divendres, 30 de març de 2012

Appeltaart

El taller de cuina fa tres anys!!! Com passa el temps i com canvien les coses! en aquests tres anys ens n'han passat de tota mena, de bones, molt bones, dolentes i molt dolentes. Però la que és bona, bona, bona és haver-vos conegut i formar part d'aquest projecte. Poc ens ho pensàvem quan en Jordi va engegar el bloc fa tres anys, però fins hi tot en els moments més foscos el blog ens ha anat bé per anar tirant endevant.


L'any passat vam celebrar l'aniversari amb un repte viatger, recordeu la recepta viatgera? a la barra dreta del blog hi teniu el recull en pdf de les receptes estupendes que ens vau fer arribar. I com que ens vau deixar amb la boca oberta aquest any hem pensat de tornar-lo a repetir!!


Esperem les vostres propostes, el repte és senzill: una recepta que us recordi un lloc que us agradi (no cal que sigui un lloc exòtic ni llunyà), una petita explicació i una foto. Us hi apunteu?


Ens podeu deixar l'enllaç al blog o bé enviar-nos-la per mail. I per no estressar-vos, us donem temps fins el 14 de maig.


I per a que us aneu animant us deixem la nostra recepta viatgera, Appeltaart o pastís de poma holandès:






Heus aquí la recepta holandesa de pastís de poma que us vam prometre. Amsterdam és una ciutat plena de cafès, hi ha els cafès marrons, els blancs i els coffeshops. Si comparteixen una característica és que gairebé tots tenen el seu pastís de poma casolà.

Els més típics i coneguts són els Brown Coffee, que es diu que s'anomenen així perquè el fum de les cigarretes dels seus clients n'han tenyit les parets. Es caracteritzen per tenir llum suau, mobles i decoració de fusta i sostres baixos. S'hi pot fer una copa a la nit, o petits àpats durant el dia: entrepans, croquetes, sopes, costelles, creps... normalment a preus més econòmics que els restaurants. Tenen l'avantatge d'oferir aquestes menges a qualsevol hora, que pels que no seguim horari europeu ja va bé. Els més famosos es troben al casc antic, a les típiques cases del s.XVII, com és el cas de Hoppe, a la plaça Spui, fundat el 1670, i on uns servidors es van refugiar del fred i cruspir unes kroketten de gambes ben bones.






A més refugiar-nos del fred als cafès (vam tenir la sort d'aanr-hi la setmana de l'onada de fred siberià), a Amsterdam vam passejar pel barri roig, pel centre històric i pels canals, vam veure la casa d'Anna Frank, vam gaudir de bons museus, vam veure com es fa la cervesa Heinecken, i vam gaudir també d'una cosa que ens encanta: bons mercats! a amsterdam en fan de tota mena, el més conegut, visitat i variat és el d'Albert Cuyp, al barri de Pijp, on podeu trobar des de roba a formatges, estris de cuina, i peix cru i fumat, que és tan bo!!! Els Amsterdanesos tenen per costum menjar arengades crues acompanyades de cebetes (boníssima!) i anguila fumada. Si hi aneu no deixeu de tastar-ne!











Ingredients

Per la massa:
2 ous
500g de farina
300g de mantega
90g de sucre moreno
un pessic de sal

Pel farcit:
1 kg de pomes
1 bon grapat de panses
1 tasseta de rom (o cognac, o brandy)
90g de sucre moreno
el suc de mitja llimona
2 culleradetes de canyella
1/2 culleradeta de gingebre
1/3 culleradeta de matafaluga
1/3 de culleradeta de nou moscada
1/3 de culleradeta de pebre blanc
2 claus d'espècie
1 gra de cardamom



Posem les panses dins la tasseta de rom i hi afegim les espècies. La recepta duia speculaaskruiden, com que nosaltres no en teníem n'hem fet una aproximació casolana. En cas que tingueu aquesta barreja d'espècies a la poma hi poseu una culleradeta de speculaaskruiden i dues culleradetes de canyella.

Mentre les panses maceren i el rom s'impregna del gust de les espècies, passem a fer la massa:
Batem els ous, en reservem un parell de cullerades que farem servir després per pintar. Hi afegim la mantega freda i tallada a dauets, la farina passada pel sedàs, la sal, la pela de la llimona ratllada i el sucre. Ho pastem bé fins obtenir una massa consistent. Formem una bola i la deixem reposar 20 minuts.

Mentrestant, fem el farcit: pelem i tallem a dauets les pomes, que posarem en un bol on afegirem el suc de llimona, el sucre, les panses i el rom (retirant-ne abans el cardamom i el clau). Remenem bé els ingredients, que quedin ben barrejats.

Amb un corró estirem dues terceres parts de la massa que farem servir per folrar les parets d'un motlle (prèviament untades amb mantega o oli si es tracta d'un motlle de llauna). Apretem bé la massa a les parets amb els dits. Hi afegim el farcit, l'apretem també amb les mans.
Estirem la resta de la massa i la tallem a tires per fer l'enreixat que taparà el pastís.
Pintem l'enreixat amb ou i l'empolsinem de sucre.
Enfornem a 180º uns 45 minuts.



39 comentaris:

  1. ohhh!!! que bé! per molts anys!!!!!
    saps on marxo demà???? sisi a Holanda!! que tinc una amiga que viu allà i la vaig a veure! espero poder provar l'appeltaart in situ!!!
    participaré a la proposta!!
    petonets**

    ResponElimina
  2. Moltes felicitats...el pastís ha d'estar molt bo...petons

    ResponElimina
  3. Un pastis espectacular!!! M'encanta!!! Aixo dona gust anar fent anys... jijiji.... MOLTISSIMES FELICITATS!!!!
    Ja pots comptar amb mi per a la proposta... i a que no et pots imaginar d'on sera la meva recepta???? jajajajaja Segur que la Sandra, la Judith o la Moni ho saben.... ^__^
    Un petonas i felicitats de nou!
    Sònia

    ResponElimina
  4. Felicitats!!!!
    Encara recordo la recepta que vaig fer de Kalymnos l'any passat. Aquest any marxo la setmana santa a Mallorca, així que segur que caurà alguna llaminadura d'allà :)

    ResponElimina
  5. Acabo de tornar de la Provenza...Intentaré fer alguna coseta encara que sigui d´un altra lloc.

    ResponElimina
  6. Ooooh!! PER MOLTS ANYS GUAPOS MEUS! Oi tant que ens hi apuntem, i una molt bona proposta aquesta appeltaart! Jo és el que més recordo d'Amsterdam, ja us ho vaig dir! ;)
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  7. Felicitats!!! I la recepta molt bona.
    No viatjo gens, gens. No sé que m'empescaré

    ResponElimina
  8. Felicitats!! A veure si puc fer alguna cosa pel repte! El vostre pastís té una pinta mmmm

    Petons!!

    ResponElimina
  9. Felicitats!! dels meu viatges no tinc gaires bons records de pastissos.
    Bona cuina

    ResponElimina
  10. felicitats y seguro que participare y ademas encantado
    bona setmana santa
    peto

    ResponElimina
  11. Molt bé!!! quina delícia d'appeltaart, m'encantaria tenir una porta màgica i demà al matí aparèixer en un d'aquests cafès! Oitan que participaré :) petonets i moltes felicitats pels 3 anys del blog!!

    ResponElimina
  12. Me llevo tu receta, debe estar fabulosa y me quedo en tu cocina!!
    Besos

    ResponElimina
  13. I tant que participaré. De moment aniré pensant amb les receptes que més m'han frapat en els viatges i tenir temps fins el 14 de maig fa que vagi una mica relaxada, perquè entre memòries, 15's, f&f i ara aquest no donem l'abast...
    Nani

    ResponElimina
  14. Moltes felicitats! M'encantarà participar, i a més crec que ja sé la recepta i tot. Bona Setmana Santa!
    Marta

    ResponElimina
  15. Muchas felicidades por estos 3 años de un blog estupendo!!! que sigas disfrutando tanto de este proyecto !!! la tarta de manzanas, se ve deliciosa, me encanta este toque rústico! un besio

    ResponElimina
  16. Però si el riu estava glaçat!!!!!! Mare meva, quin fred! ja n'hi me'n recordo.
    Moltes felicitats, guapíssim!!!! Jo també vaig cap al tercer any.
    La tarta m'agrada molt, us ha quedat molt bé... i que bona havia de ser, mmmm! M'anoto la recepta, perquè les tartes de poma és la recepta de postres que es repeteix més a la nostra cuina.
    Una forta abraçada i moltes gràcies per tots els comentaris, especialment el del 29-M. Demà ja començo a fer la reducció de jornada i em sembla que el següent pas, encara que ens diuen que no, serà.... tots al carrer!!!!!
    Petonets!

    ResponElimina
  17. Felicitats pels tres anys!!!
    Aquest pastís de poma té una pinta deliciosa. Les fotos d'Amsterdam són precioses. A veure si m'inspiro...
    Petons

    ResponElimina
  18. MOLTES FELICITATS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! M'emporto la vostra recepta mentre torno a mirar aquestes fotos tan espectaculars. Compte amb mi!! Petonets i bona S.Santa

    ResponElimina
  19. 3 anyets! FELICITATS!!!!!!

    A veure si aquestavegada no m'adormo i arribo a temps.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  20. Ole Ole!!!! moltíssimes Felicitats guapos!! enhrabona per aquests 3 anys!!!! s'ha de celebrar a tope i tant!! em poso a pensar una bona recepta!
    Molts petonetssssssss

    ResponElimina
  21. Felicitaaaats!!! 3 anys!!!! Enhorabona!!! I quin pastís taaan bo per celebrar aquesta xifra!!!! :)
    A veure si em dóna temps de particpiar abans que peti...jejeje!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  22. Felicitats!!!! Tres anys!!! Es diu ràpid, oi??
    M'ha agradat molt la crònica del viatge. Tenim pendent una escapadeta a Amsterdam i després de llegir la crònica encara em fa més ganes.
    Alba, fas carona de fred a la foto!!
    Amb el que m'agraden les pomes i els pastissos amb pomes no cal dir que aquesta appeltaart m'encantaria.
    No us fallaré al recopilatori, no sé quan però no patiu que tendreu la meva recepta viatgera. Petons!!

    ResponElimina
  23. Aquí us deixo l'enllaç de la meva recepta viatgera!

    http://tastarutes.wordpress.com/2012/04/06/crepes-ensucrades-pau-i-la-recepta-viatgera/

    ResponElimina
  24. Moltes felicitats pels 3 anys!!!
    I la recepta holandesa és fantàstica... i Holanda també, ja que hi he viatjat força vegades :)

    Us enviaré la meva recepta viatjera aviat, salutacions!!

    ResponElimina
  25. Sempre m'han agradat molt els pastissos reixats així, queden molt bonics.
    Confesseu, l'última foto va acabar amb garrotada o no? ;-)

    ResponElimina
  26. Ahir vam tornar d' Amsterdam, hem estat vivint 4 dies en una casa flotant en un canal.
    L'Appeltaart ha estat el nostre berenar favorit amb un te ben calentó, que feia un fred….
    Ara mateix m'agafat el "mono" i he hagut de fer-ne un. S'està refredant… però diuen que calentó també està bo…
    Buscarem en els records a veure si trobo una receta per participar al repte viatger que proposeu.

    Aquests son els nostres blocs, properament pujarem un per comentar el viatge.

    http://www.persucar-hipa.blogspot.com.es/
    http://femunvolt.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  27. Hellou!
    No sé molt be on deixar-vos l'enllaç de la meva contribució! De moment el deixo aqui, http://aprilskitch.blogspot.com.es/2012/04/chicken-pie-pot-recetaaniversario-para.html
    i Moltes felicitats!

    ResponElimina
  28. Hola guapus!!! Jo també us deixo el meu enllaç aquí. Desitjo que us agradi, jo m'ho he passat molt bé, és una entrada realment especial!
    Gràcies!!!
    Una forta abraçada!!!
    http://fogonsdelacuinaataula.blogspot.com.es/2012/04/cheesecake-chicago-1994.html

    ResponElimina
  29. aquí teniu la meva aportació a la recepta viatgera d'aquest any!!! petonets http://elmondejuju.blogspot.com.es/2012/05/cake-italia-amb-olives-pipes-i-ricotta.html

    ResponElimina
  30. Moltes felicitats pels 3 anys! M'encanta la idea...no vaig participar l'any passat, però aquest any, aquí us en deixo una. Ja fa alguns dies que la vaig fer, i si puc, hi tornaré a participar amb alguna altra de més recent:
    Una forta abraçada i gràcies per aquesta gran iniciativa...ummm ja estic pensant de fer algunes de les receptes que he vist per aquí!!!http://unlaboratorioenmicocina.blogspot.com.es/2011/07/crema-de-cangrejo-al-estilo-fishermans.html

    ResponElimina
  31. Hola!! Us vaig descobrir fa poc, pero volia participar a la vostra recepta viatgera. Aqui us deixo la meva aportacio, espero que us agradi!:

    http://kook-pi.blogspot.com.es/2012/05/bacalhau-com-natas.html

    Petonets

    ResponElimina
  32. Aquí teniu la nostra reis!!
    http://elsfogonsdelabordeta.wordpress.com/2012/05/06/crumble-de-xampinyons-i-porro/

    ResponElimina
  33. Aqui os dejo mi aportacion
    bona setmana parella
    http://lesreceptesdelmiquel.blogspot.com.es/2012/05/briox-con-sobrasada-y-queso-fundido.html

    ResponElimina
  34. Aquí us la torno a deixar...per si acas!!

    http://trifasicdebaileys.blogspot.com.es/2012/05/pretzels-de-new-york.html

    petonets

    ResponElimina
  35. Acabo de encontrar tu blog y me ha gustado mucho, me quedo a seguirte!
    Un saludo desde coeurdecuisine.blogspot.com

    ResponElimina
  36. http://salioli.blogspot.com.es/2012/02/capitol-i-cuina-del-mon-koshari-egipte.html aquí us deixo l'enllaç amb la nostra recepta viatgera!la vam portar d'egipte...la recepta i un grapat d'històries per explicar!em fa especial il.lusió compartir-la...
    Enhorabona per la feina!
    Salut! Una abraçada!

    Laura i Sandra(http://salioli.blogspot.com.es)

    ResponElimina
  37. http://aromafiguera.blogspot.com.es/2012/05/argentina-express.html
    Aquí us la deixo!! Una abraçada, espero que us agradi!!

    ResponElimina
  38. Per vosaltres i sense complicacions!!!
    http://nototsonpostres.blogspot.com.es/2012/05/les-tipiques-galetes-daneses.html
    Feliç 3r aniversari.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina