divendres, 27 de gener de 2012

Croissants

La Laia ens va reptar a fer una trena de croissant. Per començar havia de fer un croissant. En Jordi quan treballava a la Bolet se'n va fer farts cada dilluns, d'embolicar croissants. però la llibreta on apuntava totes les fórmules, receptes i el que aprenia a la pastisseria va quedar-se a l'obrador així que havíem de buscar una altra recepta i que fos factible de fer a casa. vaig recórrer a l'Exquisit. allà la Sonia hi té un tutorial amb la recepta dels croissants que fa el seu home, mil preguntes, i mil respostes. A més hi ha un dibuix de com fer els plecs a la pasta de full que us aconsello que visiteu. 
Bé, el cas és que la Laia ja té la seva trena de croissant que l'espera al congelador, i nosaltres un nou vici que ensorra del tot l'operació bikini d'enguany...

Advertim, és un procés molt llarg tot i que la major part de l'estona "es fa sol" és a dir, que només s'ha de deixar llevar la massa i tu te'n pots anar a fer un cafè, rentar els plats i passejar el gos. Però d'aquesta quantitat de massa en surten molts croissants, així que en podeu fer un dia i congelar-los. Aleshores cada diumenge en treieu un parell i l'esforç haurà pagat la pena!



Ingredients

Massa mare
93g de farina de força
56g d'aigua tèbia
4g de llevat fresc (o 2g de sec)

Massa
500g de farina de força
275 ml d'aigua tèbia
8g de llet en pols
10g de sal
55g de sucre 
20g de llevat fresc (o 10g de llevat sec) 

200g de mantega pomada
1 ou

Acabat
1 tasseta de llet
3 culleradetes de sucre

Com ho fem?
1. La massa mare:
Barregem bé tots els ingredients formant una bola de massa i la deixem llevar en un pot tancat durant 3 hores. La massa creixerà així que la podem posar en un tupper gran o una olla amb tapa.

2. La massa:
Barregem el llevat en la meitat de l'aigua perquè es desfaci. Hi afegim la farina, la llet, el sucre i la sal i pastem fins a obtenir una massa elàstica. Hi afegim la resta d'aigua que admeti al massa, és a dir, sense que quedi una massa enganxifosa. Jo ho he fet amb la amassadora (KA) amb el ganxo i velocitat lenta (2-3) uns 3 minuts i m'ha admès tota l'aigua.
Un cop tenim una massa elàstica i que es pot treballar, tapem el bol amb un drap i la deixem llevar 1 hora més o fins que dobli volum (recordeu que si fa fred triga més i si fa calor menys).

3. Extenem la massa amb un corró, donant-li una forma rectangular. la pleguem per la meitat i la deixem llevar 30 minuts més, o fins que dobli gruix. A mi m'ha trigat més pq a la cuina hi feia molt fred i del mig no pujava...

4. Primers plecs de la pasta de full:
Tornem a extendre la massa amb un corró formant un rectangle de 5mm de gruix. En pintem la superfície amb mantega.
Fem un plec doble. És a dir, ens imaginem la massa dividida en 4 parts, agafem un extrem i el dobleguem fins al mig del rectangle. Fem el mateix amb l'altre extrem.
El girem 90º perquè en torni a quedar un rectangle al davant. En pintem la superfície amb mantega i repetim el doble plec.
Posem la massa plegada al congelador 15 minuts perquè la mantega quedi presa.

5. Segona ronda de plecs
Tornem a extendre la massa amb un corró formant un rectangle de 5mm de gruix. En principi en aquesta segona ronda no cal pintar amb mantega, però com que no l'havia gastat tota jo ho he fet. Queda al vostre criteri.
Fem un plec doble. És a dir, ens imaginem la massa dividida en 4 parts, agafem un extrem i el dobleguem fins al mig del rectangle. Fem el mateix amb l'altre extrem.
El girem 90º perquè en torni a quedar un rectangle al davant. En pintem (si volem) la superfície amb mantega i repetim el doble plec.
Posem la massa plegada al congelador 15 minuts perquè la mantega quedi presa.


6. Donar forma als croissants
Estenem la massa amb el corró fent un altre rectangle d'uns 4mm de gruix. Tallem la massa en forma de triangles isòsceles (són els llargaruts de dos costats iguals). Enrotlem la massa de la part ample cap a la prima sense apretar-la.


7. Pintem els croissants amb l'ou batut i els deixem llevar 1 hora més, fins que doblin volum. si els volem congelar no els deixem llevar, els posem al congelador. Aleshores la nit abans de menjar-los els treurem del congelador perquè es descongelin i llevin. Al matí ja els podrem enfornar i menjar.


8. Enfornem a 200º uns 12 minuts. Un cop dauradets els posem sobre una reixeta i els pintem amb la barreja de llet i sucre de l'acabat.






"Con esta receta participo en el concurso organizado por Anyolcocina"


34 comentaris:

  1. Jo alucino!!! tinc unes ganes de fer-los? ja li he dit a la Sonia que ho vull intentar peò la pasta de full em dona un canguelis!!! Son una passada i segur sense dubtar que boníssims. felicitats!!!! Muaks

    ResponElimina
  2. Noia, també m'estàs fent venir ganes d'afrontar el repte! Sempre he vist molt complicat això dels croissants però veient com ho expliques sembla senzill i tot, i són d'aquelles receptes que quan les fas i surt bé et sents un as de la cuina, jeje. Bé, m'anoto la recepta que tinc ganes de provar-la.
    Un petó ben fort i feliç cap de setmana, bonica!

    ResponElimina
  3. Sempre que veig aquestes entrades amb croissants penso... els faré! però ho veig tant laboriós que no em veig capaç. Sens dubte t'han quedat d'escàndol, tenen una pinta de ser cruixentets i gustosos.... ara mateix te'n robaria un parell amb aquesta xocolateta ;)
    Petons!!

    ResponElimina
  4. A quina hora dius que podem venir a esmorzar??? Naltres portem la xocolata!!!
    Brutaaaaal el croissant!!! Felicitats!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  5. Aixó ha de ser pecat...
    Petonets.

    ResponElimina
  6. Quina pinta!!! quina gana!!! provarem la recepta i així tindrem la dona contenta!!!

    ResponElimina
  7. Buffs!!! Però quina bona pinta!!! El repte de la Laia està més que superat, i amb nota!!!
    Petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  8. Te han quedado unos croissants estupendos! yo los hice una vez, porque como bien dices el proceso es largo, pero los recuerdo como algo exquisito! un beso

    ResponElimina
  9. bom dia,que bela imagem e tao bem explicado , parabens, obrigado, bom fim de semana.
    chocolatesdocemel.blogspot.com

    ResponElimina
  10. ostres, us han quedat molt xulos!!! m'alegra q us hagin agradat!

    (jo tb tinc dema per esmorzar....)

    ResponElimina
  11. El proceso es largo, pero viendo el resultado ufff merece la pena!!!

    Bon cap de setmana!!!

    ResponElimina
  12. crec que no tinc tanta paciència per fer tants plecs. Quan dius que em vens a veure???? petonets reina i bon cap de setmana

    ResponElimina
  13. Em sembla que m'arriba fins aqui la seva olor, segur que estàn boníssims encara que porti el seu temps fer-los.
    Petons.

    ResponElimina
  14. Ostres!!! Fer croissant a casa é smolt complicat, amb tants plecs i reposos... però pots estar molt contenta, us ha quedat perfecte!

    ResponElimina
  15. Jo no sóc tan comodona com la Judith (jajajaja!), ja vinc a Terrassa aquest diumenge i en comptes de 2 en traieu 3, ok? :P
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  16. Us van quedar genials!!! de veritat, moltes felicitats, tenen una pinta!! jo ho vaig intentar aquest estiu i és molt complicat (sobretot quan fa calor, per la mantega...), a sobre no tinc la KA jeje. La rajola de xocolata m'encanta. Petonets! :)
    Bet

    ResponElimina
  17. Tot és qüestió de posar-hi però no trobes mai el temps...Quina fila que fan.Us felicito.

    ResponElimina
  18. Quina feinada! Jo els gaurdo per fer durant les vacances, quan ja no hi hagi res a fer amb l´operació bikini! Us han quedat molt xulos.
    PEtons

    ResponElimina
  19. felicitaciones hacerlos en casa es una pasada,pero el esfuerzo merece la pena, viendo las fotos ya se adivina brutal de bueno,me imagino el olor en la cocina.
    bon finde parella

    ResponElimina
  20. Ehhhh ,que diumenge vinc a esmorzar !!!!!
    Fan una pinta.... Ummmmm
    Petonets.

    ResponElimina
  21. Això és saber-ne i el demés son punyetes!...si o no?. Felicitats per aquest savoir faire nois! A reveure.

    ResponElimina
  22. Si que és feina, però sembla queval la pena, oi? A veure si m'animo a fer-ne també jo
    Marta

    ResponElimina
  23. La pinta espectacular! Com a les millors pastisseries. A mi també em fa una mica de mandra, però sé que algun dia m'hi posaré.
    Petons

    ResponElimina
  24. Ufff, jo com a molt els he fet amb la pasta fullada però mai m'he atrevit a fer-los de debó... us han quedat molt i molt bé :)

    ResponElimina
  25. Per suposat que algun dia em vull posar a fer croissants... però també he de dir que alguns cops fa una mica de mandra jejeje :P Però amb aquesta pinta no sé si em farà tanta mandra
    ;) Una abraçada

    ResponElimina
  26. uau! que ben explicat! jo vaig fre croissant quan fagi fer pasta de full, pe`ro després em vaig adonar que moltes receptes de croissants la massa és fermentada...un dia m'hi poso i els faig com déu mana!
    Ojalá tingués una mica de la teva massa congelada per demà pel matí...

    ResponElimina
  27. Que bons son els croissants fets a casa. Els teus són de professional
    Bona cuina

    ResponElimina
  28. Alba!!!!! amb aquesta explicació tant estupenda segur que provo de fer aquests croissants i així que començi a treure fum la KA!!! t'han quedat de cine, fan una pinta...!!
    petonets reina i moltes gràcies per haver pensat en mi mentres escribies el post!! ;)

    ResponElimina
  29. Hola,
    tinc la recepta pendent de fa mesos!!! però no hi ha manera que trobi el mometn per fer-los! Tenen una pinta d'escàndol!! Que bons que han de ser!!!!!!!!!!!!!
    petons

    ResponElimina
  30. Finalment puc venir a veure aquests súper croissants. Creieu que seran bons amb limoncello?:DDDDDDDDDD
    Petonets.

    ResponElimina
  31. Ostres!!!!!!!!! croissants de luxe nois!!!a aquestes hores del matí és una super temptació!!
    Petonetssss!

    ResponElimina
  32. He llegit que en teniu de ocngelats???
    Puc venir??? O ja arribo amb tan de retràs que no ja no n'hi ha ni de congelats!!
    Jo n'he fet una vegada de croissants i també en vaig congelar. Quin luxe fer-ne cada diumenge. Estava tan orgullosa cada diumenge que en feia que ja no m'enrecordava de la feinada que em va dur fer-los. La pròxima vegada provaré la vostra versió a veure com surt!!
    PEtons!!

    ResponElimina
  33. Paga la pena fer-se croissants a casa. Jo n'he fet un parell de dies (perquè efectivament, hi estàs tot el dia), però la qualitat i la flaire de mantega quan els tens al forn ho compensa tot ;-)

    ResponElimina