divendres, 3 de febrer de 2012

Magdalenes

Nosaltres aquest cap de setmana marxem a Amsterdam, a passar fred, passejar i fer una mica el guiri, a veure si ens "despejem". Però a vosaltres us deixem deures per fer: magdalenes.


De les de tota la vida, ni muffins, ni cupcakes, ni sofisticacions. Les magdalenes que menjàvem per berenar o per esmorzar quan érem menuts. Amb xocolata, sucades a la llet o amb un fruco de préssec. 
La recepta l'hem trobat al llibre PAN d'en Xavier Barriga.


Per cert, no hem tingut temps de llegir la guia, així que rebrem amb ganes qualsevol proposta de llocs per veure, passejar, cafeteries, restaurants, pastisseries... el que sigui!!



Ingredients
125g d'ou
175g de sucre
60g de llet 
190g d'oli d'oliva
210g de farina fluixa
5g d'impulsor
un pessic de sal
un polsim de canyella
pell de llimona ratllada

Com les fem?
Us posem les instruccions per ferr-les amb robot amassador però es poden fer perfectament amb varetes elèctriques o amb un bon canell.
Blanquegem els ous amb el sucre (batent amb les varetes a velocitat ràpida fins que els ous guanyen volum).
Barregem la llet amb l'oli en un bol i l'anem incorporant als ous tot batent a velocitat lenta.
Pesem en un bol a part, la farina i hi afegim l'impulsor o llevat químic, la sal, la canyella i la pell de llimona. Amb l'ajuda d'un sedàs o un colador fi, afegim els ingredients secs a la mescla mantenint la velocitat lenta.
Un cop obtinguem una massa homogènia, la batrem a velocitat ràpida durant 2-3 minuts. La posem en un bol que tapem amb un drap net i la desem a la nevera. La deixarem reposar dins la nevera com a mínim una hora. Aquest repòs en fred serà important perquè després les magdalenes pugin fent muntanyeta, perquè l'impulsor haurà començat a actuar mentre la massa reposa. Podem deixar la massa a la nevera fins al matí següent, si volem.
Prescalfem el forn a 250ºC.
Amb l'ajuda d'una màniga pastissera, o de dues culleretes, omplim els motlles de magdalena 23 de la seva capacitat. Els empolsinem de sucre i enfornem a 210ºC 10-15 minuts segons la mida de les magdalenes.


Truc: 
Perquè les magdalenes facin muntanyeta hem de tenir en compte 3 coses:
- el repòs a la nevera
- el forn ha d'estar ben calent
- poseu les càpsules (paper de magdalena) dins de motlles rígids de llauna o silicona, o empreu-ne dels de paper de plata. Es tracta que la massa no se'n vagi cap als costats sinó que creixi amunt.




EDITEM (8-2-12): hi havia un error de transcripció a la recepta, on hi deia 15g de sucre havia de dir 175g de sucre. Gràcies MªTeresa i Asela per avisar-nos!!  :)

32 comentaris:

  1. Que boniques us han quedat!! jo encara no m'he atrevit amb la resta de sofisticacions, tot i que alguna recepta de muffins salats que tenen a la Bordeta sí que m'agradaria fer-la! Espero que us ho passeu molt bé per Amsterdam, jo no hi he anat mai així que no us puc recomanar res... Ja ens ho explicareu a la tornada! Petonets :)

    ResponElimina
  2. Això són madalenes i el demès són històries! Aquestes són les que a mi m'agraden, per sucar a la llet i al fruco, que jo també li dic així! Amsterdam: trobareu una taverna que es menja de conya. No recordo el nom però és fàcil de trobar. Mirant l'estació central és a la dreta. Hi ha una mitja placeta i un carrer estret que va cap a la zona roja. És la 2a casa estreteta que queda abans d'un pont. Esmorzars espectaculars i sopars fantàstics. Bon preu, familiar i tot casolà! Bon viatge!!! Molts petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Montse!
      Hi anirem i ja t'explicarem!
      Petonets

      Elimina
  3. A Amsterdam??? Quin fred, ja us podeu emportar un abric ben gruixut!!!
    Les magdalenes del Xavier Barriga no fallen mai, tenen l'èxit assegurat ;)

    ResponElimina
  4. Jo hi vaig anar l'any passat i vam passar molt fred! Hi ha tantes coses per veure... el barri vermell, els canals... les passejades pel centre de la ciutat.... quins records!!
    Les magdalenes delicioses!
    Petons

    ResponElimina
  5. Les magdalenes seran un bon berenar pel viatge. ;) Que ho passeu molt bé!!

    ResponElimina
  6. pero si el frio esta aqui,ja,ja llevaros unas magdalenas para el tente-pie porque estan fantasticamente buenas
    buen viaje
    una abraçada parella

    ResponElimina
  7. Heu fet una bona proposta per a sucar la llet del diumente. Us desitjo una molt estada a Amsterdan. M'assembla que passarem el mateix fred uns i altres.
    Ptnts,
    Nani

    ResponElimina
  8. també les he fet i son boníssimes!!! que maques han quedat!!! petons i bon viatge!!!!

    ResponElimina
  9. Al final m´hauré de comprar el llibre d´en Barriga...em sembla que sóc l´últim mico que li falta. Conec molts que han fet les seves magdalenes i són èxit assegurat.Les vostres fan una fila!!!
    Bon viatge!

    ResponElimina
  10. Les magdalenes del Barriga són infalibles! Què mones han quedat!
    Amsterdam és collonut, jo hi he estat hivern i primavera, i sempre val la pena... ara, anàvem d'estudiants pobres i de recomanació gastronòmica poca cosa, el que més recordo és un pastís de poma... jejejeje
    Petonets i bon viatge!
    Sandra

    ResponElimina
  11. Perdona repasant la recepta te una errada de transcripció en els grams de sucre, mes que res fa uns 15 dies que jo les vaig fer i realment queden molt bones, les meves les vaig canvia una mica.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per avisar-nos!! m'havai deixat un 7...
      petonets

      Elimina
  12. Nosaltres varem estar a Amserdam a ple Agost i varem passar un fred de nassos...prepareu-vos, jaja. De vacances tot es porta millor.
    Es una ciutat perfecte per caminar,molts museus, tranvia a tot arreu, i, si no recordo malament, al carrer de mes botigues,tipus portal de l'Angel de bcn, hi ha un gran mercat que compres el menjar i el preparen al moment. Recomanació:Entrepans de salmó fumat. Brutals!!!
    Bon viatge!!!
    Per cert, les madalenes d'en Barriga son èxit assegurat. Jo també les faig.
    Petonets.

    ResponElimina
  13. Que bé família!!! que ho passeu genial! Aquestes coses van molt bé, encara que faci fred! i a més, aquí també en fa. No us puc ajudar pel tema guia, més aviat espero la vostra tornada i poder-ne llegir la crònica i veure'n un munt de fotos. Ah! i gràcies pels deures, que aquests m'agraden molt, sobretot si són magdalenes. Em sembla que aquestes no les he fet, o sigui que cal al calaix de pendents.
    Petonets, guapíssims!!!

    ResponElimina
  14. M'encantes les magdalenes de tota la vida...
    Bon cap de setmana!
    Marta

    ResponElimina
  15. Ostres, que tingueu un gran viatge i abrigueu-vos molt :)

    ResponElimina
  16. Que valents que sou! suposo que visitareu moltes cafeteries per pendre alguna cosa calenta... Que us ho passeu molt bé!
    Per cert, teniu raó, no hi ha res com unes bones magdalenes de tota la vida!

    ResponElimina
  17. OH! Quina pinta! Us han quedat molt boniques (a mi sempre em surten partides, o tortes, o botides..., por quei?????)

    ResponElimina
  18. Molt bon viatge guapos!!! ja ens explicareu com us ha anat, oi? volem una crónica detallada! de moment m'emporto la recepta per practicar amb el peque! jajajajajaja. petonets guapos

    ResponElimina
  19. Nyam, nyam, aquestes magdalenes tenen una pinta deliciosa, jo les menjaria amb un got de llet amb cacau, com quan era petita.
    Fa molts anys que vaig estar a Amsterdam, però va ser a l'estiu. A l'hivern segur que és molt bonic. Bon viatge!!!

    ResponElimina
  20. Quina casualitat!!! La mateixa recepta!!! Us han quedat fantàstiques...i que bones que son!!! Espero hagiu disfrutat molt per Amsterdam!!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  21. Aquesta és la millor recepta sense dubte! No fallen mai. Suposo que haureu passat molt de fred.... i segur que també us ho heu passat molt bé
    Petons

    ResponElimina
  22. ohh!! que us vagi bé per Amsterdam... bé de fet potser ja heu tornat,no? ha anat bé?? jejejeje
    escolta seguiré els teus consells al peu de la lletra perquè a mi les magdalenes mai m'han fet muntanyeta, mira que dels consells que dones només em falta el deixar reposar a la nevera!!! entre tu i jo crec que el meu forn em fa boicot!!!!!
    petonets

    ResponElimina
  23. Doncs encara no he fet aquesta recepta, punt negatiu!
    Jo també prenia fruco de préssec.
    Ja ens explicareu com ha anat.
    Petonets.

    ResponElimina
  24. Quina gràcia això del frucco jejeje.....
    Quina bon apinta aquestes magdalenes. M'emporto la recepta. Espero que le vaitge hagi anat molt i molt bé.
    Ptns

    ResponElimina
  25. Què bonessss!!!! T´han quedat perfectes amb aquesta muntanyeta :)) espero que el viatje hagi anat molt bé...petonets

    ResponElimina
  26. ¿que tal por Amsterdam? que enivia!!! bueno las magdalenas te han salido perfectas! un beso

    ResponElimina
  27. Hola! Quina enveja, aquestes magdalenes tan perfectes... Jo vaig fer aquesta mateixa recepta del Xavier Barriga fa unes setmanes i no em van pujar tant. Per cert, crec que la quantitat de sucre que has posat no és la correcta. Jo les vaig fer amb oli de gira-sol (però ecològic, per tant feien molt de gust), vaig trobar que hi havia massa oli, també massa sucre (m'agraden menys dolces). No sé què vaig fer malament, potser no tenia forn turbo? El cas és que no em van pujar tant. Ho tornaré a intentar, tot i que em fa mandra, perquè no tinc sort amb les magdalenes... Un beset.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies!! acabo de corregir la quantitat de sucre.
      A vegades això dels forns és un misteri...
      petonets

      Elimina
  28. Com les madalenes de casa, res. I aquestes tenen una pinta espectacular.
    Petons

    ResponElimina
  29. Tenc aquesta recepta pendent, pendent, des de que em varen regalar el llibre!!
    Ni punt de comparació amb les comprades fetes!!
    I jo també era de suc Fruco! Però com a bona mallorquina res de préssec! El nostre suc és de melicotó!! Jajajajaja!!
    Petons!
    PD: no comment del viatge, perquè ja heu tornat i fa dies...ai, quin desastre!!! Buaaaaaaa...vaig a plorar al racó!

    ResponElimina