receta y que mejor para celebrar su aniversario...aquí la dejo!

    Besiños y buen fin de semana :D

    http://russtica.blogspot.com/2011/04/tejuino.html

    ResponElimina
  50. Hem fet aquesta recepta per celebrar el vostre aniversari, percert, Moltes Felicitats!!!!

    http://el-pa-dels-ferrer.blogspot.com/2011/05/emmental-landfrauenbrot.html


    Salutacions

    ResponElimina
  51. Hola!!
    Us deixo la meva proposta de recepta viatgera gairebé sortida del forn (la vaig fer ahir per sopar): lahmacun o pizza turca. Espero que us agradi!! http://www.bontiberi.com/2011/05/lahmacun-pizza-turca.html

    Petons,
    Paula

    ResponElimina
  52. Casi m'oblido!!
    la meva aportació!! :)

    http://lefabuleuxdestinduchocolat.blogspot.com/2011/05/francesinha-la-recepta-viatgerala.html

    ResponElimina
  53. Aqui teniu l'enllaç de la nostra "recepta viatgera":

    http://elcafedenit.blogspot.com/2011/05/escuma-de-tiramisu-la-recepta-viatgera.html

    Una abraçada

    ResponElimina
  54. Moltes felicitats per aquets 2 anys i per el mun de magnifiques receptes.
    Intento inspirarme i participar.
    Altre vegada FELICITATS.
    Isabel

    ResponElimina
  55. bones,
    aquí teniu la meva aportació: bocadíos marroquins

    http://receptesdecuinadelmarroc.blogspot.com/2011/05/bocadios-i-la-recepta-viatgera.html

    espero que us agradi i a seguir complint anys!
    Una salutació,

    ResponElimina
  56. Nois!!!! Arriboooo!!! us deixo la meva proposta!! Gràcies per aquest repte!!
    Molts petonetsss
    http://mylovelyfood.blogspot.com/2011/05/spaghetti-al-aglio-e-olio.html

    ResponElimina
  57. Ai que no arribo, aquí teniu la meva!!!petonets!!!

    http://cocinaconsilvia.blogspot.com/2011/05/berenjenas-con-pimientos-del-piquillo-y.html

    ResponElimina
  58. Ei parella casi no llego a tiempo pero aqui mi granito de arena Bon cap de setmana i una abraçada
    mi enlace:
    http://lesreceptesdelmiquel.blogspot.com/2011/05/mousse-de-mojitola-receta-viajera.html
    miquel

    ResponElimina
  59. Aix, que encara seré l'última!!!! Però arribo, pels pèls, però ja la tinc... Aquí la teniu!

    http://levoiture.blogspot.com/2011/05/recepta-viatgera-enjera-detiopia.html

    Un petonet parella ;)))

    ResponElimina
  60. Ui, que casi no arribo a temps!
    He triat una recepta de les meves últimes vacances a Kalymnos. Espero que us agradi!
    Saragli
    I felicitats un altre cop! ;)

    ResponElimina
  61. Hola!!

    primer de res moltíssimes felicitats per aquests dos anys. Pensava que entre les vacances i tants reptes que m'he apuntat potser no arribaria a temps, però sí, em feia il.lusió fer-ho i aquí us deixo la meva recepta viatgera per a la vostre celebració!

    Káber Elluz tunecinos, la receta viajera

    aviam si us agrada!

    un petó ben fort i enhorabona parella! :-)

    ResponElimina
  62. Aiii que justa que arribo, com sempre! jeje, us deixo la meva proposta viatgera: Blinis amb salmó, espero que us agrada! :) i felicitats pels 2 anys del blog, és fantàstic!
    http://www.clubdecuines.cat/recepta/blinis-amb-salmo/7101

    ResponElimina
  63. Justet, justet........
    Acabo de publicar la meva modesta recepta.
    Felicitats altre vegada

    ResponElimina
  64. HE LLEGADO TARDE :( , en el próximo participaré , habia preparado unas pastellas, de todas formas queria decirte que me ha gustado mucho tu blog y la idea de tu concurso, besitos de cocina con catalina

    ResponElimina
  65. gracias , aqui esta mi receta

    http://cocinaconcatalina.blogspot.com/2011/05/pastellas-marroquies.html
    besitos de cocina con catalina

    ResponElimina
  66. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  67. Tú te puedes creer que hasta ahora no he visto esta entrada y que hacías dos años de blog?. Me tienes que perdonar, porque meha dado mucha penita no haberlo sabido antes, pues me parece super interesante lo que proponías... Bueno, la próxima vez...
    Felicidades por los dos años y enhorabuena por la estupenda idea.
    Un besote

    ResponElimina
  68. Hola! el meu bloc es molt jovenet! 2 mesets... i mirant el bloc memòries d'una cuinera (del que sóc seguidora), en el repte dels carquinyolis (jo no hem vaig atreví) he anat a parar al vostre que m'ha encantat! Per això volia felicitar-vos pels vostres 2 anyets! dir-vos que segurament ja no arrivaré al vostre repte, tot i que segur que en venen de futurs, i potser en aquests si que participaré, ja que ja m'he fet seguidora del vostre bloc! Si us voleu passar pel meu i doneu un cop d'ull, em farà molta il·lusió! Gràcies i felicitats!

    ResponElimina
  69. Jo intentaré enviar-vos una recepta viatgera, i tant! Abans del 14 oi? Felicitats per l'aniversari!!!

    ResponElimina
  70. Avui descobreixo aquest blog vostre i m'agrada molt el to que hi heu donat. Felicitats pel blog i per l'aniversari. Aquí us deixo un sezill menjar florentí. És un post antic del meu blog que em transporta a Itàlia, a Florència. Si el considereu oportú l'incloeu a la "recepta viatgera". http://quasitotapunt.blogspot.com.es/2010/07/el-lampredotto.html
    Mercè

    ResponElimina
  71. M'ha agradat molt aquest repte, una bona idea.
    Aquí teniu la meva recepta http://www.lapastaperalscatalans.cat/receptes/postre/pastiera-di-pasta-della-nonna-antonietta.html

    ResponElimina
  72. Bon dia i felicitats! Que ja estava dit però hi torno, perquè ja se m'ha acudit la meva recepta viatgera, que us envio volant, volant... !! he he. Petons i per molts més! http://tapatdetapes.blogspot.com.es/2012/05/arancini-di-riso-i-un-viatge-venecia.html

    ResponElimina
  73. Moltíssimes felicitats per aquests 2 anys de blog.
    M'ha agradat molt participar en aquest repte i aquí us deixo la meva aportació d'una recepta hindú. Espero que us agradi.
    http://alpotpetitcuina.blogspot.com.es/2012/05/llenties-hindus-la-recepta-viatgera-la.html

    ResponElimina
  74. Quina llàstima!!!! He arribat tard... oh, no he estat al cas. Em sap un greu terrible!
    Felicitats pels 2 anys de blog i per la idea de la recepta viatgera, m'encanta, l'any que ve no fallaré!
    Una abrçada!

    ResponElimina
  75. Hola, som na Caterina de Taulaposada, m'encanta la vostra iniciativa i el vostre blog. Pels pèls he decidit participar amb una recepta que fa temps que volia publicar i que gràcies a la vostra iniciativa he vist que era el moment de fer-ho.
    Saltacions i fins aviat
    http://taulaposada.com/13/05/2012/tarta-de-remolatxa/

    ResponElimina