divendres, 23 de març de 2012

Galetes de Sant Josep

La crema
quan crema
no és bona crema.
Cal deixar-la reposar
i posar-la a la nevera
per fer postres l’endemà.
L’endemà fa un tel gruixut
que si se’l toca per sobre
sembla ben bé de vellut.
Dessota hi ha un mar molt dolç
que fa ben poques onades
i agrada a moltes i a molts.
La crema
quan crema
no és bona crema.

Miquel Martí Pol

Amb aquest poema de Martí Pol va començar en Jordi el seu taller de Galetes de Sant Josep amb un grup de senyores amb molta marxa. Com que la crema de Sant Josep, i una crema catalana diferent ja les teníem penjades al blog, avui compartireu amb aquestes senyores el berenar.

La idea del taller és senzilla i divertida, de manera que el podeu fer amb nenes, sempre i quan hi hagi un adult que supervisi el foc. També podeu tenir la crema feta del dia abans.





Ingredients  
1l. de llet fresca
6 rovells
200g sucre
80 maizena
pell de llimona, de tronja

 mig canó de canyella 
maduixots
cucurutxos de galeta

Farem servir:
cassola, colador xinès, cullera de fusta, batedor de varetes, màniga pastissera, una copa de cava, un ganivet

Com ho fem

En una cassola fem bullir la llet amb la pell dels cítrics i la canyella, reservant-ne una miqueta per disoldre la maicena.
Blanquegem els rovells amb el sucre.
Quan hagi arrencat el bull la llet la tapem deixant que infusioni 3 minuts i l'afegim al bol dels rovells.
Deixatem la maicena amb la llet reservada a temperatura ambient i l'afegim també a la barreja.
Ara d'aquí ho tornem a incorporar a la cassola on ho teníem abans però passant-ho pel xinès.
A foc baix anem remenant suament (la intenció no és incorporar-hi aire) amb una espàtula,  perquè no s'enganxi, fins que agafi la consistència desitjada. Important: no ens ha de bullir mai.
Si es vol fer us d'ella al moment el que es pot fer és escampar-la sobre el marbre de la cuina i anar treballant-la perquè es refredi. Si no, la podem guardar directament al recipient tapada sempre a pell amb plàstic film perquè no faci crosta.
Un cop tenim la crema freda la posem en una màniga pastissera.
Rentem i traiem el mànec a les maduixes i les tallem a dauets.
Posem la galeta dins una copa de cava, i l'omplim fent capes de crema i de maduixes.




Gràcies a l'Andrea que em va donar l'oportunitat de fer el taller, em va acompanyar i va fer les fotos!!
Jordi

18 comentaris:

  1. Que bé que us ho passeu!!! Ho trobo molt original això de posar-la en cucurutxos de gelat. M'apunto la idea!!
    Petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Quina bona pensada! m'encanta la idea
    ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona idea!!! diferent i boníssima!!Petons

      Elimina
  3. Ohhh quina bona pinta!!! Molt original!!

    ResponElimina
  4. Toma, toma!! El Jordi en su salsa... i amb iaies! M'encanta la idea d'aquestes galetes de Sant Josep, què bones!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  5. Una manera de presentar la crema ben diferent, m'agrada molt!

    ResponElimina
  6. Que bé, ja tenia ganes de veure l'entrada amb el poema! És del llibre Per molts anys!, suposo que també l'heu trobat allí. Són poemes més aviat per nens, li vaig regalar un any a en Marc pel seu aniversari, i la meitat del llibre són de poemes per a cadascun dels mesos de l'any, i l'altra meitat de poemes de diferents plats, com aquest de la crema catalana. El de les croquetes també és divertit, oi?
    I la recepta, genial, no se m'havia acudit, bé, per això tenim el taller, no?
    Una forta abraçada i seguiu així. Les fotos de què són, d'un taller de cuina?
    Una abraçada i feliç cap de setmana, preciosos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un taller que va fer en Jordi per un grup de senyores grans que fan activitats per mantenir una mica les funcions instrumentals, la memòria... i per passar-ho bé!
      Trobo molt maca la idea d'introduir la poesia als nens amb poemes sobre la vida quotidiana. Miquel Martí Pol ens agrada molt!

      Elimina
  7. una presentacion muy buena y diferente,un buen taller sin lugar a dudas,bravo por el Jordi
    bon cap de setmana

    ResponElimina
  8. M'apunto la idea de servir la crema en cucurutxos de gelats, queda molt divertit i original. A més, així pots anar menjant la galeta juntament amb la crema... sensacional!

    ResponElimina
  9. Fantàstiques! S'ho devien passar d'allò més bé!
    Nani

    ResponElimina
  10. La crema catalana ben feta és molt bona, i això que dius que no bulli és molt important.
    Una presentació divertida i molt original
    Bona cuina

    ResponElimina
  11. Aiiiiiiiiiii, com m'agrada la crema!! Però jo sóc de les que quan la fan l'he de començar a menjar calenta (eh, només unes quantes cullerades per saber si ha sortit bona; ja sé que amb una cullerada en tendria prou, però em vull assegurar ;DDD); després la deixo refredar.
    Com a dit la Sandra, olé el Jordi amb les iaies!
    M'ha agradat la idea dels cucurutxos. Apuntada!
    Petons!
    Vaig a mirar els posts que m'he botat. Arribo tard, però quan arribo m'ho passo tot. ;P

    ResponElimina
  12. Superxaxipiruli...Amb el que m' agraden a mi els cucurutxos...Aquesta a pendents!

    ResponElimina
  13. No coneixia aquest poema!!!! I genial la idea de posar la crema en cucurutxos!!! M'ho apunto!!!!!

    Segur que aqust grup de dones va disfrutar com mai amb el taller del Jordi! :)
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  14. Deurien quedar al·lucinades, no? Això de comensar un taller de cuina amb poesia, què complert!;)
    Molt xula la presentació.
    Petons.

    ResponElimina
  15. Començar! A veure si hauré d'anar jo a un taller...

    ResponElimina