dijous, 25 d’octubre de 2012

Sopes del món: Escudella de tardor

El passat diumenge al barri de Torressana, a Terrassa, es va celebrar el 6è festival Sopes del Món. On s'oferia la possibilitat de compartir i tastar sopes de diferents orígens aportades per diverses entitats i veïns del barri.

L’AV de Torre-sana, l’entitat que organitza cada any el popular certamen culinari, manté l’esperit inicial d'esdevenir un punt de trobada, germanor i intercanvi cultural a partir d'un element gastronòmic comú a totes les nacionalitats presents al barri. Una trobada que pot fer-nos reflexionar doncs, en veure, que en qualsevol cultura i origen, la sopa té un lloc a taula. 


Vam poder tastar sopes del Magrib, de Senegal, de Perú, de França, de diferents regions d'Espanya, de Catalunya... a títol personal ens van agradar especialment la Sopa de llenties "mil i una nits" que ens presentaven des del Sahel, i una sopa extremenya amb bleda, patata i pernil que va fer una veïna de Torressana per llepar-se'n els dits. A més de la que us presentem, és clar!!

En Jordi amb la inestimable ajuda d'en Nate, en representació de l'Associació de Veïns de Torressana, van preparar una escudella de fruits de tardor. Un plat que us escalfarà l'estómac i us donarà energia!!!



Ingredients

Pel brou:
1/2 kg d'ossos de vedella
1/2 gallina
1 peu de porc
1 os de pernil
3 patates
1 ceba
1 porro
1 pastanaga
1 nap
1 xirivia

Per la sopa:
ceba
castanyes
moniatos
carabassa
all
pa de barra
oli


Rentem els ossos i la carn. Preparem el brou portant a ebullició la carn i els ossos des de fred. És a dir, no posem els ingredients a l'olla quan l'aigua ja bull sinó quan aquesta encara és freda. Un cop bulli anem desescumant, és a dir, retirant l'escuma que sura per sobre el brou. Deixem bullir el brou un parell d'hores. Hi afegim les verdures, netes i pelades. Deixem bullir fins que les verdures siguin ben cuites.

Pelem i tallem la ceba a juliana i la confitem amb oli a foc lent fins que agafi un color marronet. Paciència, la ceba triga a agafar color, però serà clau per obtenir una bona escudella de tardor.

Fem un tall a les castanyes i les fem bullir 7 minuts. Un cop bullides ens serà més fàcil pelar-les. Les tallem a bocins o a meitats, al vostre gust.
Tallem el moniato a dauets i la carabassa a boles amb una cullereta buidadora.

Colem el brou i el tornem a portar a ebullició, ara amb la ceba, la carabassa, el moniato i les castanyes. Deixem coure fins que el moniato i la carabassa siguin cuits. Rectifiquem de sal.

Tallem el pa a llesques, el freguem amb all i el torrem al forn (o el fregim en una paella).

Servim omplint el bol amb la sopa i afegint-hi al cim una torradeta d'all.

Que vagi de gust!!

24 comentaris:

  1. Segur que és una sopa deliciosa.
    Jo no se què faria sense les sopes. A l'hivern són tant reconfortants!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres també sóm de plat fondo. Mengem sopa pràcticament cada dia!!

      Elimina
  2. Carai, quin festival! No me'n vaig assabentar pas... i ves que sóc de Sabadell! I quina sopa, tu, és que té tota la tardor condensada en sopa!! Fantàstica proposta, de veritat.

    ResponElimina
  3. Ostres, quina sopa més original. Alguna versió menjarem a casa, el brou serà vegetal, serveix????????????
    Petons.

    ResponElimina
  4. una sopa magnifica y con buenos ingredientes del tipico otoño

    ResponElimina
  5. Com venen de gust les sopes ara... Aquesta recepta és ben complerta! Petons

    ResponElimina
  6. Una sopa ben original..amb castanyes i tot! Es molt xula!

    ResponElimina
  7. Qué original lo de las sopas dle mundo, como me hubiera gustado asistir!!!! la escudella tan peculiar a la par que deliciosa....se me acaba de antojar! un beso

    ResponElimina
  8. Que bona aquesta sopa!! De tardor 100%. Ja venen de gust totes aquestes sopes calentes :) Reanimen a un mort. Bonissima!!!
    Petonets. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  9. ooohh com m'agrada la sopa!!! i si es de temporada molt millor! aixi que aquesta genial amb castanyes i moniatos! petons

    ResponElimina
  10. Soc molt de sopa i m'hagues encantat aquest festival!! Aquesta escudella es bona, bona. Petons.

    ResponElimina
  11. Es molt original aquesta sopa de tardor i de segur que ben bona.
    Qué bé poder tastar sopas d'altres indrets.
    Petons.

    ResponElimina
  12. Con tremendos ingredientes!!! Es una sopa para no perderse ni un momento!!!

    Besos!

    ResponElimina
  13. Ostres, quin festival més original i interessant!!!!
    Aquesta escudella de tardor ja ve molt de gust, que han baixat molt les temperatures i comença el fred de veritat ;)

    ResponElimina
  14. Amb aquests ingredients ha de ser bona de veritat!!! Segur que entra perfectament al cos i ens fa forts per aguantar els freds que vindran!!!

    ResponElimina
  15. jo en aquest festival m'ho hagués passat genial, perquè sóc de cullera cullera, quan comença a fer fred menjaria sopa cada dia! m'encanta!

    petonets

    ResponElimina
  16. Vaja, m'ho vaig perdre :( I això que la sopa és dels meus plats preferits!
    Marta

    ResponElimina
  17. que interessant, haurien d'estar molt bones Petons

    ResponElimina
  18. M'encanten les sopes!!! i veig que tu també en vas poder gaudir! Genial!!!!
    Una forta abraçada, bonica! i molt bon cap de setmana!

    ResponElimina
  19. Jo no sabria viure sense sopa! Boníssimes les que vau provar... i la d'en Jordi, genial!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  20. Jo sóc sopera de mena. En un festival així les hauria tastat totes! Aquesta que heu fet: oh la la!
    Nani

    ResponElimina
  21. Quin munt de contrastos de sabors en una sopa! però sembla molt interessant... la provaré de fer... tinc molta curiositat! petonets!!!

    ResponElimina
  22. Quina passada de sopa, porta tots els gustos de la tardor incorporats.
    A casa som molt de sopes i ara que ja ha començat el fred ens agraden les sopes importants.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina