dimecres, 15 febrer de 2012

Croquetes marineres

Recents estudis han descobert que la població catalana es divideix en dos subtipus: els ultrafans de les croquetes, i la gent normal. Nosaltres sóm dels primers. Fins al punt que una vegada em van arrancar de la ma un plat amb les dues darreres croquetes en un pica pica d'un curs al que vaig assistir al Taulí amb la meva companya de feina, la Laura. Aleshores vam ser conscients que aquesta devoradora de croquetes i jo havíem anat taula per taula exterminant sense pietat aquests aperitius suculents... Per això en veure la proposta d'aquest mes per la recepta del 15 vam estar ben contents. Teníem les croquetes de xipirons pendents des que les vam tastar en un restaurant del Maresme (ni que em matéssiu us podria dir ni el restaurant ni el poble), i les croquetes de gambes del marítim de Tossa, del que ja us hem parlat anteriorment. I quina millor ocasió que la recepta del 15 per posar-les en pràctica!!!






Ingredients
300g de ceba
1 tomata madura
300ml de fumet concentrat
200ml de llet
500g de calamars
4 sobrets de tinta de calamar
500g de gambes pelades
oli d'oliva
pebre vermell de la Vera
pebre negre
sal
farina
ou
pa ratllat panko


Netegem els calamars, els tallem a quadradets i els reservem.
Tallem la ceba a brunesa.
Posem el fumet i la llet en un cassó a escalfar al foc. Nosaltres hem fet servir concentrat de peix de roca que hem dissolt en la llet. Com més bo i gustós sigui el fumet, més ho seran les croquetes.
Saltegem les cues de gamba amb un allet, oli i julivert. Les tallem a bocinets i reservem.
A la mateixa paella saltegem els calamars fins que es beguin tota l'aigua que ells mateixos deixen anar. Els reservem a part.


Fem la beixamel:
Sofregim la ceba en una paella amb un raig d'oli. Quan sigui ben rossa hi afegim la tomata ratllada. Un cop obtinguem un bon sofregit hi afegim la farina tamisada i remenem fins que quedi ben homogeni. Dividim la mescla en dues parts i en reservem la meitat en un bol. A la que ens queda a la paella hi afegim les gambes trossejades. Esperem que recuperi l'escalfor i que torni a quedar homogeni.
Hi afegim la meitat del fumet i la llet per parts (tota de cop quedaria una massa grumullosa) i anem barrejant bé amb l'espàtula de fusta. Baixem el foc i anem treballant la massa amb l'espàtula, amb molt de compte per que no s'enganxi però vagi espessint fins que tingui una bona consistència.
Truquillo: Sabem que està cuita quan amb la ma molla la piquem per sobre i no se'ns enganxa a la mà.
Ho retirem del foc, i ho posem en una safata, tapem i deixem refredar.

Repetim l'operació ara amb els calamars: posem a la cassola el sofregit que havíem reserva, la tinta, i els calamars picats. Anem remenant fins que recuperi l'escalfor i torni a quedar homogeni.
Hi afegim l'altra meitat del fumet i la llet per parts  i anem barrejant bé amb l'espàtula. Baixem el foc i anem treballant la massa fins que tingui la consistència desitjada. 

Ho retirem del foc, i ho posem en una safata, tapem i deixem refredar. 
Per qualsevol de les dues masses, si veiem que costa molt que espesseixi, o volem allargar la massa, hi podem afegir barretes de cranc (surimi) picades.

Un cop freda la massa en fem cilindres llargs, i el tallem en forma de croquetes. Les passem per farina, ou i panko (pa ratllat japonès que porta llet i que queda molt cruixent). I ja les podem fregir o congelar.

Truc: per evitar que les croquetes se'ns trenquin quan les fregim és millor que les congelem.

27 comentaris:

  1. muy buena idea estas croquetas marineras y con el pan panko me gustan mas quedan mas crujientes
    peto

    ResponElimina
  2. boa noite, que croquetes deliciosos,beijos.
    chocolatesdocemel.blogspot.com

    ResponElimina
  3. Un duo de croquetes marineres sensacional!
    L'arrebossat amb panko ha de quedar molt més cruixent.

    ResponElimina
  4. Baja, ara ja ser perquè no sóc normal!!! Als casaments soc de les que es posa davant del plat de les croquetes i posa cara d'assassina si algú té la gosadia de clava'ls-hi el primer escuradents abans que jo.
    Una proposta fantàstica, me l'apunto!
    Feliç dia, bonics!

