divendres, 29 d’abril de 2011

Amanida niçoise

Avui l'Alba i l'Íngrid de Film&Food ens han reptat a fer una recepta de Julia Child. Com ja sabeu acabem d'arribar de Càdiz i anem un xic de cul. A més que allà ens hem atipat com bocois i en Jordi afirma haver descobert la seva primera greixina. Així que hem hagut de descartar el pastís de poma i gorgonzola que pensàvem fer, i l'hem canviat per un plat més lleuger i senzill, l'amanida niçoise.

Pels que no conegueu Julia Child, es tracta d'una cuinera, xef i escriptora americana formada a França, que va fer un gran treball de divulgació de la cuina francesa als EEUU mitjançant llibres i programes de televisió. Però molts vam descobrir-la a partir de la pel·lícula Julie & Julia de Nora Ephron (2009). Una comèdia romàntica que narra de manera entrellaçada, la història de Julia (Meryl Streep) la famosa cuinera, i la de Julie (Amy Adams) una blogger que es proposa fer totes les seves receptes.

Tal com el seu nom indica, aquesta amanida procedeix de a ciutat francesa de Niça. És tot un clàssic de la cuina internacional i un magnífic referent com a amanida ja que s’elabora amb un bon grapat d’ingredients. Com sempre, hem estat incapaços de seguir la recepta al peu de la lletra i hem adaptat algun ingredient. Sobretot hem canviat la tonyina de llauna per mojama que hem portat de Barbate!

Ingredients
Enciam
mongeta tendra
2 escalunyes
ou dur
patates ratte
olives negres
anxoves
tonyina (o mojama)
tomàquet
oli d'oliva
viangre de Mòdena
pipes
pernil ibèric picat
sal Maldon


Posem un cassó amb aigua al foc. Quan arrenqui el bull hi posem les mongetes, un pessic de sal i un rajolí d'oli. Deixem bullir fins que quedin al dente (ho sabrem tastant-ne una), les escorrem i refredem (si cal amb aigua i gel) per aturar la cocció. Fem els ous durs i bullim les patates ratte pelades.
Les ratte són una varietat de patata francesa. Són petites ,allargades i una mica terroses. Tant per la seva mida com pel gust resulten ideals per amanides. Les patates sempre s’han de coure a partir d’aigua freda ja que, sinó queden una mica dures encara que estiguin ben cuites.
Rentem, escorrem i tallem l'enciam.
Piquem les escalunyes.
Tallem els tomàquets a grills.
Piquem el pernil.
Agafem 4-5 mongetes i les tallem a burnesa (daus de menys d'1cm).
En una tassa barregem les mongetes, les pipes pelades, l'escalunya, un rajolí d'oli i un altre de vinagre, i el pernil. Ho remenem bé formant una vinagreta.
Montem el plat amb una base d'enciam, les mongetes i el tomàquet. Decorem el plat amb la resta d'ingredients. Amanim amb la vinagreta i sal maldon (nosaltres n'hi hem posat de blanca i de negra).


26 comentaris:

  1. Nois... heu fet bé de canviar el pastís per una amanideta tan bona com aquesta... jo també ho agraïria! Des de que tenim el bloc m'he engreixat crec... jejejejee
    Té una pinta fantàstica!
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  2. Gràcies nois!!!!!! aquesta amanida llueix deliciosa!! m'encanta la vostra aportació, sana, vistosa, i boníssima!!!
    Moltes gràcies per participar!
    Un petó enormee

    ResponElimina
  3. Nois, no cal que us justifiqueu de res especialmet després de veure aquesta presentació d'amanida niçoise!! Què xula us ha quedat! A més ha 'estar boníssima, sobretot amb la variació de la mojama :P

    Això sí, m'he qudat amb les ganes del pastís de poma i gorgonzola!! la fareu algun dia?? :P

    Molts petonets guapus i moltíssimes gràcies per participar tot i la falta de temps!!

    ResponElimina
  4. Crec que tots em engreixat un poc amb això dels blocs i amb els excessos de les vacances!
    Aquesta amanida té una pinta fantàstica, la provaré...el pastís de poma més endavant, eh?? Petons

    ResponElimina
  5. Quina presentació de luxe! us ha quedat fantàstica. M'agrada aquest canvi que heu fet!
    petons

    ResponElimina
  6. ohh que bona!!! com m´agrada menjar aquesta amanida!!! fa temps que no la faig, estic veien molt bones receptes de Julie&Julia, he de fer les properes son fantàstiques!!!Petons

    ResponElimina
  7. Gràcies guapes!
    Si, si, això de tenir bloc engreixa...
    Però la recepta del pastís de poma i gorgonzola està penjada a la nostra nevera, no patiu que la farem!!

    ResponElimina
  8. Prometeu que fareu el pastís, eh? Encara que l´amanida no la descarto de la meva dieta.

    ResponElimina
  9. Madre del amor hermoso que ricoooooooooooo,...me llevo la receta....un besico.

    ResponElimina
  10. Jo també m'apunto a l'amanida que també estic d'operació biquini! entre bloc de cuina, mones i cuinar per les feres, és difícil mantenir la línia!
    Bona amanida i Per cert, estupenda foto!!!

    ResponElimina
  11. Aquesta amanida es de sessió VIP... m'agraden molt els ingredients que porten.
    I teniu rao el bloc engreixa...jajaja

    Un petonet
    Bon cp de setmana

    ResponElimina
  12. Una aportación estupenda, totalmente deliciosa y visualmente encantadora.

    Besiños.

    ResponElimina
  13. Quina senyora amanida!!!! Aixi dona gust cuidar-se!!! jajajaja
    Un plat delicios!
    Un petonas!
    Sònia

    ResponElimina
  14. ja,ja,ja, com bocois,"esajeraos"!
    Ja li agradaria a la Júlia aquesta presentació tan xula!
    Algun dia podrieu penjar el pastís que a mi el gorgonzola m'encanta!!!!!!!!!
    Bon cap de setmana.

    ResponElimina
  15. Lo Julia no lo hubiera presentado tan bien. Me gusta
    bon cap de setmana
    miquel

    ResponElimina
  16. El canvi de la tonyina per la mojama es tota una delicatessen............. i si a sobre es portada de Barbate millor que millor!!!!

    ResponElimina
  17. Aquesta amanida, aquesta obra d'art efímer és un plaer ... però, per favor, no oblidar del pastís de poma i gorgonzola que vull un tros.

    ResponElimina
  18. per fi alguna recepta més light d'aquesta dona! jajajajja. Una bona opció nois!! petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  19. Es veu una amanida molt apetitosa i perfecte per la temporada d'operació bikini que s'acosta....
    Petonets

    ResponElimina
  20. Quina amanida! i quina presentació... d'aquelles que quan la veus fa fins i tot pena desmuntar-la! M'encanta com us ha quedat. Petonets i feliç diumenge!

    ResponElimina
  21. Doncs ja m´agrada que hagis escollit una amanida de la Child! Jo faig una de semblant.....està molt sabrosa segur! Petons!

    ResponElimina
  22. una amanida ben completa! boníssima!

    ResponElimina
  23. Una presentación de lujo !!! que pinta!!! besos

    ResponElimina
  24. Aquesta amanida és un gran clàssic de la cuina, però vosaltres l'heu sabut presentar d'una forma molt moderna i vistosa. Un plat compet i molt sa!

    ResponElimina
  25. Mmmmm, m´encanten les amanides...
    I presentada així és impressionant!

    ResponElimina