dimecres, 18 gener de 2012

Trena de ceba

Feia temps que no penjàvem una recepta de pa. I no és perquè no en fem, sinó més aviat perquè normalment és fer-lo i menjar-lo. I perquè costa fer fotos de pa... i costa també un cop fet recordar que hi has posat, perquè fins a trobar la nostra recepta estrella ens agrada força anar variant els ingredients, provar farines noves, fruits secs, entrebancs...
Fa unes setmanes vam anar a ikea, i com no, vam sortir-ne amb una bossa de ceba fregida. Per cert que he sentit a dir que ara n'hi ha a mercadona! sabeu si és veritat? Bé, doncs vam sortir d'Ikea amb la bossa gran de ceba. Pensava fer-la servir per les amanides, i per fer d'entrebancs a les cremes.
Però un dissabte vam anar a Tossa. Tot i ser un poble un xic "fantasma" a l'hivern, hi vam descobrir el restaurant Marítim, que us recomanem totalment. allà vam tastar un pa de ceba, que sucat al cim i tomba estava deliciós. Així que us podeu imaginar que quan vam tornar a casa teníem una dèria al cap. I teníem aquella ceba!!!



Ingredients
Per la massa mare:
50 gr d'aigua tèbia
5 gr de llevat fresc
90 gr de farina de força
1/2 cc de mel
Massa del pa:
130 gr d'aigua
5 gr de sal
30 gr d'oli
165 gr de farina de força
50 gr de ceba cruixent
50 gr de farina de 5 cereals
15 gr de llevat fresc

Com ho fem :

Fem la masse mare posant-ne els igredients a la panificadora en el programa d'amassar 15 minuts. Parem la màquina i deixem llevar durant 1 hora.

Afegim la resta d'ingredients i posem el programa d'amassar i llevar (1:30 h). Quan la màquina ens avisa que ha acabat, dividim la massa en tres parts iguals. sobre una superfície enfarinada estirem cada porció formant un xurro llarg. Tots tres de la mateixa llargada. Els trenem.
Posem la trena en una safata de forn amb paper sulfuritzat i la deixem llevar tapada amb un drap de cotó uns 30-45 minuts més. Fins que quasi dobli el volum.

Escalfem el forn a 200º amb un recipient amb aigua perquè faci vapor. Espolsem una mica de farina i d'aigua sobre la trena perquè la crosta quedi més cruixent. L'enfornem durant uns 30 minuts, i la deixem refredar sobre una reixeta.

La vam fer servir per fer un bon entrepà amb la nostra propera recepta, que anirà directa a Memòries d'una cuinera!!!

31 comentaris:

  1. Ei, nosaltres vivim a prop de Tossa, és un poble preciós! De fet és on em vaig enamorar, jeje!
    I la trena ha de ser boníssima, perquè soc una fan incondicional de la ceba. Aquesta recepta me l'apunto. No ser què és això que dius de la ceba fregida. Jo normalment compro a Mercadona, així que ja investigaré. I dius memòries d'una cuinera? em sembla que m'he perdut la proposta d'aquest mes, vaig a mirar, però és que ja no arribo a tot arreu!
    Una forta abraçada i fins la propera recepta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ep!!! això ha de ser la bomba!!! tinc d´aquesta ceba! i el faré segur!!! guardadeta es queda ella!!!Muaks

      Elimina
  2. Ostres! Qe bona amb el sabor de ceba i amb la forma de trena és maquíssima! Jo com la Silvia.... A guardar-la! Jejejje

    Petons

    ResponElimina
  3. A mi, en general, no m'agrada la ceba, pero aquesta del Ikea si que es bona...tan torradeta.
    Aquest pa fa molt bona pinta!
    Petonets.

    ResponElimina
  4. Amb el cruixent de ceba deu quedar un pa molt gustós. I amb la forma de trena queda molt vistós.

    ResponElimina
  5. Que bo que ha de ser el pa! I amb el cim i tomba mes!! Tossa la tinc al costat de casa, i es un del pobles que m´agrada mes (deixant a part el meu que es el millor del mon mundial he! he!) Fins i tot a l´hivern m´agrada!!!
    Petons

    ResponElimina
  6. Ha d'estar boníssim aquest pa amb la ceba! Y m'agrada molt la forma de trena, la copiaré per alguna recepta!!
    Sempre procuro anar a Tossa dos o tres cops l'any, perquè és un poble preciós, la propera visita buscaré el restaurant Marítim que aconselles ;)
    Petons

    ResponElimina
  7. Vaja, jo aquesta ceba no l'he provada mai i segur que m'encantaria. Aquesta trena ha d'estar increïble... Bé, ja es veu a la foto!! :)
    Petonets!

    ResponElimina
  8. Queda apuntat a la llista de coses per fer!! Quina idea tan bona!!

    ResponElimina
  9. M'encanta...l'haig de fer...!!!! Petons

    ResponElimina
  10. Confirmat: potets de ceba al mercadona i també al consum!! jejejeje Just en vam comprar a l'Ikea i al dia següent la vam veure al super!
    Per cap d'any fem fer panets amb ella, boníiiiissiiiiiiiims!
    Aquest cap de setmana ens posarem (el Xavi, va!) a fer pa, que després del taller d'ahir amb el Barriga tenim mono!!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  11. El dia que vaig descubrir la ceba d'Ikea la meva cuina va canviar. Va bé en tot. La sopa que faig en 5 minuts és molt bona. Aquesta idea de posar-la al pa és l'única que no he fet servir mai. La faré!
    Nani

    ResponElimina
  12. Jo no sóc amiga de la ceba però la trena té molt bon aspecte...T' explico un secret: no he trepitjat un IKEA em ma vida...chiiisss.

    ResponElimina
  13. Bellissimo blog! Ti seguo :-)

    ResponElimina
  14. Una pinta espectacular! Jo no en puc fer d'aquestes coses, perquè no arriben ni a la foto! Provo un trosset, i un altre.. i al final m'ho acabo mengant tot jo sola.. Però va, provaré de fer-la encara que després me n'arrepenteixi!
    Petons,
    Ingrid

    ResponElimina
  15. buena trena y con gusto a cebolla mas bueno aun
    peto

    ResponElimina
  16. ohh!! el trobo molt encertat el pa de ceba! l'he provat alguna vegada i és boníssim... has provat de fer pa amb la KA???

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si Lídia, les masses fermentades (brioix, panettonne...) les faig amb la KA! I la pasta de full per fer croissants també!

      Elimina
    2. ai hauré de començar a practicar a tope amb la KA, perquè vaig una mica peix...si necessito consell ja et demanaré... :)

      Elimina
  17. Mare meva quina bona pinta!!!

    ResponElimina
  18. aquesta trena es veu deliciosa.. a punt per fer-hi un bon moç

    ResponElimina
  19. Ya veo que le pegas al pan de maravilla! que bonita y con foto del corte... me vas a excusar la de mis panecillos que en esta ocasión eran para una cena y no podía abrirlos antes, te aseguro que mejores aún que por fuera! Besos

    ResponElimina
  20. Ohhh amb el que m'agrada la ceba de l'ikea!!! :) no sabia que n'hi havia al Mercadona, al Carrefour sí que n'havia vist també! Us ha quedat fantàstica aquesta trena, ara mateix n'agafaria un trosset!
    Bet

    ResponElimina
  21. M'has fet venir ganes de menjar pa de ceba o en forma de trena queda més original.
    Petons.

    ResponElimina
  22. Nena ja m'hi trobo jo al restaurant!!! Aquest pa sucat en un cim i tomba i al davant del meu mar. que més es pot demanar???
    No he vist mai aquesta ceba que dius, ja la buscaré... El teu pa espectacular!!!
    Bon cap de setmana!!!

    ResponElimina
  23. Hem d'anar volant al Mercadona, que ja he vist confirmat que hi ha! Es molt bona aquesta ceba, i en el pa ja imagino quin gustet més bo!
    la trena que quedat perfecte eh?
    Petons

    ResponElimina
  24. Pues aunque esta trenza no sea de hojaldre, no le tiene ninguna envidia!

    ResponElimina
  25. I continuo posant-me al dia amb les vostres entrades...
    Sí al mercadona tenen ceba d'aquesta!! Jo en tenia de l'Ikea i la guardava com un tresor, fins que vaig veure la del Mercadona. Aquell dia la ceba va deixar de ser un tresor. ;SS
    Quina pinta fa aquesta trena de pa!!!!!!!! Quina ganaaaaaaaa!
    Petons!

    ResponElimina