    ResponElimina
  5. A casa també som del primer grup,jeje. Aquestes les faig, segur...
    Petonets.

    ResponElimina
  6. Ostres aquestes li falten al meu repetori croquetero...Això de calamar i panko deu ser deliciós. Aneu provant i publicant noves receptes de croques...

    ResponElimina
  7. Que bones amb aquest farcit i el panko per sobre li ha de donar un cruixent boníssim!!

    Ptons

    ResponElimina
  8. Jo no sóc del primer grup però amb aquesta aportació podria tornar-m'hi sense problemes ni mesura... Quina meravella!, no sabeu què donaria per tastar-ne una!

    ResponElimina
  9. Que delicioses!! Aquest pa rallat, el panko em sembla molt original pero no se on trobar-lo..
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Roser, jo el panko el compro a la botiga d'alimentació oriental. Però crec que pots trobar-ne a alguns supermercats.
      petonets

      Elimina
  10. jajajjaja!! així que fan de les croquetes?? doncs avui deus tenir una feinada a veure totes les propostes dels blocs.... fan molt bona pinta les que has fet!!!
    petonets

    ResponElimina
  11. Hola!
    Aquí una altra fan de les croquetes marineres que et saluda! jajajaa!
    Que bones! I definitivament haig d'anar a compra panko!!!!

    Molts petons!

    ResponElimina
  12. Hola!!
    Aquestes croquetes són genials!!! a més crec que sóc del mateix grup, ja que també en el meu plat mai hi pot faltar les croquetes!!
    Una abraçada guapa!

    ResponElimina
  13. Uhmm! que rico, pero que pinta tiene!
    Me quedo por aqui de seguidora de tu blog.
    Si quieres pásate por mi blog, estoy de sorteo-concurso.
    http://anyolcocina.blogspot.com/2012/01/anyol-cocina-esta-de-concurso.html

    ResponElimina
  14. Ooooleeeeee! Per fi arribo a les vostres, que això de comentar blocs i aguantar polèmiques truterils és un estress!! xDDD jajajaja
    Les negres em sonen i són boníssimes! jajaja Les altres ahuré de venir a tastar-les... nyaaaaaaaaaam! Què et sembla per acompanyar la Moritz? :P
    Visca les croquetes!
    Moltes gràcies per participar, guapos!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  15. Oh!! Jo també sóc de la primera classe de persones: megafan de les croquetes! Ai, quina pinta que tenen nois. Em moro per provar-ne una... O les engrunes! Boníssimes...
    Moltíssimes gràcies per participar!
    Petonets!

    ResponElimina
  16. Jo també sóc fan incondicional de les croquetes!!!!!!!!! Ja les tinc a pendents que fan un goig...
    Petons

    ResponElimina
  17. Ja sóc fan de les croquetes però l'Òscar no és que sigui fan, és ultramegasuperfan. De fet crec que ha crescut a base de truites, croquetes i Cola Cao. ;DD
    He descobert el panko i m'ha encantat.
    He sentit intercanvi tuppero de galetes polenta per corquetes marineres???
    Petons!
    No m'ho puc creure, he comentat el dia de publicació. Olé jo!!;DD

    ResponElimina
  18. Que cruixents! Tenen una pinta...
    Nani

    ResponElimina
  19. Jo soc de lexs fans!!!!!
    Les de peix, boníssimes.
    Proposo que el 15 de Febrer sigui
    el dia nacional de la croqueta a la xarxa
    Jejejeje....
    Petons

    ResponElimina
  20. Nunca las he probado de calamar...me la llevo y así lo pruebo.
    Bssss

    ResponElimina
  21. Jo també sóc del primer tipus... I com aquestes croquetes tenen una pinta deliciosa, me les porto per un altre día! Petons

    ResponElimina
  22. Qué bones deuen estar aquestes croquetes.
    Petons.

    ResponElimina
  23. doncs jo soc de la 3ª classe, no m'agraden! jajajajajajajajja. No patiu que la propera vegada us les envio totes!!! molts petonets guapos

    ResponElimina
  24. Jo sóc de la classe que va descobrint combinacions que li encantarien, però que en un principi no li agraden gaire les croquetes!! Sou uns artistes, m'encanten les de color negre!! petonets!

    ResponElimina
  25. Se ven estupendas. A mi hija le encantan!!

    Besos.

    ResponElimina
  26. Sense cap mena de dubte, jo també sóc de les del primer grup de persones. M'encanten les croquetes i aquestes deuen estar de mort!
    Marta

    ResponElimina